Monday, May 9, 2022

Κρεμλίνο: Ολόκληρη η ομιλία του Βλάντιμιρ Πουτιν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας (uncut)


Πηγή: Κρεμλίνο

Μετάφραση από τα ρωσικά στα αγγλικά: Μεταφραστική Υπηρεσία του Κρεμλίνου

Μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά: Γ.Δαμέλλος

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας και Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν παρευρέθηκε στη στρατιωτική παρέλαση για την 77η επέτειο της Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941–1945 κατά των Ναζί και απευθύνθηκε στο Ρωσικό λαό λέγοντας τα εξής:

Ρώσοι συμπολίτες, αγαπητοί βετεράνοι, σύντροφοι στρατιώτες και ναυτικοί, λοχίες και επιλοχίες, υπασπιστές και αξιωματικοί, Σύντροφοι αξιωματικοί, στρατηγοί και ναύαρχοι,

Σας συγχαίρω για την Ημέρα της Μεγάλης Νίκης!

Η υπεράσπιση της Πατρίδας μας όταν διακυβευόταν η μοίρα της ήταν πάντα ιερή. Ήταν το αίσθημα αληθινού πατριωτισμού που επέδειξαν η πολιτοφυλακές του Μίνιν και του Ποζάρσκι υπέρ της Πατρίδας, κι οι στρατιώτες που πολέμησαν τον εχθρό στο πεδίο του Μποροντίνο, έξω από τη Μόσχα, στο Λένινγκραντ, στο Κίεβο και το Μινσκ, στο Στάλινγκραντ και στο Κουρσκ, στη Σεβαστούπολη και στο Χάρκοβο.

Σήμερα, όπως και στο παρελθόν, αγωνίζεστε για τον λαό μας στο Donbass, για την ασφάλεια της Πατρίδας μας, για τη Ρωσία.

Η 9η Μαΐου 1945 έχει καταγραφεί για πάντα στην παγκόσμια ιστορία ως θρίαμβος του ενωμένου σοβιετικού λαού, της συνοχής και της πνευματικής του δύναμης, ένα απαράμιλλο κατόρθωμα στην πρώτη γραμμή και στο εσωτερικό μέτωπο.

Η Ημέρα της Νίκης είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους μας. Δεν υπάρχει οικογένεια στη Ρωσία που να μην επλήγη από τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Η μνήμη του δεν σβήνει ποτέ. Την ημέρα αυτή παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα των ηρώων βαδίζουν σε μια ατελείωτη γραμμή, αυτή του Αθάνατου Συντάγματος. Φέρουν φωτογραφίες των μελών της οικογένειάς τους, των πεσόντων στρατιωτών που έμειναν για πάντα νέοι και των βετεράνων που έχουν ήδη φύγει.



Είμαστε υπερήφανοι για την ακαταμάχητη θαρραλέα γενιά των νικητών, είμαστε περήφανοι που είμαστε οι διάδοχοί τους και είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε τη μνήμη όσων νίκησαν τον ναζισμό και μας εμπιστεύτηκαν να είμαστε σε εγρήγορση και να κάνουμε τα πάντα για να ανατρέψουμε τη φρίκη ενός άλλου παγκοσμίου πολέμου.

Ως εκ τούτου, παρά όλες τις αντιπαραθέσεις στις διεθνείς σχέσεις, η Ρωσία πάντα υποστήριζε τη δημιουργία ενός ισότιμου και αδιαίρετου συστήματος ασφάλειας που είναι κρίσιμα απαραίτητο για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο προτείναμε την υπογραφή μιας συνθήκης για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Η Ρωσία προέτρεψε τη Δύση να διεξαγάγει έναν ειλικρινή διάλογο για την αναζήτηση ουσιαστικών και συμβιβαστικών λύσεων και να λάβει υπόψη η μία τα συμφέροντα της άλλης. Όλα όμως ήταν μάταια. Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν μας έδωσαν σημασία, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν τελείως διαφορετικά σχέδια. Και το είδαμε.

