Friday, April 22, 2022

Columbia Journalism School: Τι ήξερε η Exxon για την Κλιματική Αλλαγή;

Columbia University in the City of New York

Columbia Journalism School

Οι μέτοχοι της ExxonMobil απαίτησαν από την εταιρεία με την ψήφο τους να αναφέρει με μεγαλύτερη σαφήνεια πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις δραστηριότητες της, σύμφωνα με μια αναφορά του Guardian.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το δημοσιογραφικό Πρότζεκτ για την Ενέργεια και το Περιβάλλον υπό την αιγίδα του Columbia Journalism School πραγματοποίησε μια σειρά ερευνών σχετικά με το τι ήξερε η Exxon για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις δραστηριότητές της. Το έργο με επικεφαλής τη Susanne Rust, Investigative Editor και Reporter, δημοσιεύτηκε σε συνεργασία με τους Los Angeles Times και τον Guardian.

«Οι αναφορές μας έδειξαν ότι η εταιρεία είχε επίγνωση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής από τη δεκαετία του 1980. Οι αξιωματούχοι της εταιρείας ανησυχούσαν αρκετά για αυτούς τους κινδύνους ώστε να ενσωματώσουν μηχανικές διασφαλίσεις έναντι της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της απόψυξης του μόνιμου παγετού στο σχεδιασμό των αγωγών της, των εγκαταστάσεων κοντά στην ξηρά και υπεράκτιων εξέδρων πίσω στη δεκαετία του 1990. Καθώς το έθνος είναι πλέον πιθανό να αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, το πεδίο μάχης πιθανότατα θα στραφεί στους μετόχους εταιρειών όπως η ExxonMobil, οι οποίοι απαιτούν λογοδοσία, διαφάνεια και δράση», δήλωσε η Susanne Rust.

Οι δημοσιογράφοι εξέτασαν εκατοντάδες έγγραφα, συμβουλεύτηκαν δεκάδες ειδικούς και επιστημονικά περιοδικά για να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη και εξαντλητική έκθεση σχετικά με τη δημόσια θέση της Exxon και τον εσωτερικό της σχεδιασμό για θέματα κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθεί μια αναδρομή στη σειρά:

9 Οκτωβρίου 2015

Τι γνώριζε η Exxon για το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής;

από τις Sara Jerving, Katie Jennings, Masako Melissa Hirsch και Susanne Rust
«Το χάσμα μεταξύ της εσωτερικής και εξωτερικής προσέγγισης της Exxon για την κλιματική αλλαγή από τη δεκαετία του 1980 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν εμφανές σε μια ανασκόπηση εκατοντάδων εσωτερικών εγγράφων, δημοσιευμένου υλικού ολόκληρων δεκαετιών με αξιολόγηση από ομοτίμους καθηγητές καθώς και δεκάδων συνεντεύξεων που διεξήχθησαν από τη δημοσιογραφική Ομάδα Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Columbia. και τους Los Angeles Times.

Τα έγγραφα ελήφθησαν από τη συλλογή Imperial Oil στο Μουσείο Glenbow του Calgary και την Ιστορική Συλλογή Exxon Mobil στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Κέντρο Αμερικάνικης Ιστορίας Briscoe του Austin. «Σκεφτήκαμε την αλλαγή του κλίματος σε μια σειρά από λειτουργικά και σχεδιαστικά ζητήματα», είπε ο Brian Flannery, ο οποίος ήταν σύμβουλος κλιματικής επιστήμης της Exxon από το 1980 έως το 2011. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη, περιέγραψε την εσωτερική προσπάθεια της εταιρείας να μελετήσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης ως ανταγωνιστική αναγκαιότητα: «Αν δεν το κάνεις εσύ, και οι ανταγωνιστές σου το κάνουν, έχεις ζημιά».

23 Οκτωβρίου 2015

Πώς η Exxon μετατράπηκε από ηγέτης σε αμφισβητίας για την κλιματική αλλαγή

των Katie Jennings, Dino Gandoni και Susanne Rust

«Σε ένα εσωτερικό προσχέδιο σημείωμα από τον Αύγουστο του 1988 με τίτλο «The Greenhouse Effect», ένας διευθυντής δημοσίων υποθέσεων της εταιρείας παρουσίασε αυτό που ονόμασε «Exxon Position». Προς το τέλος του εγγράφου, μετά από μια ανάλυση που σημείωνε επιστημονική συναίνεση σχετικά με το ρόλο που παίζουν τα ορυκτά καύσιμα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, έγραψε ότι η εταιρεία θα πρέπει «να δώσει έμφαση στην αβεβαιότητα.

