Monday, March 21, 2022

Reuters: Οι σχέσεις ΗΠΑ-Μόσχας κοντά στη ρήξη αφότου ο Μπάιντεν αποκάλεσε «εγκληματία πολέμου» τον Πούτιν, λέει η Ρωσία


Μόσχα, 21 Μαρτίου 2022 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν για να του ανακοινώσει ότι, το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», ώθησε τις διμερείς σχέσεις στο χείλος της κατάρρευσης.

Ο Μπάιντεν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Πούτιν ήταν «εγκληματίας πολέμου» επειδή έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να εισβάλουν στην Ουκρανία και στόχευε αμάχους. 

«Τέτοιες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ανάξιες ενός πολιτικού τόσο υψηλού βαθμού, έφεραν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις στα πρόθυρα ρήξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε νωρίτερα τα σχόλια ως «προσωπικές προσβολές» κατά του Πούτιν.

Το υπουργείο είπε επίσης στον Σάλιβαν ότι στις εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας θα δοθεί «αποφασιστική και σταθερή απάντηση».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις επιβεβαίωσε ότι ο Σάλιβαν συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους. Ωστόσο, αρνήθηκε να πει εάν ο απεσταλμένος των ΗΠΑ τους είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται πίσω από την κατηγορία που απηύθυνε ο Μπάιντεν στον Πούτιν.

Ο Πράις είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία ειδικά «σε περιόδους σύγκρουσης».

«Επιδιώξαμε να διατηρήσουμε μια διπλωματική παρουσία στη Μόσχα» και οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν η Ρωσία να διατηρήσει παρόμοια παρουσία στην Ουάσιγκτον, συνέχισε.

Οι ενέργειες της Ρωσίας «θέτουν υπό αμφισβήτηση το αν και αυτή καλωσορίζει αυτές τις ίδιες ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας», είπε ο Πράις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν, σε συνέντευξή της στο MSNBC, είπε ότι η αναφερόμενη δήλωση της Ρωσίας «απλώς δείχνει πόσο απελπισμένος γίνεται ο Πρόεδρος Πούτιν».

Ο Σάλιβαν στη συνάντηση επανέλαβε το αίτημα να δοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες προξενική πρόσβαση σε Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται υπό κράτηση, είπε ο Πράις.

Είπε ότι η Ρωσία έχει απαγορεύσει σε αμερικανούς διπλωμάτες να συναντήσουν αυτούς τους Αμερικανούς για μήνες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η Ρωσία έχει συλλάβει τουλάχιστον τρεις Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένης της σταρ του WNBA, Brittney Griner, η οποία συνελήφθη νωρίτερα αυτό το μήνα σε αεροδρόμιο της Μόσχας και κατηγορήθηκε για μεταφορά ναρκωτικών.

No comments:

Post a Comment