Tuesday, August 9, 2016

Πούτιν και Ερντογάν τα είπαν... σαν φίλοι


Συντάκτης: efsyn.gr
Στη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρωσίας, την Πετρούπολη, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πρώτο ταξίδι του Τούρκου προέδρου στο εξωτερικό μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Οι δύο άνδρες επιδιώκουν να «αποκαταστήσουν τον διάλογο και τις σχέσεις» μεταξύ τους όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.


Η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών -με επίκεντρο εκ νέου τα ενεργειακά (αγωγός Turkish Stream, πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού), την οικονομική συνεργασία και τη διεθνή πολιτική σκηνή, και δη σε θερμά μέτωπα όπου οι δύο χώρες έχουν μέχρι σήμερα διαμετρικά αντίθετη προσέγγιση, με πρώτη τη Συρία- έχει πολλές «πρωτιές».

Είναι η πρώτη συνάντησή του Ερντογάν με τον Πούτιν από τον περασμένο Νοέμβριο, μετά τη ραγδαία επιδείνωση των διμερών σχέσεων ένεκα της κατάρριψης ρωσικού Σουχόι, αλλά και την εσχάτως τάχιστη προσπάθεια αποκατάστασής τους, μετά τη μεταχρονολογημένη, πλην... ταπεινή συγγνώμη του Ερντογάν στον Πούτιν. Και -το σημαντικότερο- είναι η πρώτη φορά που οι δυο τους συναντώνται με την κοινή πια ταμπέλα του «παρία» από τη Δύση.

Ειδικά για την Άγκυρα, η ρήξη με τις ΗΠΑ ολοένα και βαθαίνει -εν μέσω των τουρκικών πιέσεων για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν και καταγγελιών γύρω από το παρ’ ολίγον πραξικόπημα για «δάκτυλο» της CIA- ταυτόχρονα με τη διαρκή όξυνση της έντασης με τους Ευρωπαίους.

Έπειτα από εννέα μήνες διπλωματικής κρίσης


Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε την κοινή βούληση της χώρας του και της Τουρκίας να «αποκαταστήσουν τον διάλογο και τις σχέσεις» έπειτα από εννέα μήνες διπλωματικής κρίσης.



Ο τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε από την πλευρά του πως οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις εισέρχονται σε μια «πολύ διαφορετική περίοδο» και πως η αλληλεγγύη ανάμεσα στις δύο χώρες θα βοηθήσει στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων.

«Η επίσκεψή σας, η οποία πραγματοποιείται παρά την πολύ περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει πως όλοι μας θέλουμε θα αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις σχέσεις, προς το συμφέρον του ρωσικού λαού και του τουρκικού λαού», δήλωσε αρχικά ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, επανέλαβε σήμερα πως η Ρωσία «τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας δράσης με μη συνταγματικό τρόπο» και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Τουρκία «θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και πως η τάξη και ο συνταγματικός νόμος θα αποκατασταθούν» στη χώρα αυτή.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον ρώσο ομόλογό του για το τηλεφώνημα που του έκανε στις 15 Ιουλίου, λέγοντας ότι «έδωσε μεγάλη χαρά στον λαό μας».

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εισέρχονται πλέον σε μια «θετική» φάση και πρόσθεσε πως η «αλληλεγγύη» ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα θα συμβάλει στη διευθέτηση των προβλημάτων στην περιφέρεια.

Εντείνει η Άγκυρα τον εκβιασμό για την ευρωτουρκική συμφωνία UPD


Συντάκτης: efsyn.gr
Εντείνεται ο εκβιασμός προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το προσφυγικό, εάν δεν απελευθερωθεί το καθεστώς της βίζας, μετά τις χθεσινές απειλές του Ερντογάν για ακύρωση της συμφωνίας στο προσφυγικό.

Η Τουρκία θα σταματήσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για τον περιορισμό της ροής των μεταναστών προς την Ε.Ε., αν η τελευταία δεν ανακοινώσει μια ξεκάθαρη ημερομηνία για την κατάργηση της βίζας που απαιτείται για τα ταξίδια των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.

