Thursday, June 18, 2015

LIVE οι τελευταίες εξελίξεις από το Eurogroup, την Αθήνα και την Αγία Πετρούπολη (Καθημερινή)



Πηγή: Καθημερινή

Οι συντάκτες της «Κ» μεταδίδουν ζωντανά τις εξελίξεις από τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες, από το Λουξεμβούργο, όπου αναμένεται η συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 
Για τη συνεχή σας ενημέρωση από την ιστοσελίδα της Καθημερινής, μπορείτε να μεταβείτε στο παρακάτω link:

Ειδάλλως, μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο δικό μας blog
11:04  Ενδέχεται νέο Eurogroup πριν την έκτακτη Σύνοδο της Δευτέρας
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ  άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξει νέα συνεδρίαση πριν την έκτακτη Σύνοδο της Δευτέρας.

11:04 ​Λαγκάρντ: Ελπίζουμε οι ελληνικές αρχές να επιστρέψουν με νέες προτάσεις
Περιμένουμε και ελπίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα αξιοποιηθούν από τις ελληνικές αρχές. Ελπίζουμε ότι θα επιστρέψουν με νέες προτάσεις. Το Ταμείο είναι πάντα ευέλικτο στις συζητήσεις και θα συνεχίσει να λειτουργεί σε αυτή τη βάση.

10:52 
Εκτακτη Σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα
Εκτακτη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα συγκαλεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

10:51  Μοσκοβισί: Ετοιμη η ευρωζώνη να δουλέψει νύχτα-μέρα για την συμφωνία
Μοσκοβισί: Καλεί την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποφύγει ένα «καταστροφικό σενάριο».«Ολοι ενδιαφερόμαστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη».
«Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να δουλέψει νύχτα-μέρα για την επίτευξη συμφωνίας».

10:45 Μοσκοβισί: Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο
Συζητήσαμε με την ελληνική κυβέρνηση, με έναν στόχο, να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα. 
Περιμένουμε προτάσεις από την ελληνική πλευρά κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο.

10:38  Ντάισελμπλουμ: Παραμένει εφικτή μια συμφωνία 
Ντάισελμπλουμ: Πιστεύω ότι μια συμφωνία παραμένει εφικτή.  Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας που πρέπει να αδράξει αυτή την τελευταία ευκαιρία. Η συμφωνία θα πρέπει να είναι βιώσιμη. Ο χρόνος τελειώνει και πρέπει να ληφθούν υπόψη και κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε άλλες χώρες.

10:36  Ντάισελμπλουμ: Η κλεψύδρα αδειάζει. Έχουμε μέχρι το τέλος του μηνός. Είναι ελάχιστος χρόνος.

10:36  Ντάισελμπλουμ: Όποια συμφωνία κλειστεί πρέπει να είναι αξιόπιστη.

10:19  Χωρίς συμφωνία και το σημερινό Eurogroup
Μία παρουσίαση 30 λεπτών έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup σύμφωνα με την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόοδος. Το μήνυμα των αξιωματούχων είναι ότι το Eurogroup θεωρεί απογοητευτικό ότι δεν υπήρξε πρόοδος, ότι δεν φαίνεται ακόμη συμφωνία στον ορίζοντα και επιθυμούν να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στις ελληνικές αρχές να καταθέσουν τις προτάσεις του στο πλαίσιο του Μνημονίου και της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, ώστε να ξανασυνέλθει το Eurogroup.

09:47  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος: «επειγόντως μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία για την Ελλάδα» 
«Οι επιλογές για την Ελλάδα, δεν μπορεί να είναι μονάχα, είτε η συνέχιση της αποτυχημένης προσέγγισης της λιτότητας της Τρόικας, είτε η έξοδος από την ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στάνισεφ.
Ο κ. Στάνισεφ, επισήμανε παράλληλα πως «ο δρόμος προς την ανάκαμψη δεν μπορεί να καθορίζεται από άρνηση για τολμηρές και αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», καλώντας ωστόσο όλες τις πλευρές να υιοθετήσουν μια μακροπρόθεσμη προοπτική, και να βεβαιώσουν πως «οι μεταρρυθμίσεις θα θέτουν το ελληνικό κράτος πρόνοιας και την οικονομία σε τροχιά βιωσιμότητας». Ακόμη εκτίμησε πως χρειάζεται «επειγόντως μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ο οποίος έχει πληγεί έντονα από την κρίση».


