Wednesday, February 22, 2017

Αυτοκρατορική... φρουρά από εθελοντές οπαδούς


Συντάκτης: Μαργαρίτα Βεργολιά
Η κωδική ονομασία τους είναι «Kardeş Kal Türkiye», ελληνιστί «Μείνετε αδέλφια Τουρκία». Σύμφωνα ωστόσο με τα όσα αποκαλύπτει σε χθεσινό άρθρο της η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet, τα κίνητρα δεν είναι και τόσο... αθώα. Εξ ου και στον πρωτοσέλιδό τίτλο της μιλά για έναν «παράλληλο στρατό» στη γείτονα, στις υπηρεσίες του Ταγίπ Ερντογάν και υπό το γενικό πρόσταγμα του προεδρικού συμπεθέρου (πεθερού για την ακρίβεια του γιου του Ερντογάν, Μπιλάλ), Ορχάν Ουζουνέρ.


Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «στρατό» εθελοντών, με πρόσβαση σε όπλα (!), ειδική εκπαίδευση στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και δυνατότητα άμεσης και απρόσκοπτης επικοινωνίας, μέσω εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα, όπως το WhatsApp και το Zello, αλλά και ενός υπό κατασκευή διαδικτυακού ραδιοφώνου.

Αποστολή τους είναι να κατακλύσουν ανά πάσα στιγμή τους δρόμους σε υπεράσπιση του Τούρκου προέδρου. Λόγου χάριν «σε μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος» όπως εκείνη της 15ης Ιουλίου, αναφέρει ο Ουζουνέρ, αποφεύγοντας επιμελώς κάθε αναφορά στο κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, στις 16 Απριλίου.



Μέλη του ΑΚP έχουν συγκροτήσει ομάδες προστασίας του Ερντογάν EPA / MARIUS BECKER

Στην απόπειρα πραξικοπήματος τα μέλη του ΑΚΡ βγήκαν στον δρόμο για να υπερασπιστούν τον πρόεδρο αυθορμήτως. Τώρα η προστασία του Ερντογάν είναι οργανωμένη -και δεν αναφερόμαστε στην προεδρική φρουρά με παραδοσιακά κοστούμια (κάτω)-, έχει όνομα «Kardes Kal Türkiye» («Μείνετε αδέλφια Τουρκία»), αποτελείται από οπαδούς (άνω) και το κόμμα εκδίδει στα μέλη της άδειες οπλοφορίας...


Προεδρική φρουρά του Ερντογάν με παραδοσιακά κοστούμια EPA / ADEM ALTAN / AFP / POOL

«Η μικρότερη συσκευή που έχουμε είναι μια σφυρίχτρα», τον μνημονεύει να λέει η Cumhuriyet. «Στο αυτοκίνητό μου έχω μια ντουντούκα. Υπάρχουν διαθέσιμα όπλα για χρήση, εάν χρειαστεί.

»Οφείλουμε να κάνουμε τέτοιου είδους προετοιμασίες. Εχουμε σχηματίσει κλοιό προστασίας γύρω από τον ηγέτη μας, πρόεδρο Ερντογάν», αναφέρει προκαλώντας σάλο.

Μιλώντας χθες στη Hürriyet, ο Ουζουνέρ τα «μάσησε». Απέδωσε σε παρερμηνεία των δηλώσεών του τις κατηγορίες ότι έχει σχηματίσει «ένοπλη παραστρατιωτική ομάδα».

«Το μέλημά μας», τόνισε, «η επιβίωση του κράτους». Και γι’ αυτήν δεν... κόπτονται μόνον οι «Kardeş Kal Türkiye».

Για την ακρίβεια, οι «εθελοντές» του Ουζουνέρ εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο με την περιώνυμη Osmanlı Ocakları -μία ερντογανική «ομάδα κρούσης» νεολαίων και γνωστών θιασωτών ενός οθωμανικού μοντέλου στη διακυβέρνηση και στη ζωή της χώρας- αλλά και την περιβόητη SADAT, όπως το σκιαγράφησε τον περασμένο Νοέμβριο κιόλας στο American Enterprise Institute ο αναλυτής -και πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου- Μάικλ Ρούμπιν.

«Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν έχει αρχίσει την έκδοση αδειών οπλοκατοχής σε υποστηρικτές του, κυρίως μέσω της Osmanli Ocaklari» ανέφερε, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα του διορισμού ως στρατιωτικού συμβούλου του Ερντογάν, του Αντνάν Τανριβερντί: παυθέντος -μετά το «βελούδινο» πραξικόπημα του ’97- στρατηγού και επικεφαλής της SADAT, επισήμως αμυντικής συμβουλευτικής εταιρείας.

Ο ρόλος της SADAT

Το αποτέλεσμα, γράφει ο Ρούμπιν, είναι «η SADAT, η οποία έχει εκπαιδεύσει παραστρατιωτικούς και ειδικές δυνάμεις, να εξελίσσεται στην “Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά” του Ερντογάν».

«Φαίνεται μάλιστα», προσθέτει, «ότι ήταν πίσω από πολλές δολοφονίες αμάχων, για τις οποίες τα ΜΜΕ του Ερντογάν κατηγόρησαν τους γκιουλενιστές στασιαστές».

Στο ίδιο «κάδρο» του παραστρατιωτικού ερντογανικού δικτύου ο Ρούμπιν έβαζε και τις μαζικές διώξεις στα ανώτερα κλιμάκια των σωμάτων ασφαλείας, με την ανάδειξη νέων, άπειρων εθνικιστών αξιωματικών.

Πολλοί από τους αποπεμφθέντες, υποστηρίζει στο άρθρο του, ήταν μεν πιστοί στον Τούρκο πρόεδρο, πλην όμως «μαλθακοί και απρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν την ακραία βία, που [ο Ερντογάν] πιστεύει ότι θα είναι απαραίτητο να ασκηθεί, όχι μόνο κατά των Κούρδων, αλλά και κατά πολλών προοδευτικών και μη πολιτικοποιημένων Τούρκων, καθώς αυτός επιδιώκει να αποκτήσει περαιτέρω έλεγχο» της χώρας.

«Πέλεκυς» στην ηγεσία του HDP

Μέσα σε αυτό το κλίμα -που πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν έως και προεμφυλιακό, εν όψει του αμφίρροπου δημοψηφίσματος του Απριλίου- το τουρκικό Κοινοβούλιο αφαίρεσε χθες τη βουλευτική ιδιότητα από την προφυλακισμένη Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού-αριστερού HDP (τρίτης μεγαλύτερης -και τους τελευταίους μήνες υπό δικαστικό διωγμό- κοινοβουλευτικής δύναμης στη χώρα), μετά την επικύρωση από Εφετείο της καταδίκης της για «τρομοκρατική προπαγάνδα» υπέρ του PKK: μία από τις πολλές κατηγορίες που τη βαρύνουν, για τις οποίες η Εισαγγελία έχει προτείνει ποινή κάθειρξης 83 ετών.

Σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και η καταδίκη σε φυλάκιση πέντε μηνών του -επίσης προφυλακισμένου από τον Νοέμβριο- έτερου συμπροέδρου του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, για «δυσφήμηση του τουρκικού έθνους, του κράτους και των θεσμών της δημοκρατίας της Τουρκίας». Ηταν μία από τις δεκάδες δικαστικές διώξεις σε βάρος του για τρομοκρατία, για την οποία αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 142 ετών.

No comments:

Post a Comment