Saturday, June 13, 2015

Ραντεβού στις κάλπες (Efsyn.gr)


Συντάκτης: Δημήτρης Κουκλουμπέρης - Εφημερίδα των Συντακτών
Τον πέμπτο πρόεδρο στην ιστορία του εκλέγει αύριο το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως το πρόσωπο αυτό να είναι γυναίκα. Η Φώφη Γεννηματά διεκδικεί την ηγεσία έναντι των Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Ανδρέα Λοβέρδου, σε μια εσωκομματική κούρσα για τρεις, που διεξήχθη μακριά από αντιπαλότητες του παρελθόντος.


Η προεκλογική δραστηριότητα μοιραία επηρεάστηκε από το θρίλερ των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-εταίρων, με τους επίδοξους διαδόχους του Ευάγγελου Βενιζέλου να προδικάζουν έναν εξαιρετικά επώδυνο συμβιβασμό και να μην αποκλείουν ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.
Οι κάλπες θα στηθούν σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα και το μητρώο της διαδικασίας θα είναι ανοιχτό, που σημαίνει ότι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν όλοι όσοι το επιθυμούν, εκτός των ήδη εγγεγραμμένων μελών του ΠΑΣΟΚ.

Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι ο τριπλασιασμός της συμμετοχής σε σύγκριση με τους 35.000 πολίτες που είχαν προσέλθει για την ανάδειξη των συνέδρων προ τριών εβδομάδων.
Θεωρητικά φαβορί θεωρείται η Φώφη Γεννηματά, η οποία ζητά «καθαρή εντολή». Με άλλα λόγια, επιδιώκει την ανάδειξή της από τον α’ γύρο, έτσι ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο επαναληπτικής διαδικασίας, που ίσως να οδηγούσε σε σύμπηξη εσωκομματικού μετώπου εναντίον της. Από το επιτελείο της καλούν σε μαζική συμμετοχή, εκτιμώντας ότι η αθρόα προσέλευση ψηφοφόρων θα την ευνοήσει.

Η υποψήφια για την προεδρία έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μιας δημοκρατικής συμπαράταξης με «καταλύτη» το ΠΑΣΟΚ, στην οποία είναι ευπρόσδεκτες να λάβουν μέρος όλες οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, «άνευ αποκλεισμών». Στο παρασκήνιο, οι επικριτές της καταλογίζουν σχέδιο επανάκαμψης των «παπανδρεϊκών» και του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού με βάση το επιχείρημα της «επανένωσης» της παράταξης. «Δεν θέλω ένα ρετρό ΠΑΣΟΚ», διαψεύδει απαντητικά...

Η νέα γενιά

Για την έκπληξη και την ανατροπή παλεύει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας και προερχόμενος από τη νέα γενιά στελεχών, από όπου αντλεί και τη δύναμή του.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος έχει υποστηρίξει με θέρμη, ως αναγκαιότητα για τη συνέχιση της ύπαρξης του χώρου, τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ και την ίδρυση νέου φορέα της Κεντροαριστεράς μέσα από συνέδριο, το οποίο έχει προτείνει να γίνει την άνοιξη του 2016. Προβάλλει ένα έντονα εκσυγχρονιστικό-μεταρρυθμιστικό προφίλ, ενώ προγραμματικά έχει εισηγηθεί να ανοίξει η συζήτηση με ατζέντα την Ελλάδα του 2030.

Την πλέον σκληρή γραμμή κατά της κυβέρνησης τηρεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, αποσκοπώντας στο ακροατήριο των αντι-ΣΥΡΙΖΑ φίλων του ΠΑΣΟΚ, που εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στη δεξαμενή της Ελιάς και των δορυφορικών πολιτικών κινήσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει προτείνει καταψήφιση της συμφωνίας και έχει τονίσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει ουρά και συμπλήρωμα κανενός, «ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της Ν.Δ.», αφήνοντας αιχμές για τη στάση της κ. Γεννηματά. Υπόσχεται μετεξέλιξη του Κινήματος σε Δημοκρατική Παράταξη με άξονα τις αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Μόλις χθες εξήγησε ότι η πρόταση για διεύρυνση αφορά όλα τα κόμματα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΙΔΗΣΟ, με μόνη εξαίρεση τον Γ. Παπανδρέου.

No comments:

Post a Comment