Friday, April 15, 2022

Παντιέρα συνδικαλισμού ανεμίζουν 5000 baristas στα Starbucks των ΗΠΑ


Γιάννης Δαμέλλος

Την ίδια ώρα που τα κανόνια των ιμπεριαλιστών σκοτώνουν ανθρώπους εκατέρωθεν στο ανατολικό Μέτωπο, ο ταξικός πόλεμος στις ΗΠΑ συνεχίζεται αμείωτα και η δημιουργία νέων συνδικάτων σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις βρίσκει θερμή ανταπόκριση στην εργατική τάξη. Μετά τις επιτυχίες των συνδικαλιστών της Amazon στο Στάτεν Άιλαντ, το συνδικάτο των εργαζομένων της Starbucks, Workers United πήρε τη σκυτάλη. Με βασικό του σύνθημα την Αλληλεγγύη μεταξύ των εργατών και σκοπό του τη βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας, το νέο συνδικάτο έχει καταφέρει να δημιουργήσει τοπικές οργανώσεις σε πάνω από δώδεκα καταστήματα της αλυσίδας καφέ στις ΗΠΑ, ενώ περίπου 200 άλλα Starbucks έχουν υποβάλει αίτηση για εκλογές με σκοπό τη δημιουργία συνδικαλιστικών φορέων, καλύπτοντας 5.000 εργαζόμενους σε 30 πολιτείες. 

Όλα αυτά μάλιστα γίνονται παρά την επιθετική εκστρατεία με στόχο τη διάλυση των συνδικάτων από την Starbucks Corporation που περιλαμβάνει 

  • την απόλυση εργαζομένων που υποστηρίζουν τον συνδικαλισμό 
  • και τον εξαναγκασμό των εργαζομένων να παρευρίσκονται σε αντισυνδικαλιστικές συναντήσεις - μια πρακτική που ο γενικός σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) υποστήριξε ότι είναι παράνομη σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία. 

Εν τω μεταξύ, η NLRB σχεδιάζει να κατηγορήσει επίσημα τα Starbucks ότι απέλυσαν παράνομα μια ομάδα επτά εργαζομένων που αγωνίζονταν να συνδικαλίσουν το κατάστημά τους στο Μέμφις του Τενεσί. 

Η Starbucks Workers United έχει συνδικαλίσει με επιτυχία πάνω από δώδεκα καταστήματα Starbucks, στη Νέα Υόρκη, την Αριζόνα, την Ουάσιγκτον, το Τενεσί, και το Μιζούρι. 

Και τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι σε δύο καταστήματα στη Βοστώνη και στο Μπρούκλιν της Μασαχουσέτης ψήφισαν ομόφωνα υπέρ του συνδικαλισμού τους. 

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στο high-end Starbucks Reserve Roastery στη γειτονιά Chelsea του Μανχάταν ψήφισαν για να γίνουν τα πρώτα Starbucks που συνδικάζονται στη Νέα Υόρκη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα Starbucks στον κόσμο.

Την περασμένη Δευτέρα, ο δισεκατομμυριούχος CEP των Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς, μίλησε ενάντια στην προσπάθεια δημιουργίας συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης με περίπου 15.000 υπαλλήλους, λέγοντας ότι  η εργοδοσία "δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό που συμβαίνει καθώς σχετίζεται με επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που δέχονται επίθεση, με πολλούς τρόπους, από την απειλή του συνδικαλισμού."

No comments:

Post a Comment