Friday, June 21, 2019

Πέθανε ο Δημήτρης Χριστόφιας


efsyn.gr
Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στην εντατική μονάδα θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ο Δημήτρης Χριστόφιας νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση από τις 20 Μαΐου. Αν και στην αρχή η κατάστασή του είχε παρουσιάσει κάποια βελτίωση, οι θεράποντες ιατροί του έκριναν χθες, μετά από ιατρικό συμβούλιο, ότι ήταν πλέον μη αναστρέψιμη.


Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής Kάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, στις 29 Αυγούστου 1946. Υπήρξε ο 6ος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου από τις 28 Φεβρουαρίου 2008 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013, οπότε και τον διαδέχτηκε στο αξίωμα ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας ανέλαβε καθήκοντα στις 28 Φεβρουαρίου 2008, έπειτα από την εκλογική του νίκη στις Προεδρικές Εκλογές που διεξήχθησαν στις 24 Φεβρουαρίου 2008.

Κατά την στιγμή της ανάδειξής του στο υψηλότερο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας υπηρετούσε την δεύτερη πενταετή θητεία του ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέση την οποία κατείχε από το 2001. Εξελέγη Βουλευτής Κερύνειας με το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις για πρώτη φορά στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν διδάκτωρ ιστορικών επιστημών του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας, (Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης).

Το Σάββατο (22/06) συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την κηδεία και την ταφή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

► Ο Δημήτρης Χριστόφιας, τον Σεπτέμβριο του 2016, μίλησε στην «Εφ.Συν.» και τον Τάσο Τσακίρογλου για τις ευθύνες της ελληνοκυπριακής Δεξιάς στην κυπριακή τραγωδία, το φυσικό αέριο και τον σημαντικότατο παράγοντα για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ παραδέχεται ότι επί προεδρίας του, παρ’ ότι -όπως λέει- υπήρχε πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν εκτιμήθηκαν στον βαθμό που έπρεπε η βουλιμία και η επιθετικότητα των τραπεζιτών και του τραπεζικού κεφαλαίου.

No comments:

Post a Comment