Saturday, February 19, 2022

Άποψη: Σημαντικό πλήγμα για τον Τραμπ και την οικογένειά του οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις


Michael D'Antonio 

Δύο δικαστικές αποφάσεις αναγκάζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να σκεφτεί ένα μέλλον όπου ο κόσμος θα μάθει περισσότερες αλήθειες για εκείνον από ό,τι γνώριζε ποτέ και θα δει πίσω από το μυστήριο που τον διακατέχει την πραγματική ουσία του.

Η πιο πρόσφατη απόφαση, που λήφθηκε από τον δικαστή του ομοσπονδιακού περιφερειακού δικαστηρίου Amit P. Mehta στην Περιφέρεια της Κολούμπια, λέει ότι οι αγωγές που αποσκοπούν να τον κάνουν να λογοδοτήσει για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο μπορούν να συνεχιστούν. «Η ομιλία του Προέδρου στη συγκέντρωση της 6ης Ιανουαρίου μπορεί εύλογα να θεωρηθεί ως έκκληση για συλλογική δράση», παρατήρησε ο Mehta, εξηγώντας ότι την υποκινητική ομιλία που έκανε ο Τραμπ πριν από την επίθεση δεν την έκανε ως αξιωματούχος με ασυλία από αστικές διαφορές, αλλά ως ένας άνθρωπος που προσπαθεί απελπισμένα να ανατρέψει τις Προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Mehta έγραψε ότι ο Τραμπ πιθανότατα γνώριζε ότι ακροδεξιές ομάδες όπως οι Proud Boys και οι Oath Keepers, άκουσαν την ομιλία του και «είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι, ο Πρόεδρος γνώριζε ότι αυτές ήταν ομάδες πολιτοφυλακής έτοιμες να διαπράξουν βιαιότητες για λογαριασμό του». Οι μηνύσεις, που κατατέθηκαν από δύο μέλη του Κογκρέσου και δύο αστυνομικούς στο Καπιτώλιο, ζητούν αποζημίωση που σχετίζεται με τη σωματική και ψυχολογική βλάβη που υπέστησαν από τον όχλο μετά την έκκληση του Τραμπ για «μάχη» για την ανατροπή των εκλογών.

Η δεύτερη δικαστική απόφαση, που εκδόθηκε στο Μανχάταν, αναγκάζει τον Τραμπ και δύο από τα ενήλικα παιδιά του, την Ιβάνκα Τραμπ και τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, να καταθέσουν ενόρκως για τις επιχειρήσεις τους. Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Άρθουρ Ενγκορόν διέταξε επίσης τους τρεις να απαντήσουν σε ερωτήματα που έθεσαν οι εισαγγελείς που ερευνούσαν πιθανή επιχειρηματική απάτη. 

Έτσι, η οικογένεια που απέκτησε τη φήμη της με αναπόδεικτες αξιώσεις περιουσιακών στοιχείων μπορεί τώρα να συντριβεί κάτω από το βάρος των δικών της λόγων.

Ο αγώνας για την αλήθεια για τον πλούτο και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ πάντα ήταν μια οικογενειακή υπόθεση. Μόλις ενηλικιώθηκαν, ο Τραμπ έκανε τα παιδιά του κορυφαία στελέχη. Φωλιασμένοι πίσω από τα τείχη της μυστικότητας που παραχωρούνταν σε ιδιωτικές εταιρείες, τους εμπιστεύονταν να κάνουν επιχειρήσεις με τον δικό του τρόπο, πράγμα που σήμαινε ότι γυάλιζαν την εικόνα του πλούτου και της επιτυχίας που ήταν κεντρικής σημασίας για την ταυτότητά του. Αλλά αυτή η προσπάθεια απαιτούσε να γνωρίζουν ακριβώς πώς λειτουργεί ο κόσμος του Τραμπ, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί πάλεψαν τόσο σκληρά για να αποφύγουν την ανάκριση.

Στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης είναι αυτό που ο Τραμπ ονόμασε την «αληθινή υπερβολή» που χρησιμοποίησε για να προωθήσει τον εαυτό του και τις επιχειρήσεις του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είδαν οι θεατές της τηλεοπτικής του εκπομπής, "The Apprentice". Η πρώτη φράση που ειπώθηκε στο πιλοτικό επεισόδιο της εκπομπής περιελάμβανε τον ψευδή ισχυρισμό του ότι «είμαι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων στη Νέα Υόρκη». Αφότου όμως ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ Μάικλ Κοέν κατέθεσε ότι ο Τραμπ διέπραξε απάτη στις οικονομικές αξιώσεις του, οι ερευνητές ξεκίνησαν την αναζήτηση της αλήθειας.

Εάν οι προσφυγές τους αποτύχουν και οι Τραμπ καθαιρεθούν, οι εισαγγελείς θα έχουν, για πρώτη φορά, τρεις ευκαιρίες να βρουν τα χαλαρά νήματα που θα μπορούσαν να ξετυλίξουν το μυστήριο του Τραμπ. Πράγματι, ήταν οι αναπόδεικτες αξιώσεις του Τραμπ για τεράστιο πλούτο και επιτυχία που τροφοδότησαν τη φήμη του και την άνοδό του στην προεδρία. Στην πορεία, τα παιδιά του απηχούσαν ευσυνείδητα τους ισχυρισμούς του. Δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό χωρίς να γνωρίζουν την αλήθεια που προσπαθούν να ανακαλύψουν τόσο ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης όσο και ο εισαγγελέας του Μανχάταν.

