Sunday, November 6, 2016

Ερντογάν ως άλλος Χίτλερ: "Δεν με νοιάζει αν με αποκαλείτε δικτάτορα, σημασία έχει πώς με αποκαλεί ο λαός μου"


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
«Δεν με νοιάζει αν με λένε δικτάτορα ή ο,τιδήποτε άλλο. Από το ένα αυτί μπαίνει από το άλλο βγαίνει. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς με αποκαλεί ο λαός μου»... Σαν να ακούμε τον Αδόλφο Χίτλερ να βγάζει ένα από τους ειδεχθείς λόγους του στη Γερμανία, τη δεκαετία του 30. Ευτυχώς για όλους μας -όχι όμως και για το λαό του- ο Χίτλερ και ο Ναζισμός νικήθηκαν. Η Γερμανία ισοπεδώθηκε γιατί υπέθαλψε για πολύ καιρό έναν μανιακό δολοφόνο. Για πόσο καιρό η Τουρκία θα υποθάλπει αυτόν τον ψυχοπαθή πριν η Δύση αποφασίσει να τη διαλύσει στα εξ ων συνετέθη; Αυτό είναι το ερώτημα. Γιατί η Τουρκία γουστάρει τον Ερντογάν, ακόμη κι αν φυλακίζει τη Δημοκρατία. Γιατί η Τουρκία δεν θα καταλάβει ποτέ τί είναι η Δημοκρατία. Και κανένας Κεμάλ δεν ήταν Δημοκράτης. Ο Κεμάλ ήταν ένας σφαγέας πριν γίνει ο Μεγάλος Υποκριτής. Κι ο Ερντογάν ζηλεύει εκείνον, όχι την πολιτική κληρονομιά του. Όπως και οι υπόλοιποι Τούρκοι ονειρεύεται ένα μοντέρνο αυταρχικό και ολοκληρωτικό Χαλιφάτο. Την σουνιτική μορφή του ολοκληρωτισμού. Ο Σουλτάνος έχει ξεφύγει κι αν δεν σταματηθεί νωρίς όλοι θα υποστούμε οδυνηρές συνέπειες. 


Αφού πρώτα απέλυσε 110.000 δημοσίους υπαλλήλους, στρατιώτες, αστυνομικούς, δικαστές, πανεπιστημιακούς και άλλους Τούρκους αξιωματούχους, κι αφότου φυλάκισε την ηγεσία και τους βουλευτές του κουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος HDP, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τώρα την Ευρώπη ότι «υποθάλπει την τρομοκρατία» προσφέροντας στήριξη στο PKK. Την ίδια ώρα φυλακίζει τους δημοκρατικά εκλεγμένους Κούρδους βουλευτές του.

Όμως, είτε του αρέσει είτε όχι, το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είναι η τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη στην Τουρκία -έγραψε ιστορία το 2005 ως το πρώτο κουρδικό κόμμα που εισέρχεται στην Εθνοσυνέλευση κερδίζοντας ποσοστό 10% στις κάλπες - και βάσει αυτού ο Ερντογάν οφείλει τουλάχιστον να το ανέχεται. Μπροστά στις εξελίξεις και έχοντας καταγγείλει «πραξικόπημα Ερντογάν», το HPD ανακοίνωσε την Κυριακή ότι μποϊκοτάρει τις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης.

Ο Ερντογάν απάντησε στην πρόκληση αναφέροντας ότι οι κοινοβουλευτικοί που συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες θα αντιμετωπιστούν ως τέτοιοι. Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη και κανείς, ούτε και ο ίδιος, δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει, προσέθεσε. Όμως ο ίδιος παρεμβαίνει, και όχι μόνο. Εκείνος είναι ο δήθεν κοινοβουλευτικός που συμπεριφέρεται ως τρομοκράτης. Ο Σουλτάνος έχει ξεφύγει κι αν δεν σταματηθεί νωρίς θα υποστούμε οδυνηρές συνέπειες. 

No comments:

Post a Comment