09:12 Economist: «Διαζύγιο αλά ελληνικά»
«Δεν είναι ποτέ ευχάριστο να παρακολουθεί κανείς μια σχέση να καταρρέει. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει “χρεώσει” στους πιστωτές την προσπάθεια ταπείνωσης της χώρας και έχει κατηγορήσει το ΔΝΤ για “εγκληματική ευθύνη” απέναντι στην Ελλάδα. Εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες υποστηρίζουν ανοιχτά ότι χωρίς μια συμφωνία για αποδέσμευση οικονομικής βοήθειας τις επόμενες ημέρες, προβάλλει ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας και ενός Grexit», αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Economist. 


09:12  Προετοιμασίες για δηλώσεις Βαρουφάκη 

Ελλείψει αρκετά μεγάλης αίθουσας, η συνέντευξη τύπου του Έλληνα ΥΠΟΙΚ στήνεται σε έναν διάδρομο.

08:46  Σαμαράς: Ουδείς έχει δικαίωμα να αμφισβητήσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 6:30 το απόγευμα η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον πρόεδρο της ΝΔ, κ. Αντώνη Σαμαρά.
Νωρίτερα, μπαίνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο και ενώπιον των δημοσιογράφων, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ αποτελεί αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή την οποία υποστηρίζει πλειοψηφία ελληνικού λαού και καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να την αμφισβητήσει και να τη βάλει σε κίνδυνο.

07:56  Reuters: Εκροές 2 δισ. από τις ελληνικές τράπεζες τις τρεις τελευταίες ημέρες
Στα δύο δισ. εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τις τρεις τελευταίες ημέρες.

07:47 Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και περίπου μισή ώρα η συνεδρίαση του Eurogroup. 
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η Κύπρος, η Πορτογαλία, η κατάσταση στην ευρωζώνη και το θέμα της Ελλάδας, ενώ βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι αναμένεται ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών να παρουσίασει "νέες ιδέες".

07:44 Χάλασε το κλίμα
Οπως αναφέρει ο Guardian το κλίμα στη συνομιλία μεταξύ Λαγκάρντ και Βαρουφάκη δεν ήταν το ίδιο φιλικό όσο πριν από τέσσερις μήνες.

07:07 Τσίπρας στη Gazprom
Ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρεί από τις εγκαταστάσεις της Gazprom στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

07:06  Ξανά στα στοιχήματα του WILLIAM HILL ένα πιθανό Grexit 
Το βρετανικό γραφείο στοιχημάτων WILLIAM HILL ξανάρχισε να δέχεται στοιχήματα σχετικά με το αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. «Υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το Grexit που αποφασίσαμε να ξανανοίξουμε την αγορά», δήλωσε ο Γκράχαμ Σαρπ, εκπρόσωπος του William Hill.

07:00  Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών: Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια
Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται τη Ρωσία για συνομιλίες για κοινά προγράμματα μάλλον, παρά για να ζητήσει μετρητά, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ.

06:46  Σόιμπλε: Αισιόδοξος για νέες προτάσεις της Ελλάδας
"Αισιόδοξος", δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πως οι υπουργοί θα λάβουν προτάσεις από την Ελλάδα. Ερωτηθείς για τον κίνδυνο Grexit, ο Γερμανός υπουργός σημείωσε πως "δεν πρέπει να μιλάμε για τα πάντα δημοσίως".

06:36 Μισέλ Σαπέν: Οι διαφορές έχουν περιοριστεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες
«Πρέπει να σταματήσει να επικρατεί η αντίληψη ότι μας χωρίζει χάσμα, οι διαφορές έχουν περιοριστεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες και μπορούμε να τις ξεπεράσουμε τις επόμενες μέρες φτάνοντας σε μια επωφελή λύση για όλους», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

06:35  Ντάισελμπλουμ: Νέα χρηματοδότηση, νέο πρόγραμμα
06:33  Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Καμία προσδοκία για θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Michael Noonan δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους πως δεν πρέπει να έχουμε προσδοκίες για θετικό αποτέλεσμα από την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

06:19 06:16  Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Εχω κουραστεί με το θέμα της Ελλάδος
"Εχω κουραστεί και δεν είμαι ο μόνος υπουργός που έχει κουραστεί με το θέμα της Ελλάδας", είπε κατά την αφιξή του ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kazimir.
"Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχει απομείνει χρόνος για παιχνίδια. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα", είπε και πρόσθεσε: "Δεν πρέπει να σπαταλούμε πολύ χρόνο, αλλά πιστεύω στα θαύματα. Είμαι καθολικός, οπότε πρέπει να πιστεύω στο θαύματα".

