Sunday, September 4, 2016

UPDATE: Συρία, Τουρκία και Brexit στο «μενού» των G20


Συντάκτης: efsyn.gr
Μετά τις χειραψίες, τις φωτογραφίες και ένα... μίνι διπλωματικό επεισόδιο, οι ηγέτες των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ, δηλαδή τις διμερείς συναντήσεις μεταξύ τους για παζάρια, ανταλλαγή απόψεων και αναζήτηση συγκλίσεων. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα τρέχοντα «καυτά» ζητήματα όπως είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της συριακής κρίσης, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία (μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και το βάρος του προσφυγικού) και, φυσικά, το Brexit και η πρώτη εμφάνιση της Τερέζα Μέι.


Σοβαρές διαφορές ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Συρία

Εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφορές ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος υπογράμμισε σήμερα ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία είναι το κλειδί για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία.

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται από καιρό να βρουν έναν τρόπο για να μειωθεί η βία και να βελτιωθεί η ανθρωπιστική αρωγή στη Συρία, όμως θα είναι δύσκολο να προχωρήσουν στην επόμενη φάση αν δεν υπάρξει συμμετοχή από τη Ρωσία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Λίγο νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει από την Χανγκτζόου πως οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία με τη Ρωσία για τη Συρία, όμως μένουν να επιλυθούν μερικά θέματα. 

Ακόμη ο Ομπάμα συνατήθηκε με τον Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου. Ο πρώτος είπε στον Τούρκο πρόεδρο πως η κυβέρνησή του θα εργαστεί με την Άγκυρα, ώστε να βοηθήσει να εξασφαλιστεί πως θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Έρχονται δύσκολες εποχές μετά το Brexit

Η Τερέζα Μέι συζήτησε την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θεωρεί τη Βρετανή πρωθυπουργό παράγοντα σταθερότητας σε μια περίοδο μετάβασης.

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε σήμερα ότι θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο διαβουλεύσεις για να εξασφαλίσουν ότι οι δύο χώρες τους θα έχουν τη στενότερη δυνατή εμπορική σχέση.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Ομπάμα σημείωσε πως οι ΗΠΑ έχουν κάθε πρόθεση να διασφαλίσουν ότι η αμερικανο-βρετανική σχέση θα συνεχιστεί μετά το Brexit, πως θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Βρετανία όσον αφορά τις απειλές στον κυβερνοχώρο, το Ισλαμικό Κράτος και την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ δήλωσε πως η χώρα του και η Βρετανία επιδιώκουν αμφότερες να συνάψουν από νωρίς μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και να μπορούν οι αγορές να είναι πολύ ανοικτές ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Εποικοδομητική» συνάντηση Πούτιν-Μέι 

Αργότερα, η Βρετανή πρωθυπουργός είχε την πρώτη της συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράζοντας στον Ρώσο πρόεδρο την επιθυμία οι δύο χώρες να έχουν μια «ειλικρινή και ανοιχτή σχέση παρά τις διαφορές τους».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «η συνομιλία ήταν καλή, εποικοδομητική και ανοικτή... Ο κ. Πούτιν έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ενδιαφερόμαστε για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεών μας και του διαλόγου σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένων των πιο ευαίσθητων θεμάτων... Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε (στην εξομάλυνση των σχέσεων) τόσο μακριά, όσοι η βρετανική πλευρά είναι έτοιμη να δεχθεί», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια δεν βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο, ιδιαίτερα μετά την κρίση σε Ουκρανία και Συρία και τον θάνατο του Ρώσου πρώην κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο.

Αμέσως μετά το δημοψήφισμα την Αγγλία, πάντως, ο Βλ. Πούτιν είχε σπεύσει να στείλει μήνυμα... φιλίας προς τη Μ. Βρετανία.

Πιο αυστηρός, πάντως, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για τους όρους αποχώρησης από την ΕΕ πριν ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε «Χρειάζεται να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των μελών της ΕΕ που θέλουν να μείνουν μαζί, όχι εκείνου που θέλει να φύγει».

