Tuesday, April 12, 2016

Πρώτα δείγματα αποσυμφόρησης της Ειδομένης



Συντάκτης: efsyn.gr
Κινητικότητα παρατηρείται από το βράδυ της Δευτέρας στον καταυλισμό της Ειδομένης. Περισσότεροι από 700 πρόσφυγες έχουν αναχωρήσει προς τα κέντρα φιλοξενίας ενώ υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος της ημέρας τουλάχιστον 1000 πρόσφυγες θα έχουν αναχωρήσει, ευελπιστώντας πως θα βρουν καλύτερες συνθήκες διαμονής.

Συνολικά 15 λεωφορεία (εφτά τη Δευτέρα και δέκα μέχρι τις 20.00 της Τρίτης) με πρόσφυγες έχουν αναχωρήσει από την Ειδομένη για τα κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες περιοχές. Το πρωί της Τρίτης αναχώρησαν έξι λεωφορεία για την Πέτρα Όλυμπου, ένα για την Αλεξάνδρεια Ημαθίας κι ένα για τα Γιαννιτσά. Τα πρόσφατα άγρια επεισόδια οδήγησαν πολλές οικογένειες να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για παραμονή στον καταυλισμό ενώ τα σημάδια κούρασης είναι εμφανή.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έλεγχοι που ξεκίνησε από το πρωί η αστυνομία σε οχήματα που προσέγγιζαν την Ειδομένη, στο πλαίσιο των οποίων έγιναν 16 προσαγωγές αλληλέγγυων, εκ των οποίων ο ένας (Γερμανός υπήκοος) κρατείται και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα για οπλοφορία, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε ένα μαχαίρι. Η αστυνομία προσήγαγε κι έναν Σύρο, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από μια ομάδα προσφύγων, που κάθισαν πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή για λίγη ώρα, φωνάζοντας «θέλουμε πίσω τον φίλο μας». Ωστόσο, ο νεαρός Σύρος αφέθηκε τελικά ελεύθερος και οι πρόσφυγες αποχώρησαν από τις γραμμές. Αλλαγή στην αντιμετώπιση των ΜΚΟ προανήγγειλε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού, Γιώργος Κυρίτσης, κάνοντας λόγο για «αυστηρότερη συνεννόηση».

Ανάλογη εικόνα και στον Πειραιά


Μια τελείως διαφορετική μέρα ξημέρωσε από χθες για το λιμάνι του Πειραιά και τους πρόσφυγες, καθώς ξεκίνησε ομαλά η αποσυμφόρησή του. Στη νέα δομή φιλοξενίας μεταφέρθηκαν Σκαραμαγκά 1.000 πρόσφυγες, που είχαν αναχωρήσει από τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε2 και από την Ε1 με προορισμό την περιοχή του Σκαραμαγκά. 


Η διαδικασία θα συνεχιστεί πιθανότατα και σήμερα καθώς σε πρώτη φάση γίνεται προσπάθεια να αδειάσει ο επιβατικός σταθμός της Ε2. Στόχος των εμπλεκόμενων υπηρεσιών είναι έως το Πάσχα να έχει αποσυμφορηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του το λιμάνι από τους πρόσφυγες και μετανάστες.

No comments:

Post a Comment