06:09  Ντάισελμπλουμ: "Ναι" στην μείωση του χρέους αν η Ελλάδα ικανοποιήσει τους όρους 

06:00  Φινλανδός ΥΠΟΙΚ: Παράταση προγράμματος ή χρεοκοπία για την Ελλάδα
«Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη σημερινή συνάντηση. Έχουμε κάνει πολλές συμφωνίες μέχρι στιγμής με την Ελλάδα και θα πρέπει να μείνουμε στο πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου και στη λογική όροι-προϋποθέσεις. Πραγματικά το θέμα είναι περισσότερο των Ελλήνων και λιγότερο των υπολοίπων Ευρωπαίων. Αυτή τη στιγμή πρόκειται είτε για παράταση του προγράμματος με κάποιους όρους, είτε για κάποιου είδους χρεοκοπία», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Φιλανδός ΥΠΟΙΚ Αλεξάντερ Στουμπ προσερχόμενος στη σημερινή συνάντηση.

05:44  Δηλώσεις Βαρουφάκη κατά την είσοδο στο Eurogroup
«Πριν από λίγο καιρό ο κ. Ντράγκι είπε ότι το  Ευρώ για να λειτουργεί, πρέπει να λειτουργεί παντού. Είχε απόλυτο δίκιο. Σήμερα θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας σε αυτό το πλαίσιο. Ο σκοπός είναι να αντικατασταθεί μια ακριβή διχόνοια με συναίνεση», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης προσερχόμενος στο Eurogroup.

05:33  Γερμανός Κεντρικός τραπεζίτης: «Δεν έχει απομείνει πολύ χρόνος»,
«Δεν έχει απομείνει πολύ χρόνος», ώστε μια συμφωνία να σώσει τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας, και αυτός είναι ο λόγος που οι Ελληνες πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του σε ευρωπαικές εφημερίδες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

05:25  Ντάισελμπλουμ: Δεν περιμένουμε ιδιαίτερη πρόοδο σήμερα 
05:21  Λαγκάρντ: Μεταρρυθμίστε χωρίς να αγγίξετε τους χαμηλοσυνταξιούχους

05:01  Δήλωση ΝΔ - Καραγκούνη για δημοψήφισμα-Grexit
«Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης κ. Τσακαλώτος, λίγες ώρες πριν από το Eurogroup, προαναγγέλλει δημοψήφισμα για Grexit. Τα έχουν πραγματικά χαμένα. Αν θέλει να αυτοκτονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες δεν θα τους ακολουθήσουν στην αυτοκτονία, δήλωσε πριν από λίγο ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης.

04:38  Ρώσος αναπλ. ΥΠΟΙΚ: Ο Τσίπρας δεν ήρθε για δανεικά
«Ο Eλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Ρωσία προκειμένου να συζητήσουμε για κάποια κοινά project που η χώρα του μπορεί να συμμετάσχει και όχι για να ζητήσει δανεικά. Ούτως ή άλλως κάτι τέτοιο δεν έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό μας, οπότε δεν υπάρχουν πηγές για να αντλήσουμε πόρους για την Ελλάδα», δήλωσε ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Σεργκέι Στόρτσακ, στο Reuters.

04:34  ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η τελευταία συνομιλία Τσίπρα - Γιούνκερ
Τη χθεσινοβραδυνή τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσεσήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι «οι δύο άνδρεςαποφάσισαν ότι θα παραμείνουν σε επικοινωνία».
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι ο επόμενος σταθμός είναι το σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, για να βοηθήσει στην επίτευξη μιας συμφωνίας.  «Δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε το ρολόι, όμως ο χρόνος περνάει», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.
Εξάλλου, ο ίδιος εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο Ζ.Κ. Γιούνκερ δέχθηκε σήμερα το πρωί τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Όπως είπε, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον Ζ. Κ. Γιούνκερ για τις προσπάθειες που καταβάλει όλο αυτό το διάστημα για εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα. Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος πουδόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι «η Επιτροπή σέβεται πλήρως την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών της ΕΕ» και δεν θέλησε να προβεί σε κανένα άλλο σχόλιο.

04:28  Μοσκοβισί: Μη γίνει βατερλό η διαπραγμάτευση
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος νωρίτερα σήμερα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν επιθυμεί η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα να μετατραπεί σε μια επανάληψη της μάχης του Βατερλό κατά τη 200ή επέτειο της ιστορικής ήττας της Γαλλίας.
«Σήμερα είναι μια σημαντική ημερομηνία και δεν έχω καμία όρεξη να επιστρέψουμε στην εποχή του Βατερλό, όταν οι Ευρωπαίοι παρατάχθηκαν απέναντι σε ένα μόνο κράτος», δήλωσε ο Μοσκοβισί. Ακόμη ο Ευρωπαίος επίτροπος προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει στις 30 Ιουνίου και ότι οι αγορές παρακολουθούν. «Μια λύση δεν είναι μόνο εφικτή αλλά και αναγκαία», είπε.

No comments:

Post a Comment