Saturday, June 1, 2024

Η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ για κακούργημα σημαίνει τώρα ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου

The Independent
Υπάρχουν 37 χώρες που απαγορεύουν σε κακοποιούς να εισέλθουν, ακόμη και να τις επισκεφτούν προσωρινά. Η Ελλάδα δεν είναι μία από αυτές...

Τώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταδικαστεί, ο κατάλογος των χωρών που μπορεί να επισκεφτεί έχει γίνει πολύ μικρότερος. 

Ο Τραμπ κρίθηκε ένοχος την Πέμπτη για 34 κατηγορίες παραποίησης αρχείων σε μια προσπάθεια να κρατήσει σιωπηλή την πρωταγωνίστρια ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς για μια υπόθεση που συνέβη τη δεκαετία του 2000. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες ελευθερίες που κάποτε απολάμβανε ο Τραμπ μπορεί να είναι απρόσιτες - και θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητά του να εκτελεί τα προεδρικά του καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών σε ξένες χώρες.

Σχεδόν 40 έθνη - συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου - έχουν αυστηρές πολιτικές όσον αφορά το να επιτρέψουν σε άτομα με ποινικό μητρώο να διασχίζουν τα σύνορά τους και, εκτός από ειδική στέγαση, ο Τραμπ θα κρατηθεί με τα ίδια πρότυπα. Δεν είναι σαφές εάν θα του επιτραπεί να επισκεφθεί εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο, αλλά παραμένει εγκληματίας.

Ακολουθούν μόνο πέντε από τα 37 έθνη που μπορούν πλέον να απαγορεύσουν την είσοδο στον Τραμπ τώρα που είναι εγκληματίας:


Καναδάς

Σύμφωνα με την τουριστική ιστοσελίδα της καναδικής κυβέρνησης, οποιοσδήποτε «πολίτης ΗΠΑ ή μόνιμος κάτοικος που έχει καταδικαστική απόφαση για κακούργημα στο ποινικό μητρώο του μπορεί να θεωρηθεί απαράδεκτος στον Καναδά για σκοπούς μετανάστευσης ή ακόμα και αν έρχεται απλώς στον Καναδά για επίσκεψη».

Ο Καναδάς διατηρεί ακόμη το δικαίωμα να απαγορεύει σε άτομα που «συλλαμβάνονται ή κατηγορούνται για κακούργημα ... ακόμα κι αν δεν έχουν καταδικαστεί», που σημαίνει ότι ο Τραμπ θα αντιμετώπιζε προβλήματα με μια επίσκεψη στο βόρειο γείτονα των ΗΠΑ τη στιγμή που αντιμετώπισε κατηγορίες.

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι «ένα κακούργημα πιθανότατα θα οδηγήσει σε ασυμβίβαστο».


Ιαπωνία

Η Ιαπωνία είναι αρκετά αυστηρή με τους κανόνες μετανάστευσης και επισκέψεων, συμπεριλαμβανομένων των νόμων που εμποδίζουν την είσοδο καταδικασμένων εγκληματιών.

Σύμφωνα με την ιαπωνική νομοθεσία, οποιοσδήποτε καταδικαστεί για παραβίαση "οποιουδήποτε νόμου ρύθμισης" οποιασδήποτε χώρας και έχει καταδικαστεί σε "φυλάκιση με ή χωρίς εργασία για 1 έτος ή περισσότερο, ή σε ισοδύναμη ποινή" μπορεί να αποκλειστεί από την είσοδο.

Η ιαπωνική νομοθεσία σημειώνει ότι τα άτομα που έχουν καταδικαστεί για "πολιτικό αδίκημα" δεν υπόκεινται σε αυτούς τους κανόνες. Στο μυαλό του Τραμπ, τουλάχιστον, θα μπορούσε να πληροί τις προϋποθέσεις για επίσκεψη υπό αυτούς τους όρους. Δεν είναι σαφές εάν η Ιαπωνία θα επείθετο με την εκδοχή του για τα γεγονότα.


Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, ένας εγκληματίας μπορεί να επισκεφθεί την Β.Ιρλανδία και τη Σκωτία με ορισμένους περιορισμούς και απαιτήσεις. Ωστόσο, η Βρετανία μπορεί να απαγορεύσει την πρόσβαση σε καταδικασμένους εγκληματίες.

Εκτός εάν ένας «Αξιωματικός Μετανάστευσης είναι ικανοποιημένος ότι η είσοδος θα ήταν δικαιολογημένη για ισχυρούς συμπονετικούς λόγους», μπορεί να αρνηθεί την πρόσβαση σε οποιονδήποτε καταδικασμένο, εφόσον το έγκλημα που διέπραξε τιμωρείται επίσης με φυλάκιση στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Κίνα

Η Κίνα έχει αυστηρές πολιτικές όταν δέχεται οποιονδήποτε πέρα ​​από τα σύνορά της. Κινέζοι αξιωματούχοι διενεργούν αξιολογήσεις χαρακτήρων για οποιονδήποτε υποβάλλει αίτηση για βίζα, και αυτό περιλαμβάνει έλεγχο ποινικού ιστορικού, συμπεριλαμβανομένων των κακουργημάτων.

Ακόμη και μικρά αδικήματα μπορεί να εμποδίσουν κάποιον να εισέλθει στην Κίνα, οπότε ο κ. Τραμπ μπορεί να μην είναι σε θέση να επικρίνει προσωπικά τους Κινέζους, αν είχε ποτέ τόσο την τάση.


Ισραήλ

Παρά το γεγονός ότι κάποτε ο Τραμπ έκανε retweet κάποιον που τον αποκαλούσε «Βασιλιά του Ισραήλ» και καυχιόταν ότι μετέφερε την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, μπορεί να μην δύναται να επισκεφθεί τη χώρα τώρα που είναι κακοποιός.

(ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΣΤΕΙΕΥΕΤΑΙ...)

Πάντως, το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο σε οποιονδήποτε έχει ποινικό μητρώο, συμπεριλαμβανομένων των κακουργημάτων. Οι δυνάμεις ελέγχου των συνόρων στο Ισραήλ έχουν την εξουσία να απαγορεύουν την είσοδο σε οποιονδήποτε είναι ύποπτο για διάπραξη εγκλήματος ή έχει ιστορικό, και ο Τραμπ συναντά και τους δύο αυτούς προκριματικούς.


Πλήρης λίστα χωρών που απαγορεύουν τις επισκέψεις σε εγκληματίες

Αργεντίνη

Αυστραλία

Βραζιλία

Καμπότζη

Καναδάς

Χιλή

Κίνα

Κούβα

Δομινικανή Δημοκρατία

Αίγυπτος

Αιθιοπία

Hong Kong

Ινδία

Ινδονησία

Ιράν

Ιρλανδία

Ισραήλ

Ιαπωνία

Κενύα

Μαλαισία

Μακάο

Μεξικό

Μαρόκο

Νεπάλ

Νέα Ζηλανδία

Περού

Φιλιππίνες

Σιγκαπούρη

Νότια Αφρική

Νότια Κορέα

Ταϊβάν

Τανζανία

Τυνησία

Τουρκία

Ουκρανία

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ηνωμένο Βασίλειο

No comments:

Post a Comment