Παράλληλα, στη σημερινή συνέντευξή του στους Financial Times ο ίδιος απέρριψε το αίτημα της Ε.Ε. για την τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου στην Άγκυρα. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε ότι θα είναι «αδύνατο» να αναμορφωθεί στο άμεσο μέλλον ο νόμος μετά τις εξελίξεις από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Έχουμε το PKK, τον ISIS και άλλες ομάδες που εξαπολύουν επιθέσεις γι' αυτό δεν θα ήταν έξυπνο να γίνει τροποποίηση στο νόμο για την τρομοκρατία σε αυτό το σημείο», υποστήριξε ο ίδιος.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει τον ευρύ ορισμό της τρομοκρατίας για την πάταξη της αντιπολίτευσης και το μπαράζ διώξεων.

Το συγκεκριμένο κριτήριο για τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος σύμφωνα με την Ε.Ε. είναι ευρύς και απειλητικός για την ελευθερία της έκφρασης, απαιτείται προκειμένου να εξαιρεθούν οι Τούρκοι πολίτες από την υποχρέωση έκδοσης βίζας, ώστε να ταξιδεύουν στις χώρες Σένγκεν.

Συνεχίζεται η ένταση Βερολίνου - Άγκυρας για τη βίζα


Οι εντάσεις μεταξύ του Βερολίνου και της Άγκυρας δεν λένε να κοπάσουν, καθώς ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ υπογράμμισε σήμερα ότι δεν τίθεται θέμα απελευθέρωσης βίζας για τους Τούρκους, αν δεν εκπληρωθούν οι σχετικές προϋποθέσεις.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και θεωρεί ότι στη συζήτηση για την απόπειρα πραξικοπήματος έχει υποβαθμιστεί το γεγονός ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες χρησιμοποίησαν βία εναντίων των πολιτών και του Κοινοβουλίου.

«Η απελευθέρωση της βίζας θα γίνει, όταν θα εκπληρωθούν οι σχετικοί όροι», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στην Bild και συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας σημείωσε η γερμανική κυβέρνηση τοποθετήθηκε από την αρχή με σαφήνεια σε ό,τι αφορά τις συλλήψεις δασκάλων, δικαστών και δημοσιογράφων και εξακολουθεί να το κάνει,

Ωστόσο, υποστήριξε ότι παρά τη δικαιολογημένη κριτική για τα μέτρα που λαμβάνονται, «πρέπει να αναγνωρίσουμε - και αυτό υποβαθμίζεται στην γερμανική συζήτηση - ότι εκείνοι που επιχείρησαν το πραξικόπημα επιτέθηκαν με μεγάλη αγριότητα εναντίον πολιτών και εναντίον του Κοινοβουλίου».

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει υποθέσεις που θέλουν τη Ρωσία να προσφέρει στην Τουρκία την εναλλακτική μιας στρατιωτικής συμμαχίας εκτός ΝΑΤΟ, ο Σταινμάιερ εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική συμμαχία ασφάλειας για την Τουρκία. 

Προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ για τον «τρομοκράτη» Γκιουλέν


Νέο μήνυμα έστειλε σήμερα η Άγκυρα στην Αμερική για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν δια στόματος του υπουργού της Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ανατολή, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τα τουρκικά κανάλια, ο ίδιος προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην θυσιάσουν τη συμμαχία με την Τουρκία για χάρη του «τρομοκράτη» Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Αν ο Γκιουλέν δεν εκδοθεί, οι ΗΠΑ θα θυσιάσουν τις διμερείς σχέσεις λόγω του τρομοκράτη αυτού», δήλωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Υποστήριξε δε ότι ο αντιαμερικανισμός του τουρκικού πληθυσμού έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του εξαιτίας αυτής της διαφοράς μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. «Είναι στο χέρι της αμερικανικής πλευράς να εμποδίσει την μετατροπή αυτού του αισθήματος σε μίσος», σημείωσε ο υπουργός.

Ο Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι «τροφοδοτεί» και «προστατεύει» τον Γκιουλέν, έχει καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ ότι μια άρνηση της έκδοσής του στην Τουρκία θα έχει συνέπειες στις διμερείς τους σχέσεις.

Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 77χρονου ιεροκήρυκα που εξέδωσε την Πέμπτη δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι το πρώτο στην Τουρκία. Όμως, είναι η πρώτη φορά που κατηγορείται επίσημα ως ο «εγκέφαλος» της απόπειρας πραξικοπήματος. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του σε αυτό.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι πάνω από 26.000 άτομα κρατούνται σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα διευκρινίζοντας ότι έχουν συλληφθεί 16.000 άνθρωποι, άλλοι 6.000 κρατούμενοι είναι υπό εξέταση και 7.668 άνθρωποι τελούν υπό έρευνα, αλλά δεν κρατούνται.

No comments:

Post a Comment