Tuesday, October 4, 2016

Να είμαστε σε επαγρύπνηση. Οι ΗΠΑ θα κοιτάξουν το συμφέρον τους και η Τουρκία το δικό της.


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Ο τερματισμός των συνομιλιών για τη Συρία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας θα πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί μας αφορά άμεσα. Δημιουργεί νέες προϋποθέσεις στο μωσαϊκό του πολέμου εκεί, που φέρνουν την Τουρκία σε πλεονεκτική θέση εδώ. Η Άγκυρα, παίζοντας σε διπλό ταμπλό εκμεταλλεύεται τις περιστάσεις, όπως έκανε πάντοτε στην ιστορία της. Είναι άγνωστο σε τί θα της βγει μακροπρόθεσμα αλλά αυτή τη στιγμή όλοι την έχουν ανάγκη. Ειδικά οι ΗΠΑ που βρίσκονται στο Χαλέπι με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο. Ίσως και κάπου εκεί να βρίσκεται κρυμένη η αλήθεια πίσω από την πολιτική ίσων αποστάσεων που κράτησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Αιγαίο. Γι αυτό πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή.

Οι σύμμαχοι των Αμερικανών στο Χαλέπι (αντικαθεστωτικοί , Αλ Κάιντα και άλλοι τζιχαντιστές) είναι πολιορκημένοι από το καθεστώς του Ασάντ που με τη βοήθεια ρωσικών τζετ και πυροβολικού τους έχει καθηλώσει μέσα σε ερείπια χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης σε νοσοκομεία, γιατί απλά τα έχει βομβαρδίσει όλα στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Η μοίρα τους είναι άγνωστη. Αν δεν λάβουν σύντομα βοήθεια, το Χαλέπι θα πέσει. 

Όμως, η ρωσική κυριαρχία στον αέρα μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπισθεί από τα αμερικανικά F-15 που βρισκονται σταθμευμένα στο Ιτσιρλίκ της Τουρκίας και μετά το πέρας των συνομιλιών, τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται. Άλλωστε πριν από μερικές μέρες, οι αμερικανοί βομβάρδισαν το συριακό επιτελείο και σκότωσαν κατά λάθος 65 Σύρους στρατιώτες και αξιωματικούς. Αυτό ήταν που πυροδότησε τις πιο βάρβαρες ρωσικές και συριακές αεροπορικές επιθέσεις του πολέμου κατά νοσοκομείων και σταθμών ύδρευσης. Μετά λοιπον από τον τερματισμό των συνομιλιών, κανείς δε θέλει να δει αερομαχίες μεταξύ αμερικάνων και Ρώσων στο Χαλέπι, γιατί ο κίνδυνος γενίκευσης της σύρραξης μπορεί να οδηγήσει τον κόσμο σε περιπέτειες.

Αλλά ακόμη κι αν, όπως Ρώσοι αναλυτές επισημαίνουν, η παρουσία των αμερικανικών τζετ αφορά αποκλειστικά στις επιχειρήσεις που θα γίνουν σύντομα στη Ράκκα, και όχι σε αερομαχίες πάνω από το Χαλέπι, αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία που φιλοξενεί τα τζετ δεν αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτή την ώρα για τις ΗΠΑ. Ίσως και κάπου εκεί να βρίσκεται κρυμένη η αλήθεια πίσω από την πολιτική ίσων αποστάσεων που κράτησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Αιγαίο. Οι αμερικάνοι βρέθηκαν απολογούμενοι στον Ερντογάν μετά το πραξικόπημα και εκείνος το εκμεταλλεύτηκε όσο τον έπαιρνε. Τα ξανάφτιαξε με τη Ρωσία που τον βοήθησε να μείνει γατζωμένος στην εξουσία. Έχει εισβάλει σε ένα κυρίαρχο κράτος εκμεταλλευόμενος τις περιστάσεις για να αποτρέψει την δημιουργία Κουρδικού κράτους στα δυτικά του Ευφράτη. Έχει δε την πολυτέλεια να παίζει διπλό παιχνίδι εξυπηρετώντας και τις δύο υπερδυνάμεις, αλλά κοιτάζοντας πάντα να κερδίσει ανταλλάγματα. 

Αξίζει πάντως να δούμε τί θα κάνει, τόσο εκείνος με τα νέα φιλαράκια του τους Ρώσους τώρα που τα σπάσανε με τους Αμερικάνους, όσο και οι ΗΠΑ με τους Κούρδους που τους χρειάζονται στη μάχη κατά της ISIS. Η ουσία είναι ότι εμείς πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή, γιατί οι Αμερικάνοι βρίσκονται με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο και δεν θέλουν να αποξενώσουν περαιτέρω την Τουρκία. 

Πρέπει να υπενθυμίσουμε και κάτι άλλο. Η Ευρώπη βρίσκεται υπό διάλυση. Φρόντισαν και οι Αμερικάνοι γι αυτό αλλά κι οι Ευρωπαίοι ήταν ανίκανοι να τα βρουν σε όλα τα επίπεδα, γι αυτό και σημερα πελαγοδρομούν από τη μια Συνοδο Κορυφής στην επόμενη. Ο Ερντογάν κρατάει όμηρο την Ευρώπη με το Συριακό και τους πρόσφυγες. Κι η Ευρώπη κρατάει όμηρο εμάς με το χρέος. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τις επόμενες μέρες και μήνες, ίσως. Η ψυχραιμία, σίγουρα, δεν κάνει κακό. Αλλά η προετοιμασία για το χειρότερο είναι η καλύτερη λύση, αυτή την ώρα.

Άσκηση Παρμενίων



Δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια θα γίνει αύριο Τετάρτη, στο πλαίσιο της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016». Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στις 11 το πρωί θα σημάνει συναγερμός αεροπορικής επίθεσης, για 60 δευτερόλεπτα (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης). Πέντε λεπτά αργότερα, θα σημάνει λήξη συναγερμού, για 60 δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).






No comments:

Post a Comment