Saturday, June 13, 2015

Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν διχασμό και υποτέλεια θα πούμε το «μεγάλο όχι»


Συντάκτης: Ημερησία
Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά άφησε ο πρωθυπουργός στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων επισημαίνοντας ότι η συμφωνία πρέπει να είναι βιώσιμη. Ωστόσο, έστειλε μήνυμα στους εταίρους να μην προκαλέσουν συνθήκες υποτέλειας στην Ελλάδα γιατί τότε θα αναγκαστεί να πεί το μεγάλο όχι.


Ο πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος στην περίπτωση βιώσιμης συμφωνίας έστω και αν είναι αποτέλεσμα δύσκολων συμβιβασμών λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε την κυβέρνηση για να πάρει κρίσιμες αποφάσεις που η διαχείρισή τους ανήκει αποκλειστικά σε αυτήν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός είπε στους συνομιλητές του: «Ξεχάστε κάθε σκέψη για εκλογές και δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της και άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».
Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν διχασμό και υποτέλεια θα πούμε το «μεγάλο όχι»
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να διαχειριστούμε τα δύσκολα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Οι αποφάσεις και η διαχείριση τους ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, όσο δύσκολες και να είναι».
Αναφερόμενος στη συμφωνία ο πρωθυπουργός είπε πως «αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός θα σηκώσουμε το βάρος γιατί μόνο μας κριτήριο είναι η έξοδος από την κρίση και από τα μνημόνια της υποτέλειας».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της ρήξης και ειδικότερα να πει «όχι» η ελληνική πλευρά σε μια συμφωνία η οποία θα συναρτάται από «τη συνέχεια της υποτέλειας». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι σε αυτή την περίπτωση θα δόσει τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική κυριαρχία. Είπε συγκεκριμένα: «Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς, θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία».
Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα και προς το εσωτερικό του κόμματος, ότι μπορεί να έλθει ένας επώδυνος συμβιβασμός, και στο εξωτερικό, ότι μπορεί να υπάρξει ρήξη. Και δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση διέρρευσε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν το νέο γύρο της διαπραγμάτευσης, ουσιαστικά στην τελική ευθεία προς τη 18η Ιουνίου.

No comments:

Post a Comment