Sunday, March 31, 2019

Πρώτα σημάδια κούρασης των Τούρκων με τον Ερντογάν στις δημοτικές της Άγκυρας και Σμύρνης

Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Το άστρο του Ταγίπ Ερντογάν έχει χάσει την πρότερη λάμψη του όπως διαφαίνεται από τα προσωρινά αποτελέσματα των Δημοτικών εκλογών στη γειτονική μας χώρα. Στην Άγκυρα και τη Σμύρνη ήρθαν τα πάνω-κάτω και οι υποψήφιοι των αστικών κομμάτων αναδεικνύονται για την ώρα νικητές στις περιφέρειές τους, ενώ στην Κωνσταντινούπολη ο υποψήφιος του AKP και πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προηγείται με ποσοστό 49,7% έναντι 47,8% για τον βασικό του αντίπαλο με καταμετρημένο το 88% των ψήφων. Παράλληλα, δεν έλειψε και η εκλογική βία καθώς στη Μαλάτια, ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο μέλη του μικρού ισλαμιστικού Κόμματος Ευδαιμονίας, ενώ στο Ντιγιάρμπακιρ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.



Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV Τουρκία για τις τοπικές εκλογές, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και του Καλού Κόμματος (Iyi) για τη δημαρχία της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς προηγείται με ποσοστό 49,8%, του Μεχμέτ Οζακεσί που συγκεντρώνει το 47,8% για το AKP με καταμετρημένο το 75% των ψήφων. Ωστόσο το CHP, αμφισβητεί τα ποσοστά αυτά, ισχυριζόμενο ότι προηγείται με 53% μετά την καταμέτρηση του 26% των ψήφων.





Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, αυτές οι εκλογές αποτελούν δοκιμασία για τον Ερντογάν που προσπαθεί να αποφύγει μια εκλογική ήττα του κόμματός του, καθώς η Τουρκία μαστίζεται από οικονομικές δυσκολίες, κυρίως με αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας. Αν ο δήθεν Σουλτάνος χάσει την Άγκυρα, η δημόσια εικόνα του θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι ο Ερντογάν έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002 οπότε ανήλθε στην εξουσία το κόμμα του, το AKP και κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να χάσει σε εθνικό επίπεδο.

No comments:

Post a Comment