Monday, June 8, 2015

Κυβέρνηση: Στρατηγική για συμφωνία με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά (Εφημερίδα των Συντακτών)

Οι τελευταίες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών δεν ρίχουν περισσότερο φως στο
θολό τοπίο των διαπραγμα­τεύσεων με τους δανειστές | EUROKINISSI
Συντάκτης: Φώτης Παπούλιας

Η κατάσταση αναμονής στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση περιμένοντας την απάντηση των δανειστών στο ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και εκνευρισμού όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της. Οσο κι αν κάποιοι κύκλοι επιδιώκουν να εμφανίσουν σαν ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ την αντιπαράθεση Μαξίμου - Βρυξελλών, με προδιαγεγραμμένο τέλος, εκείνο του συμβιβασμού στο «μέσον του δρόμου», ουδείς στην κυβέρνηση συμμερίζεται αυτή τη λογική η οποία παραπέμπει κατά το κοινώς λεχθέν σε «στημένο παιχνίδι».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι «η μόνη πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι αυτή που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά», από την οποία όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αφού μια τέτοια κίνηση «θα ήταν κυριολεκτικά πολιτική αυτοκτονία».

Ομως η «δυσαρμονία» που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία ενίοτε οδηγείται στα άκρα με ευθύνη κυρίως των δανειστών και των κατά τεκμήριο εχθρικών προς την κυβέρνηση σχολίων τους, οδηγεί υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο να διαμορφώνουν στρατηγική ρήξης, απευκταία μεν αλλά απαραίτητη σε μια διαπραγμάτευση, με όχημα τις εκλογές ή το δημοψήφισμα. «Ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα έφερνε κάλπες» υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, ο οποίος επισήμανε: «Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα, είναι μια δημοκρατική υποχρέωση σε περίπτωση που διαμορφωθούν νέα δεδομένα».

Ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης προχώρησε ένα βήμα περισσότερο τονίζοντας πως «εάν υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, οι εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς να απαιτηθούν διερευνητικές εντολές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και χωρίς υπηρεσιακή κυβέρνηση», σπεύδοντας μάλιστα να υπεραμυνθεί της απλής αναλογικής, την οποία όπως είπε «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καθιερώσει και θα είναι ντάλα μεσημέρι».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των πρόωρων εκλογών αφού, όπως υποστήριξε, ο λαός εξέλεξε τη σημερινή κυβέρνηση «στη βάση ενός συγκεκριμένου προγράμματος, και ποτέ δεν έδωσε λευκή εντολή». 

Ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης
Στο ερώτημα όμως «τι θα επιλύσουν οι εκλογές», ευκρινής απάντηση δεν δίδεται, εκτός κι αν αυτές αποκτήσουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Η προσφυγή σε δημοψήφισμα υποστηρίζεται από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος δήλωσε: «Εάν επιμείνουν οι δανειστές στο τελεσίγραφο, τότε χρειάζεται προσφυγή σε δημοψήφισμα, καθώς η λαϊκή εντολή είναι ακόμα νωπή· ένα δημοψήφισμα θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να επικυρώσει σε περίπτωση που χρειαστεί ενδεχόμενο “όχι” της ελληνικής κυβέρνησης στις προτάσεις των δανειστών».

Μάλλον φειδωλός στην πρόβλεψή του ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης, ο οποίος, αν και χαρακτήρισε μακιαβελικού τύπου τις μεθοδεύσεις των θεσμών, επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη, ούτε και την εξόντωση του λαού μας εντός της ευρωζώνης», επιμένοντας πως «ούτε η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη ούτε θα υπάρξει καμιά ηρωική της πτώση».

Ο Αλ. Μητρόπουλος
Ο δε συνήθως αντιφατικός αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξανδρος Μητρόπουλος, είπε ότι «δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με τη συμφωνία Τσακαλώτου», όταν πριν από μερικά εικοσιτετράωρα είχε εκφράσει την άποψη για δημοψήφισμα, σε τηλεοπτικό σταθμό από τον οποίο δεν απέχει και πολύ ώστε να θεωρείται συνεργάτης του.

Απάντηση στα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας έδωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης τονίζοντας πως «ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι ο πρωθυπουργός που μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του με οποιαδήποτε κυβερνητική ομαδοποίηση· αυτό θα ήταν πολιτικό τερατούργημα και η εποχή των τεράτων τελείωσε στις 25 Ιανουαρίου», αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών «αν η διαπραγμάτευση κινηθεί εκτός συγκεκριμένων ορίων».

No comments:

Post a Comment