Friday, April 1, 2016

Ο σύγχρονος πόλεμος


Συντάκτης: ΕΦ.ΣΥΝ.
Κανείς δεν διαφωνεί ότι στη σύγχρονη εποχή ο πόλεμος είναι η πιο επικερδής επιχείρηση. Τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών είναι ευθέως ανάλογα της έκτασης, της διάρκειας και της καταστροφής που προκαλεί ένας πόλεμος. Και όταν αυτός τελειώνει, ακολουθεί μια μακρά περίοδος ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων περιοχών, δηλαδή ο χορός των κερδών για τις εταιρείες που θα την αναλάβουν. Κάπως έτσι κινούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα ολόκληρες οικονομίες κρατών, κυρίως των πιο ισχυρών.



Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα τόσο στον Α’ όσο και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και ίσως εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη απόδειξη του γεγονότος ότι οι πόλεμοι δεν σταμάτησαν ποτέ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουμε, ο ακριβότερος, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ εκτιμά ότι μεταξύ 2001 και 2010 το συνολικό κόστος αυτού του πολέμου έφτασε το 1,14 τρισ. δολάρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια άλλη εκτίμηση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και με υπολογισμό περισσότερων δεδομένων, το συνολικό κόστος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας προσεγγίζει τα 4-6 τρισ. δολάρια. Μπορούμε να υποθέσουμε επομένως ότι ανάλογου μεγέθους είναι και τα κέρδη που αυτός ο πόλεμος αποφέρει σε όσους επενδύουν σ’ αυτόν.

Δεν χωράει αμφιβολία πως το φαινόμενο της τρομοκρατίας είναι υπαρκτό. Εξίσου αναμφισβήτητο όμως είναι το γεγονός πως, πέρα από την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας, το φαινόμενο αυτό είναι και ένα θαυμάσιο πρόσχημα (βλέπε Ιράκ, Αφγανιστάν κ.λπ.) για να ξεκινήσει ένας πόλεμος και για επεμβάσεις στο εσωτερικό άλλων χωρών από τις ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη.

Επιπλέον η τρομοκρατία αλλάζει όλα τα δεδομένα κήρυξης πολέμου που ίσχυαν στο παρελθόν, καθώς δεν αναζητούνται πλέον συνοριακές ή άλλες διαφορές και δεν απαιτείται κάποια γειτνίαση συμφερόντων. Ο σύγχρονος πόλεμος απαιτεί έναν εχθρό που να βρίσκεται οπουδήποτε και με αυτή την έννοια είναι πιο άμεσος και πιο επικίνδυνος από όλους τους προηγούμενους.

Αρα μας αφορά όλους. Και ακριβώς γι’ αυτό ίσως θα πρέπει να αναλογιστούμε την αξία, αλλά και την ανάγκη ύπαρξης στις σύγχρονες συνθήκες, των φιλειρηνικών κινημάτων σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

No comments:

Post a Comment