Wednesday, August 10, 2016

«My name is Korakaki, Anna Korakaki»


Συντάκτης: Γιάννης Ντεντόπουλος για την Εφημερίδα των Συντακτών
Το τρομερό κορίτσι του ελληνικού αθλητισμού έγινε (και) χρυσό. Δυο μέρες μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο αεροβόλο από τα 10 μέτρα, η Αννα Κορακάκη κατάφερε να ανεβεί στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο πιστόλι από τα 25 μέτρα, γράφοντας μια ξεχωριστή σελίδα στην Ιστορία.


Εγινε η πρώτη Ελληνίδα όλων των εποχών που κατακτάει δύο μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η πρώτη μετά τον Τσικλητήρα, ο οποίος είχε κάνει νταμπλ το 1908 και το 1912 στο μήκος και το ύψος άνευ φοράς.

Τρία μετάλλια (χρυσό, αργυρό, χάλκινο) είχε κατακτήσει, συμπτωματικά στη σκοποβολή, στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα, ο Ιωάννης Φραγκούδης, ο οποίος ήταν Κύπριος γεννημένος στη Ζάκυνθο. Και μάλιστα το χρυσό το είχε κατακτήσει στα 25 μέτρα πυροβόλο πιστόλι.



Παράλληλα, αυτό ήταν το πρώτο χρυσό της Ελλάδας μετά το 2004 και συνολικά το 31ο (στους 31ους Ολυμπιακούς) που έχει κατακτήσει η πατρίδα μας σε όλες τις διοργανώσεις.

Η 20χρονη Δραμινή σκοπεύτρια συγκλόνισε το πανελλήνιο τόσο στη διάρκεια του μεγάλου της αγώνα με την ολύμπια ψυχραιμία της όσο και στην απονομή με το ξέσπασμά της. Τρισευτυχισμένη και υπερήφανη, έβαλε τα κλάματα τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο την ώρα της απονομής.

«Προσπάθησα να συγκρατηθώ, αλλά δεν τα κατάφερα. Πέρασαν από το μυαλό μου όλες οι δυσκολίες που έχουμε περάσει με τον πατέρα και προπονητή μου».



Στην αγκαλιά του Τάσου Κορακάκη έπεσε μόλις συνειδητοποίησε ότι ήταν πρώτη. Κι εκείνος πιο εκδηλωτικός από ποτέ ψιθύρισε «Θεέ μου».

Είχε προηγηθεί ο δραματικός τελικός κόντρα στην (ασημένια τελικά) Γερμανίδα Μόνικα Καρς. Εκεί όπου επικράτησε με 8-6, κυριολεκτικά στην τελευταία πιστολιά. Ξεκίνησε με 6-0, ισοφαρίστηκε (6-6), αλλά στον τελευταίο γύρο έδειξε τον χαρακτήρα της.

Για να φτάσει εκεί, είχε περάσει ως δεύτερη από τα προκριματικά με επίδοση 584-23x, πίσω από το νούμερο ένα του κόσμου, την Κινέζα Γινγκγίνγκ Ζανγκ, η οποία έκανε μεν νέο ολυμπιακό ρεκόρ με 592-23x, που όμως δεν το εξαργύρωσε. Στον μικρό τελικό έχασε το χάλκινο από την 47χρονη Ελβετίδα Ντίτχελμ Γκέρμπερ, η οποία είχε προκριθεί ως 7η.



Στα ημιτελικά η Αννα πέρασε πρώτη με 19 βαθμούς με δεύτερη την Καρς (18). Εκεί οι δυο τους εξασφάλισαν το μετάλλιο και έδωσαν ραντεβού στον τελικό για να μάθουν το χρώμα του.

«Αυτό που ζω δεν περιγράφεται. Δεν βρίσκω λόγια. Αυτή τη στιγμή, ίσως να μην έχω συνειδητοποιήσει ακριβώς τι έχει γίνει. Ελπίζω αυτά τα δύο μετάλλια να δώσουν το έναυσμα για να έρθουν τα νέα παιδιά στον αθλητισμό, που είναι υγιής, γιατί ο πρωταθλητισμός πολλές φορές δεν είναι» τόνισε στις πρώτες αυθόρμητες δηλώσεις της.



Οταν χαλάρωσε, παραδέχτηκε: «Τέτοιοι αγώνες είναι ρώσικη ρουλέτα. Μόλις πέρασα στον τελικό και σιγούρεψα το μετάλλιο, απελευθερώθηκα. Ευτυχώς που άκουσα τις οδηγίες του πατέρα μου και απέφυγα ορισμένα λάθη που έκανα όταν ακολουθούσα τις δικές μου ιδέες».

Οποια κι αν ήταν η διαδικασία που την ανέβασε στην κορυφή είναι προφανές ότι τη... φοβήθηκε το μάτι ακόμη και του αγαπημένου της Τζέιμς Μποντ.

«My name is Korakaki, Anna Korakaki».


No comments:

Post a Comment