Το 1989, επιστήμονες και διευθυντές της Exxon άρχισαν να ενημερώνουν τους υπαλλήλους σε όλα τα επίπεδα της εταιρείας σχετικά με τις πολιτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο LeVine έκανε την παρουσίασή του στο διοικητικό συμβούλιο της Exxon ως μέρος αυτής της προσπάθειας, περιγράφοντας τη γνωστή επιστήμη και σκιαγραφώντας τη θέση της εταιρείας.

Άλλα έγγραφα στα αρχεία υποδεικνύουν ότι οι επιστήμονες της Exxon ερευνούσαν το θέμα για περισσότερο από μια δεκαετία - εξοπλίζοντας πετρελαιοφόρα με ανιχνευτές και αναλυτές διοξειδίου του άνθρακα και μοντέλα κατασκευής για να προβάλουν πώς ένας διπλασιασμός των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα θα επηρεάσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

31 Δεκεμβρίου 2016

Το Big Oil προετοιμαζόταν για την υπερθέρμανση του πλανήτη ενώ πάλευε ενάντια στους κανονισμούς 

από την Amy Lieberman και τη Susanne Rust

«Μια εξέταση των αρχείων της βιομηχανίας πετρελαίου και των συνεντεύξεων με νυν και πρώην στελέχη δείχνει ότι η διττή στρατηγική της Exxon ήταν ευρέως διαδεδομένη στον κλάδο κατά τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Καθώς πολλές από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων της Exxon, της Mobil και της Shell - συμμετείχαν σε μια προσπάθεια της βιομηχανίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να αποτρέψουν νέους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προστάτευαν αθόρυβα έργα υποδομής δισεκατομμυρίων δολαρίων από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την άνοδο της θερμοκρασίας και την αυξανόμενη σφοδρότητα των καταιγίδων και των τυφώνων.

Από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι την Καναδική Αρκτική, οι εταιρείες ύψωναν τα καταστρώματα των υπεράκτιων πλατφορμών, προστατεύοντας τους αγωγούς από την αυξανόμενη παράκτια διάβρωση και σχεδίαζαν ελικοδρόμια, αγωγούς και δρόμους σε μια Αρκτική που ζεσταινόταν και έσπαγε.

Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι η διαφορά μεταξύ της προσπάθειας δημοσίων σχέσεων και της εσωτερικής λήψης αποφάσεων δεν ήταν μια αντίφαση, αλλά μια στρατηγική για την προστασία της επιχείρησής της από λανθασμένους ομοσπονδιακούς κανονισμούς, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα να ισχύουν οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή».

6 Απριλίου 2017

Ο ρόλος που έπαιξε το λιώσιμο ενός παγετώνα στη μεγαλύτερη καταστροφή που προκάλεσε η Exxon

των Dino Grandoni, Asaf Shalev, Michael Phillis, Susanne Rust

«Στις δεκαετίες που ακολούθησαν το ατύχημα του Exxon Valdez, καθώς η Exxon αμφισβήτησε δημοσίως τους κινδύνους που ενέχει η κλιματική αλλαγή τόσο για την κοινωνία όσο και για τις δικές της λειτουργίες και περιουσιακά στοιχεία, ένας αυξανόμενος αριθμός ειδικών επιστημόνων στους παγετώνες αναγνώρισε την κλιματική αλλαγή ως το σημαντικότερο παράγοντα σε μια από τις μεγαλύτερες και δαπανηρές περιβαλλοντικές καταστροφές στον κόσμο.

Ενώ οι παγετώνες συνήθως αυξάνονται και υποχωρούν για ολόκληρες δεκαετίες ακόμα και αιώνες, οι περισσότεροι από τους παγετώνες του πλανήτη συρρικνώνονται τώρα με πρωτοφανείς ρυθμούς, οδηγώντας τους επιστήμονες στο συμπέρασμα με βεβαιότητα ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα είναι ο ένοχος».

No comments:

Post a Comment