Wednesday, November 2, 2016

Ο Κλειδοκράτορας


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος 
Έλεγα κι εγώ, αυτοί πώς του είχαν ξεφύγει μέχρι τώρα; Μετά από χιλιάδες στρατιωτικούς, δημοσίους υπαλλήλους, δημοσιογράφους, βουλευτές εχθρικών κομμάτων και καθαρίστριες ανεξαρτήτου ηλικίας, εντάλματα σύλληψης εξέδωσε σήμερα ο Κλειδοκράτορας της γείτονος και για 137 πανεπιστημιακούς, καθώς θεωρεί ότι είναι και αυτοί ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ως ενορχηστρωτής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου.


Το καθεστώς Ερντογάν, σύμφωνα με το Reuters έχει συλλάβει επισήμως περισσότερα από 37.000 άτομα και έχει ήδη απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα 100.000 δημόσιους υπαλλήλους, δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικούς και άλλους στο πλαίσιο μιας άνευ προηγουμένου επιχείρησης καταστολής. 

Φυσικά όλος ο πλανήτης βλέπει τι γίνεται αλλά κανείς δεν αντιδρά, λόγω του αποτυχημένου πραξικοπηματος που πήγε να καταλύσει τη δημοκρατικα εκλεγμένη κυβέρνηση των ισλαμιστών και λόγω του ρόλου της γείτονος στο Συριακό. Γι αυτό κι ο θεματοφυλακας-κλειδοκράτορας των τουρκικών φυλακών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το χαρέμι του αναφώνησε: Ανοίξαμε κι σας περιμένουμε!

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το CNN Turk, το οποίο επικαλείται την εισαγγελία της Άγκυρας, μεταξύ των τελευταίων υπόπτων, 31 έχουν ήδη συλληφθεί και ακόμη 22 πιστεύεται ότι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Έχει αρχίζει να θυμίζει το 34 στη Γερμανία... Όπως γράφει και το LIFO, "η έκταση της καταστολής έχει προκαλέσει ανησυχίες σε οργανώσεις για τα δικαιώματα και ορισμένους δυτικούς συμμάχους". Κοίτα που ακούγεται σαν ανέκδοτο.

Υπάρχουν πολλοί ονειροπόλοι που θα ήθελαν να δουν μια Δημοκρατική Τουρκία στη διάρκεια της ζωής τους, μεταξύ αυτών και πολλοί Ευρωπαίοι, και ειδικά Γερμανοί, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Αν κάποιος δεν θέλει ν' αλλάξει, και μπορεί να επιλέξει την τύχη του, δεν θ' αλλάξει. Η τουρκική κοινωνία στην τεράστια πλειοψηφία της επικροτεί το πογκρόμ που συντελείται κατά μιας μειοψηφίας αντιφρονούντων γιατί δεν την ενδιαφέρει η Δημοκρατία. Δεν είναι στο DNA της. Η Δημοκρατία στην Τουρκία είναι φυλακισμένη και τα κλειδιά της φυλακής της τα κρατάει ο Σουλτάνος της. Που και που, πριν από το πραξικόπημα, την έβγαζε από το κελί και την σουλάτσαρε στη Δύση για τα μάτια του κόσμου. Τώρα πια της πετάει αποφάγια στο κελί. 

Αλλά φταίνε κι εκείνοι. Οι δήθεν Δημοκράτες. Οι μεταβάρβαροι της Ρηνανίας που κάποτε κατηγορούσανε τις Δυτικές Δημοκρατίες για τον εκφυλισμό τους κι αιματοκύλισαν τον πλανήτη σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους για να αποδείξουν ότι είχαν δίκιο. Ε, δεν ειναι και Δημοκρατία αυτό που διαφημίζουνε στους Τούρκους με την αρωγή της Παγκοσμιοποίησης. Δεν είναι πραγματικές αξίες εμπεδωμένες κοινωνικά που θα προσβάλλουν σαν ιός ένα ολοκληρωτικό καθεστώς και θα το αλλάξουν από τα μέσα, επειδή θα αγκαλιάσουν την κοινωνία. Ειναι μπίζνες κι είναι κι εκείνοι άπληστοι όπως κι ο Ερντογάν. Αυτή η σαπίλα τους και η αγάπη τους προς τις μπίζνες είναι που τους αποτρέπει να τον σταματήσουν. Και χωρίς ηθικό πλεονέκτημα είναι απλά ηλίθιο να περιμένουν από κάποιον να τους ακούσει. 




No comments:

Post a Comment