Wednesday, August 17, 2016

Τουρκία: Έξω οι εγκληματίες για να χωρέσουν οι «πραξικοπηματίες»


Συντάκτης: efsyn.gr
Υπό αστυνομική επιτήρηση αποφυλακίζονται περίπου 38.000 κρατούμενοι, ώστε να φυλακιστούν άνθρωποι που είχαν συλληφθεί για πιθανές διασυνδέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Μπεκίρ Μποζντάγ, ανακοίνωσε την έκδοση σήμερα σχετικού προεδρικού διατάγματος.


Σύμφωνα με την απόφαση του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ετοιμάζεται σχέδιο μεταρρύθμισης, το οποίο θα προβλέπει «απελευθέρωση υπό εποπτεία» περίπου 38.000 κρατουμένων.

Όπως διευκρινίστηκε, το διάταγμα αφορά ανθρώπους που φυλακίστηκαν για αδικήματα που τελέστηκαν πριν από την 1η Ιουλίου 2016, δηλαδή πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει σε πολλούς κρατούμενους να αποφυλακιστούν πρόωρα ή υπό αστυνομική επιτήρηση, σε μια στιγμή που το υπερφορτωμένο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας θα πρέπει να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συλληφθεί για διασυνδέσεις με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης απέφυγε να συσχετίσει την απόφαση με αυτό το δεδομένο.

Άλλες 2.500 απολύσεις


Με ακόμη δύο διατάγματα που εκδόθηκαν στην Τουρκία υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί για τρεις μήνες από τις 21 Ιουλίου, περισσότεροι από 2.360 αστυνομικοί, πάνω από 100 μέλη του στρατού και 196 εργαζόμενοι στην αρχή τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών BTK απολύονται.

Οι απολυθέντες φέρονται να είχαν διασυνδέσεις με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. 

Μεταξύ άλλων, τα διατάγματα περιλαμβάνουν και μια απόφαση για το κλείσιμο της αρχής τηλεπικοινωνιών TIB και μια άλλη απόφαση με την οποία ο πρόεδρος διορίζει τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

No comments:

Post a Comment