Wednesday, May 11, 2022

DemocracyNow.org: Οι διεθνείς ειδήσεις της ημέρας κι ένας κόσμος που πάει κατά διαόλου


Πηγή: DemocracyNow.org

Μετάφραση: Γιάννης Δαμέλλος

Από τις ΗΠΑ, στην Παλαιστίνη και από τη Σρι Λάνκα στις Φιλιππίνες οι ταξικές συγκρούσεις συνεχίζονται, ενώ η Ηγεμονία στέλνει επείγουσα οικονομική ενίσχυση στο Κίεβο. Με τη βοήθεια του Democracy.Now.org θα δούμε τώρα τις κυριότερες διεθνείς ειδήσεις της ημέρας.

Καταρχήν, ας πάμε στις ΗΠΑ, όπου το μομέντουμ των συνδικαλιστών που επιθυμούν να αλλάξουν τον ορίζοντα των εργασιακών σχέσεων βρίσκει εμπόδιο στις προβοκάτσιες της εργοδοσίας. 


Το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων κατέθεσε σήμερα αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για την άμεση αποκατάσταση επτά εργαζομένων στο Μέμφις Starbucks που λένε ότι απολύθηκαν παράνομα ως αντίποινα για τις προσπάθειές τους να συνδικαλισθούν. Η ομάδα έγινε γνωστή ως "Memphis Seven". Συγκεκριμένα, η NLRB υπέβαλε καταγγελία κατά της Starbucks για 29 κατηγορίες αθέμιτης εργασιακής πρακτικής, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 200 παραβιάσεων κατά της προστασίας των εργαζομένων.

Ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε δημοσιογράφο του Αλ Τζαζίρα

Ας μεταφερθούμε τώρα στην Παλιστίνη όπου οι ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πυροβόλησαν και σκότωσαν τη Shireen Abu Akleh, βετεράνο Παλαιστίνια Αμερικανίδα δημοσιογράφο που εργαζόταν για το Al Jazeera, καθώς κάλυπτε μια επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν νωρίς σήμερα το πρωί. Αυτό μετέδωσαν το Al Jazeera και το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Το βίντεο που δημοσίευσε το Al Jazeera δείχνει τις στιγμές μετά τον πυροβολισμό της Abu Akleh στο κεφάλι.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε σε στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό η Abu Akleh πιθανότατα σκοτώθηκε από παλαιστινιακά πυρά, αν και δεν προσέφερε στοιχεία. Ο επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στην Ιερουσαλήμ είπε ότι η Abu Akleh έγινε στόχος "απευθείας βολής" από έναν ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή. Ένας δεύτερος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, ο Ali al-Samudi, νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση αφού πυροβολήθηκε στην πλάτη. Μιλώντας από ένα νοσοκομείο στην Τζενίν, ο αλ-Σαμούντι είπε ότι ήταν μεταξύ των τεσσάρων δημοσιογράφων που καθηλώθηκαν από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές.



Ali al-Samudi: «Η κατοχή είναι δολοφονική και εγκληματική. Μας πυροβόλησαν χωρίς λόγο. Εμείς, μια ομάδα δημοσιογράφων, ήμασταν εκεί φορώντας τις ολόσωμες στολές Τύπου, αλλά και τα κράνη που έγραφαν με μεγάλα γράμματα τη λέξη «press». Ήμασταν προφανείς».

Σε ανακοίνωσή του, το Al Jazeera ανέφερε ότι θεωρεί την ισραηλινή κυβέρνηση και τα στρατεύματά της υπεύθυνα για τη δολοφονία, καταδικάζοντάς τη δολοφονία ως ένα «ειδεχθές έγκλημα, που σκοπεύει μόνο να εμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης να ασκήσουν το καθήκον τους». Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τομ Νάιντες ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα, γράφοντας στο Twitter ότι «λυπήθηκε πολύ που πληροφορήθηκε τον θάνατο της Αμερικανίδας και Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Shireen Abu Akleh».

Τσουβάλια με λεφτά για τον Ζελένσκι, ούτε μια δεκάρα για τα παιδιά

Πίσω στις ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. Το μέτρο πέρασε με ψήφους 368 υπέρ  και 57 κατά και με την υποστήριξη ολόκληρου του κόμματος των Δημοκρατικών. Το πακέτο βοήθειας κατευθύνεται τώρα στη Γερουσία, όπου έχει επίσης ευρεία δικομματική υποστήριξη, και ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να υπογράψει το νομοσχέδιο αργότερα αυτή την εβδομάδα. Είναι μακράν το μεγαλύτερο νομοσχέδιο ξένης βοήθειας που έχει περάσει από το Κογκρέσο εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. 



Η ταχεία πρόοδός του πακέτου μέσω του Κογκρέσου έρχεται αφότου ο Λευκός Οίκος διαχώρισε το πακέτο βοήθειας της Ουκρανίας από το αίτημα για 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια αρωγής για τον COVID. Αυτό το αίτημα σε αντίθεση με τις πολεμικές απαιτήσεις έχει σταματήσει τώρα εν μέσω της ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης, μαζί με άλλα μέρη της νομοθετικής ατζέντας του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της έκπτωσης φόρου για τα παιδιά που έβγαλε εκατομμύρια από τη φτώχεια και τα χρήματα για την καταπολέμηση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Χτυπάνε στο ψαχνό οι στρατιώτες στη Σρι Λάνκα



Επιστρέφουμε στην Ασία και ιδιαίτερα στη Σρι Λάνκα, όπου ο Πρόεδρος Gotabaya Rajapaksa έδωσε εντολή στα στρατεύματα του να πυροβολήσουν για να σκοτώσουν οποιονδήποτε εντοπιστεί να καταστρέφει δημόσια περιουσία. Η εντολή απέτυχε να σταματήσει τη δεύτερη νύχτα διαδηλώσεων που καλούσαν τον Ρατζαπάκσα να παραιτηθεί. Οι διαδηλωτές έχουν κάψει τα σπίτια δεκάδων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυτελούς παραθεριστικού θερέτρου που ανήκει στον ανιψιό του προέδρου. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από τότε που υποστηρικτές της κυβέρνησης επιτέθηκαν σε διαδηλωτές τη Δευτέρα και περισσότεροι από 200 άλλοι τραυματίστηκαν.

Στη Μανίλα επιστρέφουν οι Μάρκος μαζί με τους Ντουτέρτε



Τέλος από τη Σρι Λάνκα πηγαίνουμε στη Μανίλα για να ακούσουμε τις δηλώσεις της Φιλιππινέζας βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Maria Ressa σχετικά με τις προεδρικές εκλογές της Δευτέρας, όπου ο Ferdinand Marcos Jr. —ο μοναδικός γιος του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων Ferdinand Marcos — φαίνεται ότι θα κερδίσει μαζί με την συνυποψήφιό του, κόρη του σημερινού αυταρχικού προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Η Ressa λέει ότι η εκστρατεία του Marcos χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συγκαλύψει την ιστορική μνήμη των βάναυσων πολιτικών της οικογένειας και την εξέγερση το 1986 που τερμάτισε τελικά τη δικτατορία δύο δεκαετιών του Μάρκος που στηρίχθηκε από τις ΗΠΑ. «Αυτές οι εκλογές είναι εμβληματικές του αντίκτυπου των συντονισμένων ενεργειών παραπληροφόρησης που κυριολεκτικά παραποίησε την ιστορία μπροστά στα μάτια μας», λέει η Ressa. Το βιβλίο της που θα κυκλοφορήσει θα έχει τίτλο «How to Stand Up to a Dictator: The Fight for Our Future».

No comments:

Post a Comment