Friday, April 6, 2018

Αρνείται να παραδοθεί ο Λούλα


Συντάκτης: efsyn.gr
Αρνείται να παραδοθεί στις αρχές ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα, εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Ο Λούλα είχε διορία έως τις 5 το απόγευμα (23.00 ώρα Ελλάδας) να παρουσιαστεί στις αρχές. Το δικαστήριο είχε δώσει στον Λούλα διορία έως τις πέντε το απόγευμα (11 το βράδυ ώρα Ελλάδας) να παραδοθεί στις αρχές μετά την καταδίκη του σε κάθειρξη 12 χρόνων είτε στην ομοσπονδιακή αστυνομία στη Κουριτίμπα είτε στο παράρτημά της στο Σάο Πάουλο.


Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας που υποστηρίζει ότι όλα αυτά είναι πολιτική δίωξη, δήλωσε ότι δεν θα παραδοθεί και μετέβη στα γραφεία του συνδικάτου μετάλλου στο Σάο Μπερνάντου ντο Κάμπου, στο Σάο Πάουλο, όπου έχουν συγκεντρωθεί και πολλοί υποστηρικτές του.

Σύμφωνα με στέλεχος του Εργατικού Κόμματος του Λούλα, ο πρώην πρόεδρος θα λάβει τη τελική του απόφαση αργά το απόγευμα.

Ωστόσο, η ομάδα των συνηγόρων του -που άσκησαν έφεση στη δικαστική απόφαση, που δεν έγινε δεκτή- ανακοίνωσε ότι έχει υποβάλει αίτημα λήψης προσωρινών μέτρων στην Επιτροπή Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ώστε να ανασταλεί το ένταλμα σύλληψης, υποστηρίζοντας ότι ο Λούλα διώκεται λόγω προκαταλήψεων και ότι δεν ίσχυσε στην περίπτωσή του το τεκμήριο της αθωότητας.

Σημειώνουν ότι η υπόθεση του Ινάσιο Λούλα εκδικάστηκε πολύ γρηγορότερα από τις αντίστοιχες άλλων κατηγορουμένων για την ίδια υπόθεση.

«Ας έρθουν να τον πάρουν»
Στην περίπτωση που λήξει η διορία και ο Λούλα δεν έχει παραδοθεί, τότε η αστυνομία θα πρέπει να πάει να τον συλλάβει στο Συνδικάτο Μετάλλου, πράγμα που δεν θα είναι καθόλου εύκολο με τους χιλιάδες υποστηρικτές του έξω από το κτίριο.

Όπως ανέφερε στο Associated Press ο γερουσιαστής του Εργατικού Κόμματος, Λίντμπεργκ Φαρίας, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραδοθεί στην Κουριτίμπα, επειδή ο δικαστής Μόρο περνάει κρίση άγχους. Πρέπει να υποστούν την ντροπή να έρθουν να τον πάρουν από δω, παρουσία τόσων ανθρώπων».

«Η εικόνα που θα φτάσει σε ολόκληρο τον κόσμο θα είναι ιστορική», κατέληξε.

Διαδηλώσεις
Εν αναμονή των εξελίξεων χιλιάδες Βραζιλιάνοι, τόσο οπαδοί όσο και αντίπαλοι του Ινάσιο Λούλα έχουν βγει στους δρόμους σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο σε δεκάδες διαδηλωτές και κατέσχεσαν μαχαίρια και κοντάρια.

Διαδήλωση υποστηρικτών του Ινάσιο Λούλα AP Photo/Nelson Antoine
Ο Λούλα, αν και έχει καταδικαστεί για διαφθορά παραμένει ο πιο δημοφιλής υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Οι υποστηρικτές του τονίζουν ότι η πολιτική δίωξη έχει στόχο να τον εμποδίσει να συμμετάσχει στις εκλογές και πως η καταδίκη του είναι επίθεση στη δημοκρατία.

Το 2010, που παρέδωσε το αξίωμα του προέδρου, ο Λούλα απολάμβανε δημοτικότητα της τάξης του 80%, έχοντας πετύχει καλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, ειδικά για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

No comments:

Post a Comment