Sunday, October 30, 2016

Δεκάδες χιλιάδες οι άστεγοι μετά το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Ιταλία


Συντάκτης: efsyn.gr
Η ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε το πρωί της Κυριακής την κεντρική Ιταλία στην πόλη Νόρτσα ανατολικά της περιφέρεια στην Περούτζια, εκτός από τους 20 τραυματίες (κανείς, ευτυχώς, σε κρίσιμη κατάσταση), άφησε πίσω της τουλάχιστον 30.000 αστέγους, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να βρίσκονται στην περιφέρεια Μάρκε.
 

Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί (από το πρωί μέχρι 19.40 το βράδυ, καταγράφηκαν πάνω από 200 μετασεισμικές δονήσεις). Οι περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια που επλήγησαν από τον σεισμό, είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν την βοήθεια των κοντινών περιοχών Αμπρούτσο και Εμίλια Ρομάνια, για τη φιλοξενία των αστέγων. Την ίδια στιγμή, η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε 15.000 κατοικίες, ενώ στην πόλη Νόρτσια, με αμέτρητες καταρρεύσεις στο ιστορικό κέντρο, υπάρχει πρόβλημα και στο δίκτυο ύδρευσης. Από τον σεισμό, κατέρρευσαν πολλά κτίρια σε μικρές πόλεις οι οποίες είχαν ήδη πληγεί από τους σεισμούς του Αυγούστου και του Οκτωβρίου. Σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν σε πολλές τοποθεσίες στις κεντρικές περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια. Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για οικήματα που βρίσκονταν στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», όπου είχε απαγορευθεί η πρόσβαση στους κατοίκους.

Το χτύπημα του Εγκέλαδου έγινε ιδιαίτερα αισθητό σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως η Νάπολι και η Φλορεντία, αλλά ακόμα και στα σύνορα με την Αυστρία. Ταρακούνησε και τη Ρώμη, όπου οι αρχές έκλεισαν ορισμένες γραμμές του μετρό. Η νέα αυτή σεισμική δόνηση έρχεται τέσσερις μέρες μετά την ισχυρή της Τετάρτης μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, η οποία και άφησε πλήθος ανθρώπων άστεγους. Τοπικές αρχές έκαναν γνωστό πως σε πολλές κωμοπόλεις και χωριά, που είχαν ήδη πληγεί από τον σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών του Αυγούστου, καταγράφηκαν περαιτέρω σοβαρές ζημιές.

Πολλά από τα μέρη αυτά είχαν εκκενωθεί μετά την καταστροφή του Αυγούστου και ήταν σε μεγάλο βαθμό έρημα. «Ο σεισμός σήμερα το πρωί έπληξε τα λίγα πράγματα που στέκονταν ακόμη όρθια. Θα πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή», δήλωσε στην τηλεόραση της RAI ο Μικέλε Φράνκι, ο αντιδήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο. Ο δήμαρχος του χωριού Ούσιτα δήλωσε ότι σχεδόν όλα τα οικήματα του ιστορικού κέντρου, που είχαν εκκενωθεί, έχουν πλέον καταρρεύσει. «Βλέπω καπνούς, είναι καταστροφή», είπε.

Eπαληθεύσεις από την Πολιτική Προστασία γίνονται στην κωμόπολη Τολεντίνο, στην περιφέρεια Μάρκε, για να εξακριβωθεί το μέγεθος των ζημιών καθώς και αν υπάρχουν κάτοικοι που χρειάζονται την βοήθεια των πυροσβεστών. Η Βασιλική του Αγίου Βενέδικτου στην περιτειχισμένη πόλη της Νόρτσια, σχεδόν 100 χλμ. από την Περούτζια, καταστράφηκε από τον σεισμό, δήλωσαν οι μοναχοί. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν την μια πλευρά της εκκλησίας να έχει μετατραπεί σε ερείπια και να έχει καταρρεύσει άλλη μια εκκλησία στο κέντρο της πόλης.

Σύγχυση για το μέγεθος του σεισμού

Το ιταλικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο δίνει ένταση της τάξης των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως μετέδωσε η RAI, ενώ το γερμανικό 6,5 και βάθος 10 χιλιομέτρων. Νωρίτερα το αμερικανικό ινστιτούτο Γεωφυσικής USGS είχε ανακοινώσει 7,1 βαθμούς και εστιακό βάθος 108 χιλιόμετρα, αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε σε 6,6 βαθμούς το μέγεθος του σεισμού και σε 1,5 χιλιόμετρο το εστιακό βάθος του. Ο σημερινός σεισμός ήταν μεγαλύτερος από εκείνον που είχε πλήξει στις 24 Αυγούστου την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπων. Χιλιάδες μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις εβδομάδες που έχουν περάσει έκτοτε, περιλαμβανομένων δύο ιδιαίτερα ισχυρών δονήσεων την περασμένη Τετάρτη. Ο επίτιμος πρόξενος της Περούτζια, Κώστας Χριστογιάννης, δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι «ευτυχώς μάλλον δεν έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς. Δεν υπάρχουν ζημιές στην πόλη ορατές αλλά στα γύρω μεσαιωνικά χωριά στα βουνά είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν ζημιές όπως και στον προηγούμενο σεισμό. Η εικόνα είναι καλύτερη τώρα ο κόσμος άρχισε να ξαναμπαίνει στα σπίτια του. Είμαστε συνηθισμένοι εδώ αλλά ποτέ τόσο έντονο σεισμό». Ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, σημείωσε πως πρόκειται για ένα «σπάνιο φαινόμενο. Τρία ρήγματα το ένα δίπλα στο άλλο ξέσπασαν και δεν πρέπει ποτέ να λέμε πρόωρα στον κόσμος περί κύριου ή μη κύριου σεισμού. Είναι λάθος να πιέζουμε κάθε φορά τους σεισμολόγους να λένε πολύ σύντομα περί κύριου σεισμού».
 
Δείτε τις σεισμογενείς περιοχές της Ιταλίας (Πηγή Corriere Della Sera)
Η Ιταλία βρίσκεται πάνω σε δύο ρήγματα, πράγμα που την καθιστά μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στην Ευρώπη. Πριν τη φετινή χρονιά, ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που είχε πλήξει τη χώρα είχε σημειωθεί στην πόλη Λ' Άκουιλα το 2009 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους. Ο πιο φονικός από την αρχή του 20ου αιώνα είχε σημειωθεί το 1908. Ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε είχαν προκαλέσει τότε τον θάνατο 80.000 ανθρώπων στις νότιες περιφέρειες του Ρήγιου της Καλαβρίας και της Σικελίας.

No comments:

Post a Comment