Saturday, March 31, 2018

Εκλογές το Σεπτέμβριο του '19


Συντάκτης: efsyn.gr
Να σβήσει κάθε σενάριο εκλογολογίας θέλησε ο πρωθυπουργός από το βήμα του 12ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Ανατολικής Αττικής. 
Από το Λαύριο, ο Αλέξης Τσίπρας, επανάλαβε ότι «οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019» στρέφοντας την προσοχή του στο καλοκαίρι του 2018 όπου «βγαίνουμε και τυπικά καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια που μας ταλαιπώρησαν οκτώ χρόνια».


Η επόμενη ημέρα

Στην εισαγωγή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «τώρα πρέπει να σχεδιάσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα για τη χώρα», που «θα πατά ξανά με σιγουριά στα πόδια της, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις».

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν εξήγησε ότι, αυτός και η κυβέρνησή του ήλθαν αντιμέτωποι με ζητήματα, όπως η χρεοκοπία, η απώλεια εθνικής κυριαρχίας, η ανάκτηση της χαμένης κυριαρχίας.

Λίγο αργότερα, αποκάλυψε τη συζήτηση που είχε με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που προηγήθηκε, με τον υπουργό να του προτείνει να συνδέσει το όνομά του -όπως και ο Ανδρ. Παπανδρέου- με ένα μεγάλο έργο, εν προκειμένω ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική.

«Του απάντησα ότι έχουμε και δεύτερη τετραετία, μην τα περιμένεις όλα από την πρώτη τετραετία», είπε χαμογελώντας ο πρωθυπουργός.

Συνταγματική Αναθεώρηση

Ένα από τα βασικά θέματα που έθιξε στην ομιλία του στο Λαύριο, ήταν αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Κατηγόρησε -χωρίς να τον κατονομάσει- τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, συμπεριλαμβάνοντάς τον σε εκείνους που φοβούνται τις θεσμικές τομές, εξαιτίας της μη βούλησής τους να δείξουν τη στοιχειώδη υπευθυνότητα στα κρίσιμα και μεγάλα θέματα για το τόπο.



Όμως, όπως υποστήριξε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, οι πολιτικοί αυτοί φοβούνται ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο».

Ο πρωθυπουργός, εξέφρασε τη χαρά του γιατί «η κ. Γεννηματά τουλάχιστον ως προς το θέμα της αναθεώρησης συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή. Είναι θετικό και το χαιρετίζουμε».

Στη συνέχεια σημείωσε εμφατικά πως οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επιτρέπουν, όχι απλά να ανοίξει η Αναθεώρηση αλλά για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών.

Οικονομία-Επενδύσεις 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα θέματα που αφορούν την οικονομία. «Η διεθνής αξιοπιστία της χώρας βελτιώνεται συνεχώς», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και έφερε ως επιχείρημα ότι μόνο μέσα στην βδομάδα που μας πέρασε, ανακοινώθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την χώρα μας:

  • Την επένδυση της Deutsche Telekom για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών.
  • Την δημιουργία ενός fund συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα δώσει πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια, στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που αποτελούν τη βάση της πραγματικής οικονομίας.
  • Και την ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να επενδύσουν 600 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018 και άλλα τόσα το 2019, και να παρατείνουν τη συνεργασία τους με τη χώρα μας, επενδύοντας ακόμη περισσότερα έως το 2025.

Μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού η Μακρόνησος

Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής ομιλίας, η αναφορά στη Μακρόνησο. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την «εξαιρετική» πρωτοβουλία, προκειμένου να ανακηρυχθεί από την Unesco σε Μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Και ανακοίνωσε πως: «Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν ανατεθεί οι απαραίτητες μελέτες, ώστε να αποκατασταθεί ο προβλήτας της Μακρονήσου και να μπορεί να γίνει το νησί προσπελάσιμο από μεγαλύτερα πλοία». Παράλληλα είπε πως υπάρχει η μέριμνα και για την οδική πρόσβαση από τον προβλήτα μέχρι τα πρώτα κτίρια του συγκροτήματος των κτιρίων της Μακρονήσου.

«Είναι η ώρα μετά από τόσα χρόνια αυτό το ζωντανό φυσικό μνημείο και σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας των αγώνων του λαού μας, να σταματήσει να βανδαλίζεται -όχι μόνο να μην υπάρχει πρόσβαση- και να μη μένει εγκαταλειμμένο», ανέφερε.

Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε και την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου όσον αφορά το αίτημα του BBC για γυρίσματα στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου.

Μιλώντας για το πλούσιο πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον της Ανατολικής Αττικής, έκανε ειδική μνεία στο Σούνιο, ενώ σημείωσε: «Καμιά φορά βεβαίως το ΚΑΣ θα πρέπει να επιτρέπει να γίνονται και γυρίσματα. Μπορεί να ενοχλούν κάποιες δεκάδες τουρίστες την ώρα των γυρισμάτων, αλλά προβάλλουν την πολιτισμική μας κληρονομιά σε εκατομμύρια τηλεθεατές».

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα, Σπίρτζη και ΕΥΑΘ 

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον Χρήστο Σπίρτζη και τη διοίκηση της ΕΥΑΘ εξαπέλυσε λίγο αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Την ώρα που ο κ. Τσίπρας στήνει αναπτυξιακές φιέστες, η Θεσσαλονίκη είναι για 5η μέρα χωρίς νερό. Το ότι ο κ. Σπίρτζης και η διοίκηση της ΕΥΑΘ είναι ακόμα στις θέσεις τους δείχνει το μέγεθος της αδιαφορίας και του κυνισμού αυτής της ανίκανης κυβέρνησης», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

No comments:

Post a Comment