Monday, May 9, 2022

Ο Μπέρνι Σάντερς είναι η μόνη λύση για την παγκόσμια ειρήνη και το τέλος των ανισοτήτων στις ΗΠΑ



Κείμενο: Γιάννης Δαμέλλος

Μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης υπό την προεδρεία του Τζο Μπάιντεν, κατά την διάρκεια της οποίας δεν εφαρμόσθηκε ούτε μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσε στον αμερικανικό λαό και οι ΗΠΑ βρίσκονται σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία, λόγω της Ουκρανίας, ήρθε η ώρα να παρθούν κάποιες σημαντικές αποφάσεις που δεν θα αφορούν μόνο στο εσωτερικό της Αμερικής, αλλά κυρίως στο ζήτημα της παγκόσμιας ασφαλειας και ειρήνης. Εν ολίγοις, ο Μπάιντεν πρέπει να φύγει και τη θέση του να πάρει κάποιος που μπορεί να εγγυηθεί την παγκόσμια ειρήνη και ταυτόχρονα το δημοκρατικό μετασχηματισμό της αμερικανικής κοινωνίας. Ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο είναι αναμφισβήτητα ο Μπέρνι Σάντερς. Κανένας άλλος.

Οι συστημικοί φιλελεύθεροι στις ΗΠΑ, από την ημέρα που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την Προεδρεία των ΗΠΑ απέτυχαν οικτρά να δώσουν πνοή σε μια πολιτική αλλαγή που θα έβαζε τέλος στις τρομακτικές ανισότητες που μαστίζουν την αμερικανική κοινωνία. "Μα τί θα μπορούσαν να κάνουν αφού δεν διαθέτουν τα κουκιά στη Γερουσία για να περάσουν έστω κι ένα νόμο;", θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί. Με την πέμπτη φάλαγγα να καραδοκεί κάθε φορά που οι ριζοσπάστες δημοκρατικοί προσπαθούσαν να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη των υπερπλουσίων του συστήματος για να βρουν το κεφάλαιο που θα στήριζε τα κοινωνικά τους προγράμματα, το μόνο που κατάφερε ο νυν πρόεδρος ήταν μια επιδοματική ενίσχυση των ανίσχυρων και μια πετσοκομμένη υποστήριξη των υποδομών, χωρίς ουσιαστική υποστήριξη των εργαζομένων της μεσαίας τάξης και των χαμηλόμισθων που τον στήριξαν καθόλη τη διάρκεια των περασμένων εκλογών και χωρίς, όπως αναμενόταν μια αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι μόνοι που είδαν τα έσοδά τους να υπερπολλαπλασιάζονται ήταν οι υπερπλούσιοι κι αυτό είναι κάτι που θα πληρώσουν στις κάλπες όχι μόνο οι Δημοκρατικοί, αλλά και ο υπόλοιπος πλανήτης. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται καν να περιμένουμε τις επόμενες εκλογές, γιατί συμβαίνει αυτή την ώρα που μιλάμε.

Όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν, όταν οι Αμερικάνοι πρόεδροι αδυνατούν να περάσουν τις οικονομικές αλλαγές που έχουν υποσχεθεί και η δημοτικότητά τους βρίσκεται στο ναδίρ, μπαίνει σε λειτουργία η εξοικονόμιση πόρων από την μία και μοναδική παγκόσμια σταθερά, που ποτέ δεν απέτυχε να αποδίδει καρπούς. Τον πόλεμο. Το στρατιωτικο-βιομηχανικό κατεστημένο και οι κατασκευαστές εξοπλισμών περιμένουν απλά το ΟΚ από τον Λευκό Οίκο και ο Μπάιντεν από το τέλος του περασμένου έτους έχει νεύσει προς το μέρος τους, βάζοντας σε κίνηση τους τροχούς της πολεμικής του μηχανής. Η περιπέτεια της Ουκρανίας είναι μόνο η αρχή, αλλά ήδη έβαλε σε λειτουργία την αμερικανική πολεμική μηχανή. Την ίδια ώρα όμως έχει θέσει σε κίνδυνο τις οικονομίες και την πολιτική σταθερότητα πολλών χωρών στον πλανήτη, ενώ έχει προκαλέσει και την μήνι των οικονομικών ανταγωνιστών της Δύσης που μπορεί για την ώρα να μην θέλουν να διαλέξουν πολεμικό στρατόπεδο, αλλά περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να εκδηλωθούν.

Και δεν είναι πως θέλω να στεναχωρήσω τις κυράτσες του Δημοκρατικού Κόμματος, την κα Κλίντον ή την κα Πελόζι, που τα ηνία τους κινεί το στρατιωτικο-βιομηχανικό κατεστημένο και η αγάπη τους για την Ηγεμονία και το μονοπολισμό, ούτε τους ψυχοπαθείς Ρεπουμπλικανούς και τον λωποδύτη υποψήφιό τους Ντόναλντ Τζει Τραμπ, που τα ηνία τους κινεί ο θρησκευτικός φανατισμός, ο σεξισμός και ο ρατσισμός, αλλά και οι δύο ανήκουν σε έναν κόσμο που έχει παρέλθει και πρέπει να κάνουν πίσω, γιατί θα τους κάνει πίσω η ιστορία. Με πολύ άγριο τρόπο.