Είχαν ήδη προετοιμάσει μια άλλη επιχείρηση με σκοπό να μας τιμωρήσουν στο Donbass, μια εισβολή στα ιστορικά εδάφη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Το Κίεβο δήλωσε ότι θα μπορούσε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το μπλοκ του ΝΑΤΟ ξεκίνησε μια ενεργή στρατιωτική συσσώρευση οπλισμών στα γειτονικά μας εδάφη.

Έτσι, μια απολύτως απαράδεκτη απειλή για εμάς ελάμβανε χώρα σταθερά ακριβώς δίπλα στα σύνορά μας. Υπήρχε κάθε ένδειξη ότι μια σύγκρουση με νεοναζί και συμμορίτες της ομάδας Μπαντέρα που υποστηρίζονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα τσιράκια τους ήταν αναπόφευκτη.



Επιτρέψτε μου να επαναλάβω, είδαμε τη στρατιωτική υποδομή να χτίζεται, εκατοντάδες ξένους συμβούλους να ξεκινούν δουλειά και τακτικές προμήθειες όπλων αιχμής να παραδίδονται από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Η απειλή μεγάλωνε κάθε μέρα.

Η Ρωσία εξαπέλυσε ένα προληπτικό χτύπημα κατά της επίθεσης. Ήταν μια αναγκαστική, έγκαιρη και η μόνη σωστή απόφαση. Μια απόφαση από μία κυρίαρχη, ισχυρή και ανεξάρτητη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να διεκδικούν τον μονοπολισμό τους, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ευτελίζοντας έτσι όχι μόνο ολόκληρο τον κόσμο αλλά και τους δορυφόρους τους, οι οποίοι πρέπει να προσποιούνται ότι δεν βλέπουν τίποτα και να το ανέχονται υπάκουα.

Αλλά είμαστε μια διαφορετική χώρα. Η Ρωσία έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την αγάπη μας για την Πατρίδα μας, την πίστη και τις παραδοσιακές μας αξίες, τα ήθη των προγόνων μας και το σεβασμό για όλους τους λαούς και τους πολιτισμούς.

Εν τω μεταξύ, η Δύση φαίνεται να είναι έτοιμη να ακυρώσει αυτές τις αξίες χιλιετιών. Τέτοια ηθική υποβάθμιση βασίζεται στις κυνικές παραποιήσεις της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κλιμακώνοντας τη ρωσοφοβία, επαινώντας τους προδότες, κοροϊδεύοντας τη μνήμη των θυμάτων τους και διαγράφοντας το θάρρος εκείνων που κέρδισαν τη Νίκη μέσα από τα βάσανα.

Γνωρίζουμε ότι στους βετεράνους των ΗΠΑ που ήθελαν να έρθουν στην παρέλαση στη Μόσχα, στην πραγματικότητα απαγορεύτηκε να το κάνουν. Θέλω όμως να ξέρουν: Είμαστε περήφανοι για τις πράξεις σας και τη συμβολή σας στην κοινή μας Νίκη.

Τιμούμε όλους τους στρατιώτες των συμμαχικών στρατών – τους Αμερικανούς, τους Άγγλους, τους Γάλλους, τους αγωνιστές της Αντίστασης, τους γενναίους στρατιώτες και τους παρτιζάνους στην Κίνα – όλους εκείνους που νίκησαν τον ναζισμό και τον μιλιταρισμό.

Σύντροφοι,

Η πολιτοφυλακή του Ντονμπάς μαζί με τον ρωσικό στρατό πολεμούν σήμερα στη γη τους, εκεί όπου οι πρίγκιπες Σβιατόσλαβ και Βλαντιμίρ Μονόμαχ, κι οι στρατιώτες υπό τη διοίκηση των Ρουμιάντσεφ και Ποτέμκιν, Σουβόροφ και Μπρουσίλοφ συνέτριψαν τους εχθρούς τους, εκεί όπου οι ήρωες του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου Νικολάι Βατούτιν, Σιντόρ Κόβπακ και Λιουντμίλα Παβλιτσένκο πολέμησαν μέχρι τέλους.

Απευθύνομαι στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και στην πολιτοφυλακή του Ντονμπάς. Παλεύετε για την Πατρίδα μας, το μέλλον της, για να μην ξεχάσει κανείς τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ώστε να μην υπάρχει θέση στον κόσμο για βασανιστές, τάγματα θανάτου και Ναζί.