Τα κύρια ερωτήματα των εισαγγελέων περιστρέφονται γύρω από τις οικονομικές καταστάσεις που υπέβαλε ο οργανισμός Trump σε δανειστές, ασφαλιστές, φορολογικές αρχές και άλλους. Αυτές οι δηλώσεις δέκα ετών απορρίφθηκαν από τη λογιστική εταιρεία που τις δημιούργησε με δεδομένα που παρείχε ο Τραμπ. Σε επιστολή που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, η λογιστική εταιρεία MazarsUSA προειδοποίησε τον Τραμπ «να μην βασίζεται πλέον σε αυτές τις οικονομικές καταστάσεις». Η εταιρεία διέκοψε επίσης τη σχέση της με τον οργανισμό. Η ανακοίνωση της MazarsUSA θα μπορούσε να επηρεάσει τα δάνεια, τα συμβόλαια, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και το φορολογικό καθεστώς του οργανισμού.

Μεταξύ των αποκλίσεων που αποκάλυψαν οι ερευνητές ήταν ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι η κατοικία του στη Νέα Υόρκη είναι σχεδόν τριπλάσια από το πραγματικό της μέγεθος και ένα κτήμα που έχει στα προάστια περιλαμβάνει επτά επαύλεις που δεν έχουν καν χτιστεί. Δεδομένου ότι ο Τραμπ έχει εγγυηθεί προσωπικά περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια σε χρέη που κατέχουν οι εταιρείες του, η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων είναι ζωτικής σημασίας.

Οι συνέπειες από τη απόφαση της MazarsUSA περιλαμβάνουν την έκκληση μιας επιτροπής του Κογκρέσου προς την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο τερματισμού της μίσθωσης που του επιτρέπει να λειτουργεί ένα ξενοδοχείο σε ένα πρώην ταχυδρομείο της Ουάσιγκτον. Αυτή η κλήση θα μπορούσε να διαταράξει τη συμφωνία του Τραμπ για την πώληση της μίσθωσης και να του κοστίσει 370 εκατομμύρια δολάρια. «Κανείς δεν πρέπει να ανταμείβεται για την παροχή ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή για την προσπάθειά του να επωφεληθεί από την προεδρία», ανέφερε η επιτροπή. Η πιθανή διακοπή της συμφωνίας για το ξενοδοχείο είναι μόνο ένα παράδειγμα του κινδύνου που δημιουργείται καθώς οι ανακριτές έχουν στριμώξει τον Τραμπ. Όπως είπε ο Κοέν σε συνέντευξή του στον Guardian, «Το σπίτι του Τραμπ καταρρέει».

Σε απάντηση στην απόφαση του δικαστή να απαιτήσει από τους Τραμπ να καταθέσουν, ο πρώην πρόεδρος δημοσίευσε μια δήλωση που περιελάμβανε ισχυρισμούς για την οικονομική του κατάσταση. Σε αυτό, προσφέρει μόλις τέσσερις αριθμούς, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων άνω των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και, αν κάποιος κάνει κάποια μαθηματικά, υποχρεώσεις άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, ο Τραμπ φαίνεται να ζητά από άλλους να αποδεχθούν τους ισχυρισμούς του για πίστη και να επικεντρωθούν περισσότερο στη μακρά κραυγή θυματοποίησης της δήλωσης, συμπεριλαμβανομένου του ότι οι εισαγγελείς αφιέρωσαν «ιστορικό χρόνο, ενέργεια και χρήματα προσπαθώντας να «τελειώσουν τον Τραμπ».

Στην υπόθεση του District of Columbia, ο δικαστής ασχολήθηκε με ερωτήσεις σχετικά με το πού ξεκινά η Προεδρική ασυλία από τις αστικές αγωγές και η έφεση θα μπορούσε να εγείρει περίπλοκα ζητήματα αναβολής διακυβέρνησης. Η υπόθεση του Μανχάταν φαίνεται να είναι πιο συνηθισμένη, με έναν δικαστή του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου να κρίνει ότι ο στόχος της κλήτευσης πρέπει να συμμορφωθεί. Οι δικηγόροι του Τραμπ δεν έχουν δηλώσει εάν θα ασκήσουν έφεση σε οποιαδήποτε απόφαση.

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο αποφάσεων είναι ότι στη μία, το μόνο μέρος που επηρεάζεται είναι ο πρώην πρόεδρος. Στις άλλες εμπλέκονται άμεσα τα παιδιά του. Κανείς δεν μπορεί να δει πού θα τελειώσει ο αγώνας για να καταθέσουν οι Τραμπ, αλλά αν οι τρεις τους προσπαθήσουν πραγματικά να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα που θα τους θέσουν οι εισαγγελείς, οι πιθανότητες για αντιφάσεις και απαντήσεις που θα ανοίξουν νέους δρόμους έρευνας θα είναι μεγάλες. Φυσικά, για να ντριμπλάρουν αυτό το δίλημμα μπορεί να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να αποφύγουν την αυτοενοχοποίηση, κάτι που μπορούν να κάνουν χάρη στην Πέμπτη Τροποποίηση του Συντάγματος.

Στο παρελθόν, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε περιφρονήσει όσους προσφεύγουν στην Πέμπτη Τροποποίηση.

«Αν είσαι αθώος, γιατί καταφεύγεις στην Πέμπτη τροπολογία;» είχε ρωτήσει σε μια δημόσια δήλωση του που καταγράφηκε από ειδησεογραφικά μέσα και είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί αν χρησιμοποιήσει την ίδια ασπίδα.

Καθώς ο Τραμπ ζυγίζει την αξία των μυστικών του -- και την εικόνα του πλούτου -- έναντι της ντροπής να καταφύγει στην πέμπτη, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε την απόφασή του εξετάζοντας πώς τη χειρίζεται ο Έρικ Τραμπ, το ένα ενήλικο παιδί του που έχει ήδη καταθέσει. Πήρε την πέμπτη περισσότερες από 500 φορές.

No comments:

Post a Comment