Tuesday, December 13, 2016

Νέο πογκρόμ σε όλη την Τουρκία - Διχασμός στην ΕΕ για την ενταξιακή της πορεία


Συντάκτης: efsyn.gr
Με αφορμή τη διπλή βομβιστική επίθεση των «Γερακιών για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, τις τελευταίες δύο ημέρες οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις 568 ανθρώπων υποστηρίζοντας ότι είναι ύποπτοι για διασυνδέσεις με την αντάρτικη οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Στο μεταξύ, έπειτα από το αδιέξοδο στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η Ευρώπη αποφάσισε να μην ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.


Οι έφοδοι της αστυνομίας διενεργήθηκαν σε 28 επαρχίες όλης της Τουρκίας από τα βορειοδυτικά έως τα νοτιοανατολικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Άκγυρα έχει περάσει στην «αντεπίθεση» με αφορμή τη διπλή βομβιστική επίθεση των «Γερακιών για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας.  

Χθες η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποίησε αφενός νέο μπαράζ συλλήψεων τουλάχιστον 235 μελών και «προπαγανδιστών» του φιλοκουρδικού HDP και αφετέρου άγριο αεροπορικό βομβαρδισμό των Κούρδων μαχητών του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Διχασμός στην ΕΕ για την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προτίθεται να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία υπό τις «τρέχουσες περιστάσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έπειτα από το αδιέξοδο στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών. Σε μια συνεδρίαση στην οποία καταγράφηκε ο διχασμός που επικρατεί στις χώρες της ΕΕ, η Αυστρία έθεσε βέτο, αλλά ο διάλογος με την Άγκυρα θα παραμείνει ανοιχτός.

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε και ο Νίκος Κοτζιάς, επικράτησε διχασμός για το ζήτημα της Τουρκίας με βασικό σημείο αντιπαράθεσης να είναι το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που ζητούσε η Αυστρία ή τη διατήρηση του διαλόγου μετην Άγκυρα.

Ο γνωστός για τις ακραίες απόψεις του υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, έκανε πράξη τη χθεσινή απειλή του και έθεσε βέτο μπλοκάροντας το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου των υπουργών. Κατά την άποψή του δεν ασκείται επαρκώς κριτική απέναντι στην Τουρκία. Ο Αυστριακός υπουργός, σύμφωνα με μέσα της χώρας του, δήλωσε ότι συμφωνία εντός της ΕΕ θα υπάρξει μόνο στο ό,τι δεν θα ανοίξουν άλλα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος αναμένει πως θα υπάρξουν τώρα περαιτέρω συζητήσεις για την Τουρκία, ίσως ήδη στο μεθαυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ενώ θεωρεί πως το χάσμα δεν λύθηκε και πως η ΕΕ ακόμη δεν έχει μία σαφή τοποθέτηση ως προς την Τουρκία.

Εκτός από την Αυστρία που πρότεινε το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας, κριτική στάση απέναντι στην Τουρκία κράτησε και η Ολλανδία, κυρίως γύρω από το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο η Ολλανδία παρουσίασε μια συμβιβαστική λύση, προτείνοντας στα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου, τη διατύπωση περί παγώματος στο άνοιγμα των κεφαλαίων με την Τουρκία και όχι στην όλη ενταξιακή διαδικασία.

Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα κράτη-μέλη υποστήριξαν ότι θα πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, καταγράφοντας ταυτόχρονα τα μεγαλύτερα προβλήματα που είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελευθερία του Τύπου.

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε κάποιου είδους συνεργασία με την Τουρκία, για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την ανταλλαγή πληροφοριών για τους μαχητές, επίσης για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέρ Ρέιντερς.

«Για την ενταξιακή διαδικασία, είναι αλήθεια πως είναι αδύνατο τώρα να προχωρήσουμε περισσότερο με αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση στην Τουρκία… θα πούμε βέβαια ότι είναι αδύνατο να ανοίξουμε νέα κεφάλαια στην ενταξιακή διαδικασία».

«Πρέπει να διατηρηθεί ο διάλογος, στη βάση της διαφάνειας και της αποφασιστικότητας», συμφώνησε ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, αποκλείοντας ένα επίσημο «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων.

«Όμως δεν είμαστε σε μια κατάσταση που επιτρέπει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, άρα δεν θα υπάρξει άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο Ντεζίρ.

«Δεν έχουν εκπληρωθεί επίσης οι όροι για την απελευθέρωση της βίζας» για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, εκτίμησε.

«Δεν πρέπει να κλείσουμε την πόρτα αυτή τη δύσκολη στιγμή», υποστήριξε επίσης ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών  Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ, ο οποίος εκτίμησε ότι πρέπει να σταλεί «ένα σαφές σήμα της ΕΕ» προς τους «τούρκους πολίτες που μοιράζονται τις αξίες μας».

Ο Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υποστήριξε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης με την Τουρκία. Επισήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η ίδια η Τουρκία είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θέλει να εξευρωπαϊστεί, ή να αφήσει τον εαυτό της εκτός ΕΕ. Ο Ν. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πρόταση της Αυστρίας να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εκφράζοντας την άποψη πως μια πολιτική αποκλεισμού από την ευρωπαϊκή διαδικασία θα οδηγούσε την Τουρκία σε απομόνωση. Παράλληλα, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη με αναφορές στη συνθήκη της Λωζάνης, ή αιχμές αμφισβήτησης της ελληνικότητας των νησιών.

No comments:

Post a Comment