Sunday, June 12, 2022

Ο ηγέτης και 30 μέλη του ρατσιστικού Patriot Front συνελήφθησαν λίγο πριν αιματοκυλίσουν φεστιβάλ των LGBTQ στο Idaho


Από τους LINDSAY WHITEHURST και SAM METZ

Associated Press

Οι αρχές συνέλαβαν 31 μέλη της ρατσιστικής ομάδας Patriot Front κοντά σε μια εκδήλωση της LGBTQ κοινότητας στο Coeur d'Alene του Αϊντάχο χθες το απόγευμα, αφότου κατάσχεσαν πρώτα βαρύ εξοπλισμό προορισμένο για βανδαλισμούς από το πορτ μπαγκαζ του φορτηγού τους. Μετά τη σύλληψη των ακροδεξιών, συμπεριλαμβανομένου και του ιδρυτή της ομάδας τους, οι υποστηρικτές της τοπικής LGBTQ κοινότητας δήλωσαν ότι η πόλωση και το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα θέτουν την κοινότητά τους σε ολοένα και περισσότερο κίνδυνο.

Τα 31 μέλη του Patriot Front συνελήφθησαν όταν ένας ανώνυμος πολίτης τηλεφώνησε στην αστυνομία και ανέφερε ότι είδε ανθρώπους να φορτώνουν «ένα μικρό στρατό» σε ένα U-Haul στο πάρκινγκ ενός ξενοδοχείου στο Coeur d'Alene του Αϊντάχο.

Μεταξύ εκείνων που κρατούνται για συνωμοσία με σκοπό το ξέσπασμα ταραχών (πλημέλλημα στο Άινταχο), είναι και ο Τόμας Ράιαν Ρουσό (αριστερά) από το Grapevine του Τέξας, ο οποίος έχει αναγνωριστεί από το Southern Poverty Law Center ως ο 23χρονος που ίδρυσε το "Πατριωτικό Μέτωπο" μετά το δολοφονικό «Unite the Right». συλλαλητήριο στο Charlottesville της Βιρτζίνια το 2017. 

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν επίσης κι ο Mitchell F. Wagner, 24 ετών, από το Florissant του Μιζούρι, ο οποίος είχε προηγουμένως κατηγορηθεί για την παραμόρφωση μιας τοιχογραφίας διάσημων Μαύρων Αμερικανών σε μια πανεπιστημιούπολη στο Σεντ Λούις πέρυσι.

Ο Μάικλ Κίλτι, δικηγόρος του Βάγκνερ, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν του παρασχέθηκαν πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες. Είπε ότι το Patriot Front δεν έχει τη φήμη της πρόκλησης βίας και ότι η υπόθεση θα μπορούσε να είναι θέμα της Πρώτης Τροπολογίας του Συντάγματος. «Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει η ομιλία, έχουν το δικαίωμα να την κάνουν», είπε.

Το Patriot Front είναι μια λευκή νεοναζιστική ομάδα που πιστεύει στην υπεροχή της Λευκής Φυλής της οποίας τα μέλη αντιλαμβάνονται τους Μαύρους Αμερικανούς, τους Εβραίους και τους LGBTQ ως εχθρούς τους, είπε ο Jon Lewis, ερευνητής του Πανεπιστημίου George Washington που ειδικεύεται στον βίαιο εξτρεμισμό που μαστίζει τις ΗΠΑ.



Τα 31 Κρο Μανιόν που συνελήφθησαν στο Άινταχο

Η δράση τους, είπε ο Lewis, περιλαμβάνει τον εντοπισμό τοπικών παραπόνων απο ομοφοβικούς πολίτες, την συσπείρωση και οργάνωση σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως είναι η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και τελικά την εμφάνιση σε εκδηλώσεις, όπου παρελαύνουν σε στοιχημένες στήλες, με στολές με μπλε ή άσπρο γιακά, σε μια επίδειξη δύναμης.

Αν και οι εορτασμοί Υπερηφάνειας έχουν γίνει επί μακρόν οι στόχοι αντιδιαδηλωτών που επικαλούνται θρησκευτικές αντιρρήσεις, δεν ήταν ιστορικά το επίκεντρο των ένοπλων εξτρεμιστικών ομάδων. Ωστόσο, η αλλαγή στρατηγικής τους δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η ρητορική κατά της LGBTQ γίνεται όλο και περισσότερο μια ισχυρή κραυγή στο ακροδεξιό διαδικτυακό οικοσύστημα, είπε ο Lewis.

