Sunday, February 13, 2022

Reuters: Η αστυνομία έδιωξε τους αντιεμβολιαστές από τη γέφυρα Ambassador που ενώνει ΗΠΑ και Καναδά μετά από εξαήμερο αποκλεισμό


Από την Kayla Tarnowski, τον David Morgan και τον Chris Helgren

ΓΟΥΙΝΤΣΟΡ, Οντάριο / ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ / ΟΤΑΒΑ, 13 Φεβρουαρίου (Reuters) - Η πιο πολυσύχναστη εμπορική σύνδεση της Βόρειας Αμερικής θα ανοίξει ξανά για την κυκλοφορία οχημάτων την Κυριακή, τερματίζοντας τον εξαήμερο αποκλεισμό, δήλωσε ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος, αφού η καναδική αστυνομία απομάκρυνε όλους τους διαδηλωτές που αγωνίζονταν για τον τερματισμό των εντολών εμβολιασμού κατά του COVID- 19.

Η καναδική αστυνομία προχώρησε σε πολλές συλλήψεις την Κυριακή και απομάκρυνε διαδηλωτές και οχήματα που κατέλαβαν τη γέφυρα Ambassador Bridge στο Windsor του Οντάριο μετά από δικαστική απόφαση την Παρασκευή.


Ο αποκλεισμός έχει πνίξει την αλυσίδα εφοδιασμού για τις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ, αναγκάζοντας τη Ford Motor Co (F.N), τη δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, την General Motors Co (GM.N) και την Toyota Motor Corp (7203.T) να μειώσουν την παραγωγή τους.

«Οι καναδικές αρχές σκοπεύουν να ανοίξουν ξανά τη γέφυρα Ambassador Bridge σήμερα αφού ολοκληρώσουν τους απαραίτητους ελέγχους ασφαλείας», δήλωσε η σύμβουλος Εσωτερικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ, σε δήλωση.

Η γέφυρα διακινεί περίπου 360 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε αμφίδρομα φορτία - το 25% της αξίας όλου του εμπορίου αγαθών ΗΠΑ-Καναδά.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τους Καναδούς εταίρους μας όπου είναι χρήσιμο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η αποκατάσταση της κανονικής ελεύθερης ροής του εμπορίου μπορεί να επαναληφθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.


Η αστυνομία του Ουίνδσορ ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Κυριακή ότι συνέλαβε αρκετούς ανθρώπους με την κατηγορία της πρόκλησης βλαβών, χωρίς να αναφέρει πόσους. Η αστυνομία κατέσχεσε επίσης οχήματα εντός της περιοχής των διαδηλώσεων, πρόσθεσε η ανακοίνωση.



Η αστυνομία ενίσχυσε την παρουσία της την Κυριακή με περισσότερα από 50 οχήματα, μεταξύ των οποίων οχ. καταστολής διαδηλώσεων, αστυνομικά λεωφορεία και ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο, κι ως εκ τούτου ο αριθμός των διαδηλωτών μειώθηκε σε περίπου 45 από περίπου 100 το Σάββατο. Η αστυνομία του Ουίνδσορ έγραψε στο Twitter «θα υπάρχει μηδενική ανοχή για παράνομη δραστηριότητα».

Οι διαμαρτυρίες του Κομβόι Ελευθερίας, που ξεκίνησαν στην εθνική πρωτεύουσα Οττάβα από Καναδούς φορτηγατζήδες που αντιτίθενται στην εντολή εμβολιασμού ή καραντίνας για διασυνοριακούς οδηγούς, μπήκαν σήμερα στη 17η ημέρα τους. Αλλά αυτό που ήταν κάποτε μια κλαδική κραυγή τώρα έχει μετατραπεί σε ένα σημείο συγκέντρωσης κατά των ευρύτερων περιορισμών του COVID-19, του φόρου άνθρακα και άλλων ζητημάτων, με τους ανθρώπους να συμμετέχουν με αυτοκίνητα, νταλίκες και αγροτικά οχήματα.

Πες το στους πρωτευουσιάνους

Στην Οτάβα, διαδηλωτές κατά των αντιεμβολιαστών άρχισαν να εμποδίζουν τα οχήματα που προσπαθούσαν να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις την Κυριακή, με τους κατοίκους να έχουν χάσει την υπομονή τους για τις διαδηλώσεις των τριών εβδομάδων.


"Βαρεθήκαμε, είμαστε κουρασμένοι. Θέλουμε η Οττάβα να γίνει ξανά βαρετή", είπε ένας κάτοικος της Οτάβα σε μια αντι-διαμαρτυρία μπροστά από το αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης.

Η καναδική κυβέρνηση ακόμα συζητά εάν θα επικαλεστεί ειδικές εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, δήλωσε ο υπουργός Ετοιμότητας Έκτακτης Ανάγκης Μπιλ Μπλερ στο CBC News την Κυριακή. Ο Μπλερ είπε ότι η έλλειψη αστυνομικής επιβολής στην Οτάβα ήταν «ανεξήγητη».

Just watch me!

Ο σπάνια χρησιμοποιούμενος νόμος έκτακτης ανάγκης θα επέτρεπε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρακάμψει τις επαρχίες και να εξουσιοδοτήσει ειδικά προσωρινά μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια εθνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης οπουδήποτε στη χώρα. Έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά σε καιρό ειρήνης -- από τον πατέρα του Τζάστιν Τριντό, πρώην γαλλοκαναδό πρωθυπουργό Πιερ Τριντό -- το 1970, όταν ένας υπουργός εμπορίου και ένας βρετανός διπλωμάτης είχαν απαχθεί από το εθνικιστικό λαικό μέτωπο FLQ που μαχόταν για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ. Όταν οι δημοσιογράφοι είχαν ρωτήσει τον πατέρα Τριντό που ήταν υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πόσο μακριά θα τραβούσε τα μέτρα καταστολης στο Κεμπέκ, είχε δηλώσει: "Just watch me"!!! 

Όταν δεν συμφέρει την αγορά...

Στραγγαλίζοντας το διμερές εμπόριο, οι διαμαρτυρίες έχουν επεκταθεί σε τρία συνοριακά σημεία, μεταξύ άλλων στην Αλμπέρτα και τη Μανιτόμπα. Η καναδική αστυνομία επισήμανε ότι οι διαδηλώσεις χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από αμερικανούς υποστηρικτές τους και ότι το Οντάριο πάγωσε τα κεφάλαια που δωρήθηκαν μέσω μιας αμερικανικής πλατφόρμας GiveSendGo την Πέμπτη.

Η εκτιμώμενη απώλεια μέχρι στιγμής από τους αποκλεισμούς μόνο στην αυτοκινητοβιομηχανία, θα μπορούσε να φτάσει τα 850 εκατομμύρια δολάρια, με βάση τα δεδομένα της IHS Markit, που ανεβάζουν την ημερήσια ροή οχημάτων και ανταλλακτικών για το 2021 στα 141,1 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Μεταδοτικότητα δεν έχουν μόνο οι ιοί

Στην Ευρώπη, μια συνοδεία 150 αυτοκινήτων που διαμαρτύρονταν για τους περιορισμούς του COVID-19 άφησε το Παρίσι το πρωί της Κυριακής και κατευθύνθηκε προς τις Βρυξέλλες, είπαν διαδηλωτές στο Reuters.

No comments:

Post a Comment