Σήμερα, σκύβουμε το κεφάλι μας στην ιερή μνήμη όλων όσων έχασαν τη ζωή τους στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, στις μνήμες των γιων, των κορών, των πατέρων, των μητέρων, των παππούδων, των συζύγων, των συζύγων, των αδελφών, των αδελφών, των συγγενών και των φίλων.

Σκύβουμε το κεφάλι μας στη μνήμη των μαρτύρων της Οδησσού που κάηκαν ζωντανοί στο Σώμα των Συνδικάτων τον Μάιο του 2014, στη μνήμη των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών του Ντονμπάς που σκοτώθηκαν σε φρικτούς και βάρβαρους βομβαρδισμούς από νεοναζί . Σκύβουμε το κεφάλι στους μαχόμενους συντρόφους μας που πέθαναν με γενναίο θάνατο στη δίκαιη μάχη – για τη Ρωσία.

Κηρύσσω ενός λεπτού σιγή.

(Ενός λεπτού σιγή.)

Η απώλεια κάθε αξιωματικού και στρατιώτη είναι οδυνηρή για όλους μας και ανεπανόρθωτη απώλεια για τις οικογένειες και τους φίλους. Η κυβέρνηση, οι περιφερειακές αρχές, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι οργανισμοί θα κάνουν τα πάντα για να περιποιηθούν τις οικογένειες τους και να τις βοηθήσουν. Ιδιαίτερη στήριξη θα δοθεί στα παιδιά των νεκρών και τραυματιών συμπολεμιστών. Το Προεδρικό Εκτελεστικό Διάταγμα για το σκοπό αυτό υπογράφηκε σήμερα.

Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες στρατιώτες και αξιωματικούς και ευχαριστώ τους γιατρούς, νοσηλευτές και το προσωπικό των στρατιωτικών νοσοκομείων για το ανιδιοτελές έργο τους. Η βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας απευθύνεται σε εσάς που σώσατε κάθε ζωή, συχνά χωρίς να φείδεστε για τον εαυτό σας κάτω από τους βομβαρδισμούς στην πρώτη γραμμή.

Σύντροφοι,

Στρατιώτες και αξιωματικοί από πολλές περιοχές της τεράστιας Πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έφτασαν κατευθείαν από το Ντονμπάς, από την περιοχή της μάχης, και στέκονται τώρα ώμο με ώμο εδώ, στην Κόκκινη Πλατεία.

Θυμόμαστε πώς οι εχθροί της Ρωσίας προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν διεθνείς τρομοκρατικές συμμορίες εναντίον μας, πώς προσπάθησαν να σπείρουν διεθνικές και θρησκευτικές διαμάχες για να μας αποδυναμώσουν από μέσα και να μας διχάσουν. Απέτυχαν εντελώς.

Σήμερα, οι πολεμιστές μας, άτομα διαφορετικών εθνοτήτων πολεμούν μαζί, θωρακίζοντας ο ένας τον άλλον από σφαίρες και σκάγια σαν αδέρφια.

Εδώ βρίσκεται η δύναμη της Ρωσίας, μιας μεγάλης αήττητης δύναμης του ενωμένου πολυεθνικού μας έθνους.

Υπερασπίζεστε σήμερα αυτό για το οποίο πολέμησαν οι πατεράδες, οι παππούδες και οι προπάπποι σας. Η ευημερία και η ασφάλεια της πατρίδας τους ήταν η πρώτη τους προτεραιότητα στη ζωή. Η πίστη στην Πατρίδα μας είναι η κύρια αξία και ένα αξιόπιστο θεμέλιο της ανεξαρτησίας της Ρωσίας και για εμάς, τους διαδόχους τους.

Αυτοί που συνέτριψαν τον ναζισμό κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου μας έδειξαν ένα παράδειγμα ηρωισμού για όλες τις ηλικίες. Αυτή είναι η γενιά των νικητών και θα προσβλέπουμε πάντα σ' αυτούς.

Δόξα στις ηρωικές Ένοπλες Δυνάμεις μας!

Για τη Ρωσία! Για τη Νίκη!

Ζήτω!

No comments:

Post a Comment