«Αυτό το σύνολο παραπόνων ταιριάζει στις ευρύτερες αφηγήσεις τους και δείχνει την ικανότητά τους να κινητοποιούν τους ίδιους ανθρώπους ενάντια στον «εχθρό» ξανά και ξανά και ξανά», είπε.



Οι συλλήψεις πραγματοποιούνται εν μέσω ενός κύματος φορτισμένης ρητορικής σχετικά με ζητήματα LGBTQ και ενός κύματος πολιτειακής νομοθεσίας που στοχεύει στους τρανς νέους, είπε ο Τζον ΜακΚρόστι, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος άνδρας που εξελέγη στο νομοθετικό σώμα του Αϊντάχο. Στο Boise αυτή την εβδομάδα, δεκάδες σημαίες Pride κλάπηκαν από τους δρόμους της πόλης.

«Όποτε ερχόμαστε αντιμέτωποι με επιθέσεις μίσους, πρέπει να απαντάμε με το μήνυμα της κοινότητας ότι αγκαλιάζουμε όλους τους ανθρώπους με όλες τις διαφορές μας», είπε ο ΜακΚρόστι σε ένα μήνυμα κειμένου.

Την Κυριακή συμπληρώθηκαν επίσης έξι χρόνια από την μαζική εκτέλεση 49 ατόμων στο κλαμπ LGBTQ Pulse του Ορλάντο, δήλωσε ο Τρόι Ουίλιαμς με τους Equality Utah στο Σολτ Λέικ Σίτι.

«Το έθνος μας πολώνεται ολοένα και περισσότερο και το αποτέλεσμα ήταν τραγικό και θανατηφόρο», είπε.

Σε άλλα σχετικά νέα, οι αρχές στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο διερευνούν ένα πιθανό έγκλημα μίσους από μια ομάδα ανδρών που φέρεται να φώναξαν ομοφοβικές και αντι-LGBTQ βρισιές κατά τη διάρκεια ενός σαββατοκύριακου Drag Queen Story Hour στη βιβλιοθήκη San Lorenzo το Σάββατο. Δεν έχουν γίνει συλλήψεις, κανείς δεν τραυματίστηκε σωματικά και οι αρχές ερευνούν το περιστατικό ως πιθανή παρενόχληση εναντίον παιδιών.

Έτοιμοι για όλα


Στο Coeur d'Alene το Σάββατο, η αστυνομία κατέσχεσε εξοπλισμό ταραχών, μια χειροβομβίδα καπνού, προστατευτικά κνήμης και ασπίδες μέσα από το φορτηγό που ήταν παρκαρισμένο κοντά σε ένα πάρκο όπου η North Idaho Pride Alliance διοργάνωνε την εκδήλωση Pride in the Park, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας Λι Γουάιτ.

Η ομάδα έφθασε στο επίμαχο σημείο γύρω από τη μικρή πόλη του βόρειου Αϊντάχο φορώντας τα λογότυπα του Patriot Front στα καπέλα τους και μπλουζάκια που έγραφαν «Reclaim America» σύμφωνα με την αστυνομία και βίντεο από τις συλλήψεις που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι συλληφθέντες προέρχονταν από τουλάχιστον 11 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Ουάσιγκτον, Όρεγκον, Τέξας, Γιούτα, Κολοράντο, Νότιας Ντακότα, Ιλινόις, Ουαϊόμινγκ, Βιρτζίνια και Άρκανσο.

Ο Γουάιτ είπε ότι μόνο ένας από αυτούς που συνελήφθησαν το Σάββατο ήταν από την πολιτεία. Η εξάωρη εκδήλωση Pride γενικά συνεχίστηκε όπως είχε προγραμματιστεί, με περίπτερα, φαγητό, ζωντανή μουσική, ένα drag show και μια πορεία περισσότερων από 50 ατόμων, ανέφερε το Idaho Statesman.

«Έχουμε περάσει τόσα πολλά», δήλωσε στο KREM-TV η Jessica Mahuron της North Idaho Pride Alliance, η οποία διοργάνωσε την εκδήλωση. «Η παρενόχληση και οι προσπάθειες εκφοβισμού σε ψυχολογικό επίπεδο δεν σταμάτησαν ποτέ, όμως η αλήθεια είναι ότι αν επιτρέψεις στον εαυτό σου να εκφοβιστεί, τους αφήνεις να κερδίσουν. Με αυτό που δείξαμε σήμερα είναι σίγουρο ότι δεν θα κερδίσουν».

Η ακροδεξιά ομάδα περνάει δικάσιμο τη Δευτέρα.

No comments:

Post a Comment