Monday, March 21, 2022

Πώς γίνεται ένα από τα πιο "εκλεκτά" αεροσκάφη του κόσμου να βουτήξει στη Γη σαν βαλλιστικός πύραυλος;


Κλάιβ Ίρβινγκ 

Daily Beast / Yahoo News Δευτ., 21 Μαρτίου 2022

Οι ειδικοί της αεροπορίας τα έχουν βρει μπαστούνια με τα στοιχεία που δείχνουν ότι ένα Boeing 737-800 της Κίνας που επρόκειτο να ξεκινήσει την κάθοδό του στην πόλη Guangzhou τη Δευτέρα, ξαφνικά έπεσε κάθετα στη γη σαν πύραυλος, σκοτώνοντας τους 123 επιβάτες του και εννέα μέλη του πληρώματος.

Αυτή η φρικτή καταστροφή, η χειρότερη στην πρόσφατη ιστορία της κινεζικής αεροπορίας, υπογραμμίζει ότι το είδος των δεδομένων που κάποτε χρειάζονταν τουλάχιστον μέρες στους ερευνητές για να συλλέξουν είναι τώρα άμεσα διαθέσιμα από ιστότοπους παρακολούθησης ανοιχτού κώδικα όπως το FlightRadar. Ως αποτέλεσμα, οι εικασίες για την αιτία μιας συντριβής δημιουργούν μια στιγμιαία καταιγίδα στο Twitter καθώς πιλότοι και τεχνικοί ειδικοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν αυτό που κοιτάζουν.

Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει μια εντυπωσιακή συναίνεση ότι συνέβη κάτι πολύ ασυνήθιστο που δεν μπορεί να σχετίζεται άμεσα με προηγούμενες καταστροφές που αφορούσαν αυτήν την έκδοση του 737, ενός από τα πιο ιπτάμενα αεροσκάφη στον κόσμο, που προηγήθηκε της έκδοσης 737-MAX που είχε μπει σε καραντίνα για σχεδόν δύο χρόνια μετά από δύο καταστροφικά ατυχήματα.

Το σχέδιο πτήσης που αποκαλύφθηκε από το ραντάρ δείχνει ότι το αεροπλάνο πετούσε στα 29.100 πόδια πάνω από ορεινό έδαφος, με το πλήρωμα να ετοιμάζεται για την κάθοδο, όταν η μύτη έπεσε απότομα και άρχισε την κατάδυση. Καθώς πλησίαζε στο έδαφος, φαινόταν να σηκώνεται για λίγο, αλλά στη συνέχεια συνέχισε την κατάδυση για να χτυπήσει με τεράστια δύναμη.

Οι μόνες σίγουρες λεπτομέρειες αφορούν στο τί δεν συνέβη: Δεν υπήρχε καμία ένδειξη πυρκαγιάς στον κινητήρα και κανένα σημάδι ότι κάποιο σημαντικό τμήμα του αεροπλάνου διαλύθηκε. Είναι σημαντικό ότι δεν υπήρχε καν χρόνος για το πλήρωμα να στείλει κλήση κινδύνου Mayday.

Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις διαφόρων μοντέλων του 737 που υπέστησαν εκρηκτική αποσυμπίεση, όταν μέρος της δομής της ατράκτου, εξασθενημένο από μη ανιχνεύσιμες ρωγμές στο εξωτερικό δέρμα, ξαφνικά σκίζεται και ο αέρας στην καμπίνα υπό πίεση απελευθερώνεται με έκρηξη, αλλά ακόμη και με αυτή τη ζημιά, οι πιλότοι κατάφεραν να κατεβάσουν το αεροπλάνο με ασφάλεια, ακόμη και με τμήματα της καμπίνας ανοιχτά στον ουρανό.

Όμως αυτά τα γεγονότα συνέβησαν νωρίς στις πτήσεις, όταν τα αεροπλάνα έφταναν σε μεγάλο υψόμετρο (cruise altitude), όχι όπως σε αυτήν την περίπτωση στο τέλος της πτήσης σε μεγάλο υψόμετρο και στην αρχή της προσέγγισης στο αεροδρόμιο.

Ένας μηχανικός αεροδιαστημικής, σχολιάζοντας τον ιστότοπο της Aviation Herald, λέει: «Δεν είναι φυσιολογικό για ένα αεροπλάνο να βουτάει στο έδαφος, αποκλείει πολλές αστοχίες». Ένας άλλος λέει, «Σε εκείνους που δεν μπορούν να σκεφτούν κανέναν λόγο… υπάρχουν πολλοί. Κάποιες επαναλήψεις από πράγματα που έχουν ήδη συμβεί, ίσως κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Η αεροπορία είναι έτσι. 

Υπήρχε μια περίπτωση όπου συνέβη μια παρόμοια κατάδυση: το 1997 η Silk Air Flight 185, ένα παλαιότερο μοντέλο 737, συνετρίβη σε ένα ποτάμι στη Σουμάτρα, σκοτώνοντας 104 άτομα. Μια έρευνα από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πιλότος είχε σκόπιμα πυροδοτήσει την κατάδυση σε μια πράξη αυτοκτονίας, αλλά αυτή η ετυμηγορία αμφισβητήθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές της Ινδονησίας, οι οποίες ανέφεραν προβλήματα με τα χειριστήρια του πηδαλίου που είχαν προκαλέσει άλλες συντριβές αυτού του μοντέλου.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι, παρόλο που δεν ήταν ορατή η διάσπαση στην τροχιά του ραντάρ, κάποιο μέρος του οριζόντιου σταθεροποιητή, που θα ενεργοποιούνταν για να ξεκινήσει η κάθοδος, μπορεί να είχε σπάσει.

Όλα αυτά οδηγούν σε ένα επείγον καθήκον - να βρεθεί μια απάντηση στα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου. Το σημείο της συντριβής είναι προσβάσιμο και οι ομάδες κατευθύνονται εκεί. Υπάρχει, ωστόσο, κάποια ανησυχία ότι αυτοί οι καταγραφείς δεδομένων πτήσης ενδέχεται να μην επιβιώσουν από τόσο καταστροφική πρόσκρουση.

Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές και οι ερευνητές χαίρουν μεγάλης εκτίμησης. Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που προσγείωσε το 737-Max και η τελευταία που του επέτρεψε να επιστρέψει στους ουρανούς. Τα εσωτερικά αεροπορικά ταξίδια στην Κίνα έχουν αυξηθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία, αλλά υπήρξαν πολύ λίγα ατυχήματα.

No comments:

Post a Comment