Thursday, May 5, 2022

NBC News: Οι πληροφορίες των ΗΠΑ βοήθησαν την Ουκρανία να βυθίσει τη ρωσική ναυαρχίδα Moskva


Από τον Ken Dilanian, την Courtney Kube και την Carol E. Lee

Οι πληροφορίες που μοιράστηκαν οι ΗΠΑ βοήθησαν την Ουκρανία να βυθίσει το ρωσικό καταδρομικό Moskva, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο NBC News, επιβεβαιώνοντας τον αμερικανικό ρόλο στο πλέον ντροπιαστικό πλήγμα που υπέστη ο Ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

Να υπενθυμίσουμε ότι, το καταδρομικό Moskva που έφερε τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους και μετέφερε πλήρωμα 510 ναυτών, ήταν η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Βυθίστηκε στις 14 Απριλίου αφού χτυπήθηκε από δύο ουκρανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. 

Η Μόσχα είπε ότι το πλοίο βυθίστηκε μετά από πυρκαγιά. Το Moskva ήταν το μεγαλύτερο ρωσικό πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε σε μάχη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι υπήρξαν σημαντικές απώλειες Ρώσων, αλλά δεν γνωρίζουν πόσες.

Η επίθεση έγινε αφού οι ουκρανικές δυνάμεις ρώτησαν τους Αμερικανούς για ένα πλοίο που έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα νότια της Οδησσού, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο NBC News. Οι ΗΠΑ το αναγνώρισαν ως το Moskva, είπαν αξιωματούχοι, και βοήθησαν στην επιβεβαίωση της θέσης του, μετά το οποίο οι Ουκρανοί στόχευσαν το πλοίο.

Οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν εκ των προτέρων ότι η Ουκρανία επρόκειτο να βάλει στόχο το Moskva, είπαν οι αξιωματούχοι, και δεν συμμετείχαν στην απόφαση να το χτυπήσουν (προφανώς και δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στον πλανήτη που να πιστεύει κάτι τέτοιο)… Οι θαλάσσιες πληροφορίες μοιράζονται με την Ουκρανία για να την βοηθήσουν να αμυνθεί από επιθέσεις από ρωσικά πλοία, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Ο ρόλος των ΗΠΑ στη βύθιση δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν. Αλλά το NBC News αποκάλυψε τον περασμένο μήνα πώς οι αμερικανικές πληροφορίες που μοιράζονταν με την Ουκρανία είχαν καθοριστική σημασία για τις επιτυχίες της Ουκρανίας μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας της Ουκρανίας να στοχεύσει τις ρωσικές δυνάμεις και να αποφύγει τις ρωσικές επιθέσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η αναφορά για την ανταλλαγή πληροφοριών των ΗΠΑ με την Ουκρανία θα μπορούσε να εξοργίσει τον Πούτιν και να προκαλέσει μια απρόβλεπτη απάντηση (ε, μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, δεν θα είναι και απρόβλεπτη).

Ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε αμέσως κάποιο σχόλιο στο NBC News.

Το Πεντάγωνο αρνείται ότι μοιράστηκε πληροφορίες για τον εντοπισμό των Ρώσων στρατιωτικών ηγετών

Η αποκάλυψη για τη Μόσχα έρχεται μετά την αναφορά των New York Times ότι οι πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ είχαν σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθήσει την Ουκρανία να σκοτώσει Ρώσους στρατηγούς. 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν το αμφισβήτησαν, αλλά απέκρουσαν έντονα την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ παρείχαν ρητά πληροφορίες με σκοπό να χτυπήσουν Ρώσους στρατιωτικούς ηγέτες.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι διέψευσε ότι ο στρατός των ΗΠΑ δίνει στην Ουκρανία πληροφορίες σχετικά με τη θέση των ανώτερων Ρώσων στρατιωτικών ηγετών.

«Δεν παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με τη θέση των ανώτερων στρατιωτικών ηγετών στο πεδίο της μάχης», είπε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια μιας καθημερινής ενημέρωσης Τύπου.

Ο Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται πληροφορίες με το Κίεβο, αλλά δεν συμμετέχουν στη διαδικασία στόχευσης στο πεδίο της μάχης, μια απόφαση που μόνο τα ουκρανικά στρατεύματα στο έδαφος μπορούν να λάβουν. Ο Kirby πρόσθεσε ότι πολλοί σύμμαχοι μοιράζονται πληροφορίες με την Ουκρανία και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ένα δικό τους ικανό δίκτυο πληροφοριών.

Εντούτοις μετά τη δημοσίευση του άρθρου από τους New York Times, η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αντριέν Γουάτσον είπε ότι ενώ οι ΗΠΑ παρέχουν «πληροφορίες πεδίου μάχης» στους Ουκρανούς, δεν το κάνουν με «πρόθεση να σκοτώσουν Ρώσους στρατηγούς».

Αν μη τι άλλο, η τελευταία δήλωση διαψεύδει τις προηγούμενες παραγράφους και αποδεικνύει ότι το Πεντάγωνο παίζει με τη φωτιά, κι ότι ο πόλεμος δι αντιπροσώπου είναι ένα ψέμα που μπορεί να μας οδηγήσει σε ολέθρια πυρηνική αντιπαράθεση.

No comments:

Post a Comment