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στον ένα και μοναδικό άνθρωπο που μπορεί, αν το θέλησει, κι αν τον αφήσουν, να αλλάξει το ρου της Ιστορίας προς συμφέρον της κοινωνικής δικαιοσύνης παντού στον πλανήτη. Όχι μόνο στις ΗΠΑ, παντού, γιατί ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ μεταφέρεται σαν τη γρίππη σε όλο το Δυτικό ημισφαίριο. Απευθύνομαι λοιπόν στον Γερουσιαστή από το Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, αυτόν τον παράξενο ηλικιωμένο σοσιαλιστή που μάχεται με νύχια και με δόντια να επαναφέρει τα συνδικάτα στο πεδίο της ταξικής μάχης που μαίνεται στις ΗΠΑ ανάμεσα στους υπερπλούσιους και τους εργάτες τους. Βλέπετε, ο γερουσιαστής από το Βερμόντ είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς που έχουν όραμα για τις ΗΠΑ. Είναι αυτός που εμπνεύστηκε το Medicare for All, αυτός που στηρίζει μια αληθινή Πράσινη πολιτική, αυτός που υποστηρίζει την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 15 δολ. την ωρα, ώστε να μπορούν όλοι να ζουν καλά, όχι μόνο οι μισοί αμερικάνοι. 

Και το κυριότερο, είναι ένας από τους λίγους εν ζωή πολιτικούς στις ΗΠΑ που έχουν επισκεφτεί την Σοβιετική Ένωση στο παρελθόν και μολονότι αντιπαθεί τον Πούτιν, όταν ξεκίνησε η περιπέτεια της Ουκρανίας, σηκώθηκε μέσα στη Γερουσία και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ και τους συμπατριώτες του για την περικύκλωση της Ρωσίας, λέγοντάς τους ότι εκείνοι φταίνε που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία. Οπότε, αν κάποιος κατανοεί την οργή των Ρώσων, είναι εκείνος. κι αυτό είναι ένα πολύ καλό σημείο για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης.

Ακούστε με λοιπόν πριν βγάλετε τις ξιφολόγχες σας ανόητοι δημοκρατικοί. Πάνε τώρα 40 χρόνια και βάλε που ο Μπέρνι Σάντερς σας φωνάζει να νοικοκυρέψετε το Ρεπούμπλικό σας. Καταλαβαίνω, το να εμπιστευτείτε έναν σοσιαλιστή Εβραίο από το Μπρούκλιν που κατάφερε και έχτισε μια Λαική Δημοκρατία στο Βερμόντ, είναι δυσκολοχώνευτο. Όμως πρέπει να σκεφτείτε το μέλλον σας και το μέλλον των παιδιών σας, γιατί με τον Μπάιντεν και τον Τραμπ δεν έχετε κανένα. Με τον Μπάιντεν κινδυνεύετε από το πυρηνικό ολοκαύτωμα. Με τον Τραμπ κινδυνεύετε με εμφύλιο πόλεμο. Την έχετε γαμήσει, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο. Επίσης πρέπει να σκεφτείτε και το δικό μας μέλλον, των υπολοιπων κατοίκων αυτού του πλανήτη που μας έχετε καταντήσει θύματα των χετζ φαντζ, των νεοφιλελεύθερων αφεντικών και των πολυεθνικών επιχειρήσεων. 

Γι αυτό σας λέω πριν αρχίζουν να φυτρώνουν γκιλοτίνες στους δρόμους των μεγαλουπόλεων της Δύσης και ξεκινήσει το βαθύ ξεσκαρτάρισμα, δώστε τώρα τη μόνη ειρηνική λύση που σας έχει απομείνει. Μην αφήσετε τον Μπάιντεν να ξαναείναι υποψήφιος για την Προεδρεία των ΗΠΑ. Μην υποστηρίξετε κανένα φερέφωνο του συστήματος που να του μοιάζει. Θα χάσετε οικτρά από τον Τραμπ που περιμένει στη γωνία να σας ξεσκίσει για να σώσει το τομάρι του. Κι αν δεν είναι ο Τραμπ, θα είναι κάποιος που θα του μοιάζει, μείον τα ελαττώματά του, κι αυτό είναι χειρότερο.

Αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση. Βαδίζετε προς την καταστροφή. Αφήστε τον Μπέρνι Σάντερς, όσο μπορεί ακόμα, να αλλάξει την Αμερική. Κάντε στην άκρη να περάσει. Οι νέες γενιές τον στηρίζουν με όλη τους την ψυχή. Αυτές ξέρουν γιατί παλεύει για αυτές, παλεύει για ένα πιο δίκαιο μέλλον.

Καλή τύχη και καλή νύχτα

---------------------------------------------------------

No comments:

Post a Comment