Tuesday, September 6, 2016

Η Χίλαρι πήρε το όπλο της... και πυροβόλησε τον Πούτιν!


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Αυτή η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ έχει αναδείξει την αντιπαράθεση μέχρι τώρα των δυνάμεων μιας αχαλίνωτης και ανεξέλεγκτης Παγκοσμιοποίησης με εκείνες του απομονωτισμού, αν είναι αυτός ο σωστός όρος, όχι βέβαια για όλους εκείνους που δε θέλουν να συμμετέχουν στο αλισβερίσι μεταξύ πολυεθνικών, τραπεζών και της πολεμικής βιομηχανίας για την εκμετάλλευση του πλούτου των λαών, αλλά για τους εκπροσώπους ενός Μικρού Κεφαλαίου που με τη βοήθεια των μισαλλόδοξων ιδεών και του εθνικισμού προσπαθούν να χωθούν στις γραμμές του Μεγάλου και να το κάνουν ακόμη πιο αυταρχικό και προσοδοφόρο για την πάρτη τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως και οι εκπρόσωποι του Brexit πριν από εκείνον, εκπροσωπούν αυτό το τελευταίο ρεύμα, μαζί με μέρος του τραπεζικού και επιχειρηματικού κατεστημένου, που εντούτοις είναι τόσο επικίνδυνο όσο και οι Ψυχροπολεμικές πολιτικές που εκπροσωπεί η Χίλαρι Κλίντον παγκοσμίως. 


Τι εννοώ; Η Σούζαν Σαράντον δεν δήλωσε τυχαίως ότι η Χίλαρι είναι ικανή να κάνει τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και θα περίμενε κανείς να ακούσει κάτι τέτοιο, από το στόμα του Χάντερ Σ. Τόμσον - αν ζούσε- που δε μάσαγε τα λόγια του για κανέναν, και όχι απ΄την Σαράντον, αυτό δε σημαίνει ότι η ηθοποιός είναι καμιά γραφική φιγούρα της γενιάς των χίπηδων που προσπαθεί να κερδίσει κάποιον μικρό ρόλο στο Χόλιγουντ για να βγάλει το Σαββατοκύριακο. Η Σαράντον είναι βετεράνος ακτιβίστρια, ανήκει στην αμερικανική Αριστερά, ήταν θερμή υποστηρίκτρια του Μπέρνι Σάντερς όσο εκείνος γινόταν σκουπίδι από το Δημοκρατικό Κόμμα και πρόσφατα είχε δείξει το ανθρωπιστικό της έργο στη χώρα μας, στη Λέσβο, αναδεικνύοντας το δράμα των προσφύγων. 

Επί του προκειμένου όμως. Τί καταλαβαίνει κανείς όταν ακούει την Προεδρική υποψήφιο στις ΗΠΑ και μάλλον τη νικήτρια της αναμέτρησης να δηλώνει σήμερα ότι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά την απειλή, η Ρωσία να αποπειραθεί να αναμιχθεί στις εκλογές στη χώρα της, κατηγορώντας παράλληλα τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει μια παράλογη έλξη προς δικτάτορες, συμπεριλαμβανομένου «του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν». Η Χίλαρι κάλεσε τόσο το Δημοκρατικό κόμμα, όσο και το Ρεπουμπλικανικό να αντιμετωπίσουν επίσης με σοβαρότητα την απειλή αυτή. 

Πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Χίλαρι χρησιμοποιεί το ρωσικό χαρτί για να χτυπήσει εμμέσως τον Τραμπ που κέρδισε πρόσφατα την Πολιτεία της Νεβάδα στις δημοσκοπήσεις από εκείνη με τις αντιμεταναστευτικές του κορώνες και τον αυταρχικό του λόγο. Το γεγονός ότι αρνήθηκε να πάει στο Μεξικό για να δει τον Πρόεδρο Νέτο μετά από το φιάσκο της επίσκεψης Τραμπ αποδίδεται σε μια προσπάθεια να μην αποξενώσει την λευκή εκλογική της βάση στις Νότιες Πολιτείες. Όμως η κυρία προηγείται με μεγάλη διαφορά και σ' αυτό το σημείο δεν κινδυνεύει τόσο, ώστε να βάλει τη Ρωσία και τον Πούτιν στο κάδρο για να λερώσει τον Τραμπ. Οπότε ο λόγος που απομένει είναι ότι αποδέκτης του μηνύματος ήταν ο Πούτιν, η Ρωσία και οι σύμμαχοί του ανά τον κόσμο. 

Ως πρώην ΥΠΕΞ λοιπόν και μελλοντική Πρόεδρος μίλησε η Κλίντον, ζωγραφίζοντας την εικόνα μιας μελλοντικής αντιπαράθεσης με τους Ρώσους, μιας αντιπαράθεσης που όλο και περισσότεροι αναλυτές βλέπουν να έρχεται με την Κλίντον στο τιμόνι. Τώρα, το αν αυτή η αντιπαράθεση θα είναι σε διπλωματικό επίπεδο ή μέσω πληρεξουσιων στη γραμμή του πυρός στην Ουκρανία ή τη Συρία, αυτό δεν είναι σίγουρο. Αυτό που είναι σίγουρο ειναι πως με τη Χίλαρι οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ θα επιστρέψουν το ψυχροπολεμικό κλίμα της δεκαετίας του 60, όταν ήταν της μόδας τα μακριά μαλλιά, η διαστημική κούρσα και τα πυρηνικά καταφύγια... 


No comments:

Post a Comment