Sunday, February 5, 2017

Συντηρητισμός και απομόνωση: Το "μοντέλο Τραμπ" υιοθετεί η Λεπέν για τη Γαλλία


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Αφού στη Γαλλική Δημοκρατία τα αστικά κόμματα έχουν αυτοκτονικές τάσεις -θυμίζοντας έντονα το Κόμμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ- με αποτέλεσμα να κυλιούνται στη διαφθορά δίχως ντροπή ή τύψεις, το φασιστικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν σήκωσε το κεφαλάκι του και απειλεί να καταλάβει την εξουσία, να απομονώσει τη Γαλλία και να φέρει την Ε.Ε. ένα βήμα πριν από το γκρεμό.  


Δοκιμάζοντας τη συνταγή που ανέδειξε τον Ντόναλντ Τραμπ Πρόεδρο στις ΗΠΑ, η Μαρίν Λεπέν έκλεισε το διήμερο συνέδριο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Λιόν δίνοντας υπόσχεση στους ψηφοφόρους της ότι θα βγάλει τη Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αποκαταστήσει το φράγκο ως το επίσημο νόμισμα της χώρας, ενώ επιτέθηκε στην παγκοσμιοποίηση λέγοντας ότι "οι διαχωριστικές γραμμές δεν είναι πλέον μεταξύ δεξιάς και Αριστεράς, αλλά μεταξύ πατριωτών και οπαδών της παγκοσμιοποίησης". Επίσης ισχυρίσθηκε ότι ο Ισλαμικός φονταμενταλισμός αποτελεί κίνδυνο για την κουλτούρα της χώρας «που κανένας Γάλλος... που έχει αξιοπρέπεια μπορεί να αποδεχθεί». 

Το σκηνικό που διαμορφώνεται
Ένα μήνα πριν η Λεπέν δεν έδειχνε να έχει καμία τύχη στις Προεδρικές εκλογές. Όλοι πίστευαν ότι οι αποτυχίες του Φρανσουά Ολάντ θα γινόντουσαν όπλα στη φαρέτρα της γαλλικής Δεξιάς, κι η επικράτηση του φαβορί υποψήφιου της, Φρανσουά Φιγιόν θα ήταν πανεύκολη. Όμως η εμπλοκή του σε σκάνδαλο, όχι μόνο έκοψε τη φορά της Δεξιάς κι άνοιξε τον δρόμο στο αουτσάιντερ από την κεντροαριστερά, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά μεγιστοποίησε την αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό, δεδομένου ότι η Λεπέν καιροφυλακτεί να αντλήσει ψήφους από τις γραμμές των δεξιών ψηφοφόρων. Για την ώρα, η Λεπέν, στις δημοσκοπήσεις, κρατάει τα ηνία του πρώτου γύρου (23 Απριλίου) αλλά μάλλον χάνει στη δεύτερη και τελική αναμέτρηση στις 7 Μαΐου. 
Αν όμως κι αυτές οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν γιαλαντζί, όπως εκείνες του Brexit και του Trump, αυτή τη φορά την έκπληξη θα αντικαταστήσει ο πανικός. Γιατί η Γαλλία αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της κουτσής πια ΕΕ. 

Όλοι χωρούν στο φασιστικό τσουβάλι
Στο κομματικό μανιφέστο των 144 σελίδων που παρουσίασε χθες, Σάββατο, η Λεπέν ξεκαθαρίζει ότι εάν εκλεγεί, θα προγραμματίσει δημοψήφισμα μέσα στους πρώτους έξι μήνες για το «Frexit» και θα αρχίσει επαναδιαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για θέματα όπως τα σύνορα και το νόμισμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εντέλει θα το κάνει ή ότι θα το κερδίσει. Όμως αν υιοθετήσει τη στρατηγική του Τραμπ, έναν λαϊκίζοντα προστατευτισμό της οικονομίας και της κουλτούρας της Γαλλίας από την Παγκοσμιοποίηση και τον Ισλαμικό φονταμενταλισμό, μπορεί να συσπειρώσει κάθε αντιδραστική και συντηρητική τάση στις δικές της γραμμές, κάνοντας τη Γαλλική Δημοκρατία ένα φάντασμα και μετατρέποντας το δημοψήφισμα σε θρίαμβο της μισαλλοδοξίας. Το πιο τρομακτικό είναι πως ξητά από τους «πατριώτες» και της Δεξιάς και της Αριστεράς να την ακολουθήσουν στο όνομα του Λαού. Στην πολιτική, είπε, «οι διαχωριστικές γραμμές δεν είναι πλέον μεταξύ δεξιάς και Αριστεράς, αλλά μεταξύ πατριωτών  και οπαδών της παγκοσμιοποίησης. Η θέση σας είναι στο πλευρό μας». 

Απαιτείται άμεση δράση
Δεν ξέρω τί θα κάνουν τα αστικά κόμματα και πολύ λίγο με ενδιαφέρει. Σημασία έχει τώρα για την Αριστερά, την πραγματική Αριστερά κι όχι εκείνη που σέρνεται πίσω από το Σόρος, να αντιδράσει. Να κάνει πολιτικό αντίλογο στα επιχειρήματα των φασιστών και να κερδίσει την κοινωνία. Να σώσει την παρτίδα πριν είναι πολύ αργά. Οι αστικές τάξεις των χωρών της Ε.Ε. είναι βαθιά διεφθαρμένες και έχουν χάσει το ηθικό πλεονέκτημα απέναντι στην κοινωνία. Ενδεχομένως να πάρουν στο φέρετρό τους και τη Δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κι αυτή τη φορά δεν υπάρχει Τσόρτσιλ και Ρούσβελτ για να τη σώσουν από τον Ολοκληρωτισμό. Υπάρχει Τραμπ και Πούτιν. Και μια Γερμανία που δίχως το Ευρώ και τους "πελάτες" δεν θα είναι η ίδια εξαγωγικά και δε θα μπορεί να παράξει τα ποθητά της πλεονάσματα. Το σενάριο που ξετυλίγεται είναι πολύ σκοτεινό για την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αλληλεγγύη των λαών στη Γηραιά Ήπειρο.


No comments:

Post a Comment