Friday, May 6, 2022

Αναρχική κολλεκτίβα στις ΗΠΑ κοινοποιεί οδηγίες για την παραγωγή σκευάσματος για την άμβλωση

Φαρμακευτικές αναρχικές κολλεκτίβες στις ΗΠΑ προετοιμάζονται για την τρομακτική προοπτική να ανατραπεί το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση

Jason Koebler

Με το Ανώτατο Δικαστήριο να είναι έτοιμο να ανατρέψει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, μια αναρχική συλλογικότητα που φτιάχνει φάρμακα DIY (Φτιάχτο Μόνος σου) κυκλοφόρησε λεπτομερείς οδηγίες για την παρασκευή χαπιών για την άμβλωση. Το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει προηγουμένως οδηγίες (Φτιάχτο Μόνος Σου) για την παρασκευή του σκευάσματος Epipen και για την παρασκευή του Daraprim, του χαπιού που έκανε τον "κολλητό των φαρμακευτικών" Martin Shkreli διαβόητο, όταν ανέβασε την τιμή του από τα 13 στα 750 δολάρια το τεμάχιο.

Η αναρχική κολλεκτίβα Four Thieves Vinegar Collective έδειξε για πρώτη φορά πώς να φτιάχνετε δισκία μισοπροστόλης, τα οποία χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν την άμβλωση, στο συνέδριο Please Try This at Home στο Πίτσμπουργκ το 2019. Πέρυσι, αφού το Τέξας πέρασε μια σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, ο Mixael Laufer, υπεύθυμος τύπου για την κολλεκτίβα, δημοσίευσε ένα βίντεο διάρκειας 17 λεπτών που εξηγεί πώς να φτιάξετε τα χάπια στο σπίτι.

"Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι το βίντεο συντάχθηκε με λίγη βιασύνη", λέει ο Laufer. «Υπήρξε μεγάλος πανικός, επειδή η Πολιτεία του Τέξας έχει βάλει λυτούς και δεμένους για να ωφελήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στην εξουσία και να κρατήσει ένα σωρό άλλους ανθρώπους ανίσχυρους».

Ο Λάουφερ μοιράστηκε επανειλημμένα το βίντεο ξανά τη Δευτέρα το βράδυ, αφού μια δικαστική απόφαση που διέρρευσε έδειξε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο σχεδιάζει να ανατρέψει τον Ρόε εναντίον του Γουέιντ, κάτι που θα ενεργοποιούσε αυτόματα την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων σε σχεδόν τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ. Όταν ένας χρήστης του Twitter ρώτησε αν υπήρχε μια καταγραφή της «υποθετικής» διαδικασίας παρασκευής χαπιών για την άμβλωση, ο Laufer απάντησε με έναν σύνδεσμο στο βίντεο.

"Καθόλου υποθετικό. Προχωρήστε και καντε το", έγραψε ο Λάουφερ στο Twitter.

Στο βίντεο, ο Laufer εξηγεί ότι, εκτός από τη χρήση του για ιατρική πρόκληση αμβλώσεων, η μισοπροστόλη χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του έλκους σε άλογα. Αυτό καθιστά τη σκόνη μισοπροστόλης σχετικά εύκολη στην αγορά από κτηνιατρικές πηγές. 

πίσης θυμίζει την ιβερμεκτίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τον έλεγχο από παράσιτα στα άλογα, αλλά έγινε επίσης μια ευνοϊκή —αλλά αναποτελεσματική— θεραπεία για τον COVID μεταξύ των θεωρητικών συνωμοσίας. Η χρήση της ιβερμεκτίνης στα άλογα διευκόλυνε τη λήψη από ανθρώπους χωρίς ιατρική συνταγή.)

Ο Laufer εξηγεί στο βίντεο πώς να φτιάξετε τις δόσεις μισοπροστόλης και πώς να τις μετατρέψετε σε χάπια χρησιμοποιώντας ζυγαριά, σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη άχνη, ένα μπουκάλι ψεκασμού και μια πρέσα γύρης. Εξηγούν ότι ένα σχήμα τριών δόσεων μισοπροστόλης είναι 85 τοις εκατό αποτελεσματικό στην πρόκληση αποβολής. Εάν ληφθεί με μιφεπριστόνη, ένα άλλο χάπι για την άμβλωση, αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 95 τοις εκατό της αποτελεσματικότητας, αν και την ακατέργαστη μιφεπριστόνη είναι πιο δύσκολο να προμηθευτείτε.

Η ιστοσελίδα Motherboard (που ανέβασε αυτή την είδηση) δεν μπορεί να μιλήσει για την ασφάλεια της κατασκευής των δικών σας χαπιών και η Four Thieves Vinegar Collective έχει επικριθεί από ορισμένους στο φαρμακευτικό και ιατρικό επάγγελμα που πιστεύουν ότι η παρασκευή φαρμάκων DIY δεν είναι ασφαλής σε καμία περίπτωση. 

Εντούτοις, σε έναν προοδευτικό, δίκαιο κόσμο, οι αμβλώσεις θα ήταν δωρεάν και θα πραγματοποιούνταν με ασφάλεια από επαγγελματίες του ιατρικού τομέα. Αλλά έχουμε δει επανειλημμένα ότι οι επιθέσεις στην πρόσβαση στις αμβλώσεις οδηγούν σε λιγότερο ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις αμβλώσεων που εκτελούνται από τον ίδιο τον ασθενή ή χωρίς ιατρική επίβλεψη. Εάν ο Roe ανατραπεί, θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν μεθόδους άμβλωσης DIY, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την κατασκευή των δικών τους χαπιών για την άμβλωση. Ο Laufer λέει ότι εκείνος και οι σύντροφοί του ελπίζουν ότι οι άνθρωποι που φτιάχνουν το χάπι για την άμβλωση το κάνουν προληπτικά και ως προφύλαξη, και όχι υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Το βίντεο είναι πιθανό να βοηθήσει τουλάχιστον μερικές γυναίκες που θέλουν να κάνουν έκτρωση και δεν μπορούν νόμιμα, αν και ο Laufer λέει ότι, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια από καθιερωμένους οργανισμούς υγείας που εδώ και χρόνια επιδιώκουν να επεκτείνουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Το γεγονός ότι χρειάστηκε να κάνει το βίντεο μιλάει για την τρομακτική φύση του κόσμου στον οποίο βρισκόμαστε και τις πιθανές προοπτικές που μπορεί να χρειαστούν οι γυναίκες για να κάνουν έκτρωση σε έναν κόσμο χωρίς την προστασία του Roe v. Wade. Ατελείωτες έρευνες έχουν δείξει ότι είτε είναι νόμιμη είτε όχι, οι γυναίκες θα εξακολουθούν να κάνουν αμβλώσεις και ότι, αν είναι παράνομες, αυτές οι αμβλώσεις θα είναι πολύ πιο επικίνδυνες. Μια πρόσφατη μελέτη πρότεινε ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων θα οδηγούσε σε αύξηση 21 τοις εκατό στους θανάτους που σχετίζονται με εγκυμοσύνη και σε αύξηση 33 τοις εκατό στους θανάτους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη στις αφροαμερικανίδες γυναίκες.

No comments:

Post a Comment