Thursday, October 6, 2016

Τουρκία: «Χοντραίνει» η αντιπαράθεση με το Ιράκ


Πηγή: Ο Ριζοσπάστης
Διευρύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή του βορείου Ιράκ Μπασίκα και τη στρατιωτική δύναμη που διατηρεί εκεί η Αγκυρα, με σκοπό - όπως η ίδια ισχυρίζεται - την εκπαιδευτική στήριξη δυνάμεων που αντιμάχονται το «Ισλαμικό Κράτος».


Προχτές, η βουλή του Ιράκ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την κυβέρνηση της χώρας να απαιτήσει την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων, που τις χαρακτηρίζει «εχθρικές δυνάμεις κατοχής». Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις εμπορικές και άλλες οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία.

Εντονη ήταν η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ που ενοχλήθηκε από τους χαρακτηρισμούς των Ιρακινών και έκανε λόγο για «απαράδεκτη απόφαση», ισχυριζόμενο ότι η Τουρκία «έχει υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα, τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Ιράκ». Σε μια επίδειξη πυγμής και θράσους, προσθέτει μάλιστα ότι πρόσφατα το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε τις επιχειρήσεις του στρατού σε Ιράκ και Συρία, αλλά και ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει την αφοσίωσή της στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν την εθνική (της) ασφάλεια ως δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά και στο πλαίσιο της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας του Ιράκ, με το οποίο μοιράζεται κοινό μέλλον».



Στο μεταξύ, η Αγκυρα συνεχίζει τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία με τον κωδικό «Ασπίδα υπεράσπισης του Ευφράτη», στο πλαίσιο της οποίας προχτές ένας Τούρκος στρατιώτης έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, το «κλίμα» παραμένει τεταμένο σε σχέση με το ΡΚΚ, που φέρεται να οργάνωσε επίθεση ενάντια στη στρατιωτική βάση Κιλιχάνε Τεπέ, στην περιφέρεια του Ντιγιαρμπακίρ, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Τούρκων στρατιωτών.

Ο Πούτιν στην Τουρκία στις 10 Οκτώβρη



Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα βρεθεί την επόμενη βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 23ο Παγκόσμιο Ενεργειακό Συνέδριο (World Energy Congress) μια από τις μαζώξεις επιχειρηματιών και εκπροσώπων κυβερνήσεων που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συμμετοχή του Πούτιν στη συνάντηση και υποστήριξε ότι το Συνέδριο θα δώσει νέα ώθηση στην πορεία υλοποίησης του αγωγού «Turkish Stream», του σχεδίου δηλαδή μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Τουρκία που «αναθερμάνθηκε» μετά την πρόσφατη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων.
    

No comments:

Post a Comment