«Εποικοδομητική» συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν  


«Εποικοδομητική» συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε και η Άγκελα Μέρκελ, που συζήτησε τις διμερείς σχέσεις με τον τούρκο πρόεδρο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, την περαιτέρω εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και τις αμοιβαίες ανησυχίες τους σχετικά με τον συνεχιζόμενο συριακό εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Όμως, ο τελευταίος δεν είπε αν μίλησαν για την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν γερμανικά στρατεύματα στην αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ.

Η Τουρκία έχει απαγορεύσει τις επισκέψεις αυτές στη βάση η οποία βρίσκεται κοντά στα συριακά σύνορα αφότου το κοινοβούλιο της Γερμανίας υιοθέτησε τον Ιούνιο μια απόφαση που αναγνώριζε ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων το 1915 από τις Οθωμανικές δυνάμεις, όμως ένας Γερμανός βουλευτής είπε χθες πως περιμένει ότι το θέμα θα διευθετηθεί αυτή την εβδομάδα.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, όταν η Άγκυρα παραπονέθηκε πως το Βερολίνο δεν καταδίκασε την απόπειρα αρκετά γρήγορα και αποφασιστικά.

Η Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία της σημείωσε ότι στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες «θα χρειαστούν ακόμη αρκετές εβδομάδες πριν επιτευχθεί συμφωνία».

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ «καλών και κακών τρομοκρατών».

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Τούρκο πρόεδρο πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν για να εξασφαλίσουν πως όσοι ευθύνονται για το αποτυχημένο πραξικόπημα θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Μίνι επεισόδιο Κίνας-ΗΠΑ

Η κινέζικη ηγεσία, πάντως, κατηγορείται ότι επίτηδες σνόμπαρε σε διπλωματικό επίπεδο τον Μπαράκ Ομπάμα κατά την άφιξή του για την τελευταία συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής των G20, σύμφωνα με τον Guardian.

Η σύνοδος της Ομάδας των Είκοσι υπό την προεδρία της Κίνας άρχισε σήμερα εν μέσω πολλαπλών κινδύνων και προκλήσεων, με στόχο να συνταγογραφήσει μια λύση που θα οδηγήσει σε μια υγιή αναπτυξιακή πορεία την υποτονική παγκόσμια οικονομία.

Χθες ο ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών αναγκάστηκε να αποβιβαστεί από μία πλαινή έξοδο του αεροσκάφους, καθώς δεν υπήρχε σκάλα για να κατέβει από το Air Force One.

Μάλιστα, δεν είχε στρωθεί το κόκκινο χαλί, όπως είχε γίνει για όλους τους ηγέτες που έφτασαν νωρίτερα. Ο Ομπάμα περπάτησε μέχρι το χαλί, όπου υπήρχε διαμάχη Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων για το που θα τοποθετηούν οι φωτογράφοι για τις καθιερωμένες λήψεις. Ένας από τους οικοδεσπότες φώναξε: «Αυτή είναι η χώρα μας! Αυτό είναι το αεροδρόμιό μας!» 

Για μελετημένη κίνηση έκαναν λόγο Αμερικανοί αξιωματούχοι και πρώην διπλωμάτες στη βρετανική εφημερίδα. «Τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν κατά λάθος. Όχι με τους Κινέζους», δήλωσε ο Χόρχε Γκουαγιάρδο, πρώην πρέσβης του Μεξικού στην Κίνα.

«Δεν έγινε κατά λάθος», τόνισε για να προσθέσει ότι στα έξι χρόνια εμπειρίας του με τον συγκεκριμένο λαό έμαθε ότι κάνουν τα πάντα έχοντας φροντίσει και την τελευταία λεπτομέρεια. 

Ωστόσο, ο ίδιος ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή σχολίασε πως δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός. «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια πράγματα και δεν συμβαίνουν μόνο εδώ. Καμιά φορά συμβαίνουν και σε συμμάχους μας».


No comments:

Post a Comment