Friday, March 1, 2019

Ο Καναδάς θα εκδώσει στις ΗΠΑ την οικονομική διευθύντρια της Huawei


efsyn.gr
Στις ΗΠΑ θα εκδοθεί η Μενγκ Γιανγκζού, οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδρυτή της κινεζικής τεχνολογικής εταιρείας Huawei, η οποία συνελήφθη κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον και με κατηγορίες για οικονομική απάτη την 1η Δεκεμβρίου 2018.



Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης του Καναδά, ξεκίνησε επίσημα η «διαδικασία έκδοσης» στις ΗΠΑ της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού κολοσσού, καθώς οι αρχές θεωρούν ότι «υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να παρουσιαστούν» στον δικαστή, τονίζοντας όμως ότι η διαδικασία αυτή «δεν είναι δίκη».

Οι δικηγόροι της Μενγκ εξέφρασαν την «απογοήτευσή» τους επειδή οι καναδικές αρχές επέτρεψαν να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης, ενώ τόνισαν ότι η εντολέας τους επιμένει ότι είναι αθώα και ότι το αμερικανικό αίτημα για την έκδοσή της συνιστά παράβαση της νομικής διαδικασίας.

Η πρώτη αντίδραση της πρεσβείας της Κίνας στον Καναδά ήταν να ανακοινώσει ότι το Πεκίνο είναι «βαθύτατα δυσαρεστημένο» με την εξέλιξη αυτή.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Huawei και τη Μενγκ ότι παρέκαμψαν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν αλλά και ότι έκλεψαν, μέσω δύο θυγατρικών, βιομηχανικά μυστικά από τον αμερικανικό όμιλο τηλεπικοινωνιών T-Mobile.

Η Μενγκ αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους στα μέσα Δεκεμβρίου, αφού κατέβαλε εγγύηση και υποχρεώθηκε να παραδώσει τα διαβατήριά της.

Η σύλληψή της προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση μεταξύ Οτάβας και Πεκίνου. Λίγες ημέρες μετά συνελήφθησαν στην Κίνα δύο Καναδοί και ένας τρίτος καταδικάστηκε από κινεζικό δικαστήριο σε θάνατο, όμως το Πεκίνο επιμένει ότι οι υποθέσεις αυτές δεν σχετίζονται με την υπόθεση της Huawei.

No comments:

Post a Comment