Tuesday, April 5, 2022

Τσουνάμι συνδικαλισμού σαρώνει τις αποθήκες της Amazon μετά τη νίκη στο Staten Island


Γιάννης Δαμέλλος

Μετά την επιτυχημένη οργάνωση συνδικάτου εργαζομένων της Amazon στην αποθήκη της στο Staten Island της Νέας Υόρκης, εργαζόμενοι του κολοσσού των logistics σε περισσότερες από 50 αποθήκες στις ΗΠΑ έχουν έρθει σε επαφή με το νέο συνδικάτο ζητώντας να οργανωθούν στους δικούς τους χώρους εργασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου Κρίστιαν Σμολς.

Ο επικεφαλής του Εργατικού Συνδικάτου της Amazon (ALU) έγραψε στο Twitter την Τρίτη ότι εργαζόμενοι σε περισσότερες από 50 τοποθεσίες έχουν έρθει σε επαφή με το συνδικάτο από τη νίκη τους την Παρασκευή.

Όπως εξήγησε ο Σμολς αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει αποθήκες στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στην αποθήκη JFK8 στο Staten Island ψήφισαν υπέρ της οργάνωσης συνδικάτου με 55 τοις εκατό «ναι». Το σωματείο κέρδισε με περισσότερες από 500 ψήφους, και σύνολο 2.654 θετικών ψήφων έναντι 2.131 αρνητικών. Πάνω από 8.000 εργαζόμενοι εργάζονται στην αποθήκη. 

Ήταν μια εκπληκτική νίκη για την ALU, ένα ανεξάρτητο σωματείο που ιδρύθηκε πέρυσι χωρίς συμμετοχή σε κάποιο ομοσπονδιακό ή τοπικό όργανο. Ο Σμολς είπε ότι ήταν η ηγεσία της οργανωτικής ομάδας του σωματείου που τους έφερε τη νίκη και ευχαρίστησε σαρκαστικά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Amazon Τζεφ Μπέζος για το αποτέλεσμα.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Τζεφ Μπέζος που πήγε στο διάστημα, γιατί όταν ήταν εκεί ψηλά, εμείς υπογράφαμε μέλη», είπε ο Σμολς σε ομιλία του μετά τη νίκη.

Η ALU βρίσκεται επίσης στη διαδικασία οργάνωσης του LDJ5, μιας δεύτερης αποθήκης στη Νέα Υόρκη. Περίπου 1.500 εργαζόμενοι εργάζονται στο LDJ5. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα έχουν σύντομα τις δικές τους συνδικαλιστικές εκλογές αφού υποβάλουν αίτηση τον Φεβρουάριο.

Και πέρυσι όταν οι εργαζόμενοι στο Bessemer της Αλαμπάμα άρχισαν να συνδικαλίζονται με το Συνδικάτο Λιανικής, Αποθηκών και Πολυκαταστημάτων (RWDSU), πάνω από 1.000 εργαζόμενοι είχαν έρθει σε επαφή με το σωματείο ζητώντας να συνδικαλισθούν.

Η πρώτη προσπάθεια των εργατών του Bessemer να συνδικαλιστούν απέτυχε. Το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) διέταξε τη διεξαγωγή δεύτερων εκλογών για τη δημιουργία συνδικάτου στην αποθήκη επειδή η Amazon παρενέβη παράνομα στην πρώτη εκστρατεία, δήλωσε το εργατικό συμβούλιο. 

Τα αποτελέσματα των δεύτερων εκλογών, τις οποίες το NLRB άρχισε να μετράει την περασμένη εβδομάδα, ήταν πολύ κοντά για να ανακοινωθούν την Παρασκευή. Το τελικό αποτέλεσμα θα μειωθεί κατά περίπου 400 αμφισβητούμενα ψηφοδέλτια, η επιλεξιμότητα των οποίων θα καθοριστεί από το NLRB τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι πρόθυμοι να επικοινωνήσουν με το συνδικάτο αποτελεί ένδειξη ότι η εκστρατεία των συνδικάτων μπορεί να εξαπλωθεί στις αποθήκες και τους χώρους εργασίας της Amazon σε ολόκληρη τη χώρα, ειδικά τώρα που οι εργαζόμενοι στη Νέα Υόρκη έχουν δείξει ότι μπορεί να γίνει παρά την επιθετική στάση της Εταιρίας.

Καθώς το εργατικό κίνημα αναζωπυρώνεται, η δημόσια υποστήριξη προς τα συνδικάτα αυξάνεται. Μια δημοσκόπηση της Gallup έδειξε πέρυσι ότι η υποστήριξη των εργατικών συνδικάτων στις ΗΠΑ είναι στο 65%, το υψηλότερο σημείο από το 1965.

Ωστόσο, ο δρόμος μπροστά για την ALU μπορεί να είναι δύσκολος. Όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος του εργατικού δυναμικού Steven Greenhouse στο The Atlantic, το ανεξάρτητο καθεστώς της ALU είναι μέρος της δύναμής της, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι αδυναμία εάν το σωματείο δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει αρκετούς πόρους και υποδομές για να μπορέσει να οργανώσει άλλες αποθήκες.

No comments:

Post a Comment