Monday, November 7, 2016

Handelsblatt: Πίσω από μία ενωμένη Κύπρο μπορεί να «κρύβεται» ο Ερντογάν


Συντάκτης: efsyn.gr
Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπάει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αναφορικά με το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας για επανένωση της Κύπρου και την ισχύ που μπορεί να αποκτήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.


Με αφορμή το πρόσφατο παράδειγμα της Βαλονίας (η οποία παραλίγο να ματαιώσει τη συμφωνία για τη CETA), η εφημερίδα σημειώνει πως «όσο και να φαντάζει ελκυστική μια λύση του Κυπριακού από άποψη ασφάλειας για τη Δύση, για την Ε.Ε. θα αποτελούσε έναν σκόπελο, διότι το μέχρι τώρα συζητούμενο σχέδιο μια κυπριακής ομοσπονδίας προβλέπει ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα πρέπει να αντίκεινται στα συμφέροντα μιας εκ των εθνικών ομάδων. Αυτό θα σήμαινε ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να συναποφασίζει μέσω του ομόσπονδης τουρκοκυπριακής πολιτείας στον κυπριακό βορρά, όταν δηλαδή οι Τούρκοι του νησιού κάνουν χρήση του δικαιώματος βέτο προς όφελος της Τουρκίας. Τότε θα μπορούσαν να προκύψουν εντός της Ε.Ε. εσωτερικές διαφωνίες όπως συνέβη στη Βαλονία».

Η εφημερίδα αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα (Δευτέρα) στην Ελβετία για την επανένωση του Κύπρου, στις οποίες συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Ο τελευταίος, κατά την έναρξη των συνομιλιών, επαίνεσε τους δύο ηγέτες για τη μέχρι σήμερα προσπάθειά τους και τους ενθάρρυνε να κάνουν τα πάντα ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Οι δυο πλευρές έφτασαν σε κρίσιμο σταυροδρόμι και τους καλώ να εκμεταλλευτούν τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η δυνατότητα της λύσης είναι εφικτή.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, μία συμφωνία θα μπορούσε να αλλάξει όχι μόνο το νησί, αλλά να ανοίξει και προοπτικές για την επίλυση της διαμάχης της Μέσης Ανατολής - ωστόσο ο Ερντογάν φαίνεται πως έχει άλλα σχέδια.

Οι Τουρκοκύπριοι ζητούν να παραμείνει η Τουρκία στο μέλλον εγγυήτρια δύναμη, κάτι το οποίο απορρίπτουν οι Ελληνοκύπριοι. Στο θέμα αυτό θα έχει λόγο και ο Ερντογάν. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα,  το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κύπριου προέδρου την Παρασκευή, ότι κατά τις διαπραγματεύσεις με τον Μουσταφά Ακιντσί «επετεύχθη σημαντική πρόοδος σε πολλά θέματα», αλλά για μια συμφωνία απαιτείται και «η αποφασιστική συμβολή της Άγκυρας».

Καταλήγοντας, η εφημερίδα τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί τις προσπάθειες για επανένωση με μεγάλη προσοχή, όπως και οι ΗΠΑ, διότι το νησί θεωρείται ως το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» στο κατώφλι της συνταρασσόμενης από κρίσεις Μέσης Ανατολής. 

No comments:

Post a Comment