Wednesday, October 14, 2015

«Ερντογάν δολοφόνε, παραιτήσου»!


Πηγή: efsyn.gr / Συντάκτης: Μαργαρίτα Βεργολιά
«Ερντογάν δολοφόνε», «κυβέρνηση, παραιτήσου» φώναζε οργισμένο το πλήθος που κατέκλυσε χθες το κέντρο της Αγκυρας, κοντά στο σημείο της πολύνεκρης διπλής τρομοκρατικής επίθεσης το πρωί του Σαββάτου, που αιματοκύλησε τη φιλειρηνική διαδήλωση συνδικάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, αριστερών και φιλοκουρδικών κομμάτων.


Βύθισε την Τουρκία σε τριήμερο πένθος και σε περαιτέρω διχασμό, τρεις εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Και ακόμη αναζητεί, εν μέσω πολλών αναπάντητων ερωτημάτων, τους ενόχους...
Σχεδόν δύο 24ωρα μετά το μακελειό, που οι Αρχές αποδίδουν σε δύο καμικάζι (σύμφωνα με διαρροές στα τουρκικά ΜΜΕ πρόκειται για έναν άνδρα περίπου 30 ετών και μία γυναίκα), οι εκτιμήσεις διίστανται ακόμη και για τον αριθμό των θυμάτων.
Διαρκώς αυξανόμενος, ο χθεσινοβραδινός επίσημος απολογισμός ήταν 95 νεκροί και πάνω από 160 νοσηλευόμενοι τραυματίες (σε σύνολο 508), εκ των οποίοι οι 65 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Το φιλοκουρδικό-αριστερό κόμμα HDP, ωστόσο, κάνει λόγο για 128 νεκρούς. Ενώ το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat μετέδιδε χθες πληροφορίες για 100 αγνοούμενους.
«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος-φονιά που έχει μετατραπεί σε μαφία», κατήγγειλε ανοιχτά ο συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, «φωτογραφίζοντας» ως υπεύθυνους την ισλαμο-συντηρητική ηγεσία, τις μυστικές υπηρεσίες και το παρακράτος της Τουρκίας.
Οι επιθέσεις του Σαββάτου έχουν πολλές ομοιότητες -υπογράμμισε- με δύο πρόσφατες, αλλά επισήμως ακόμη «ορφανές» βομβιστικές επιθέσεις σε συγκεντρώσεις κατά Κούρδων: μία πριν από τις εκλογές του Ιουνίου σε συγκέντρωση του HDP στο Ντιγιάρμπακρ και μία έναν μήνα αργότερα, στο Σουρούτς, η οποία συνδέθηκε γενικόλογα από τις τουρκικές αρχές με τους εξτρεμιστές του «Ισλαμικού κράτους» (ΙΚ) και στάθηκε αφορμή για την έναρξη των νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στα νοτιοανατολικά της χώρας.
«Το κράτος που είναι ενήμερο για ό,τι κινείται και πετά, αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει μια σφαγή στην καρδιά της τουρκικής πρωτεύουσας», συμπλήρωσε σκωπτικά ο Ντεμιρτάς στη χθεσινή διαδήλωση στην Αγκυρα, στη μνήμη των θυμάτων, που σημαδεύτηκε με επεισόδια με την αστυνομία, όταν αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων (συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας του HDP) επιχείρησε να αφήσει λίγα γαρίφαλα στο σημείο του μακελειού.
Αντιμέτωπη με τη λαϊκή οργή -οι χθεσινές πρώτες κηδείες των θυμάτων εξελίχθηκαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις- η ηγεσία της Αγκυρας επιδίδεται στο δικό της «κυνήγι μαγισσών», επιτείνοντας τη σύγχυση και την καχυποψία. Για «επίθεση μίσους κατά της ενότητας και της ειρήνης στη χώρα μας» έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, υποσχόμενος «την πιο ισχυρή απάντηση» που μπορεί να υπάρξει.
Δήλωση που μοιραία ενέτεινε τους φόβους για ένα νέο, ακόμη πιο άγριο κύμα καταστολής στη γείτονα, την ώρα που οι «εγκέφαλοι» και οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης παραμένουν επισήμως άγνωστοι, μια και δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Ο «άνετος» Νταβούτογλου

Διαδηλωτής αντιμέτωπος με τις δυνάμεις καταστολής κατά την διάρκεια της φιλειρηνικής διαδήλωσης ΑP PHOTO/ BURHAN OZBILICI
Παρ’ όλα αυτά, ο μεταβατικός πρωθυπουργός (και ηγέτης του ισλαμοσυντηρητικού AKP), Αχμέτ Νταβούτογλου, υπέδειξε με ευκολία τους πιθανούς ενόχους.
Σε συνέντευξη Τύπου, κατονόμασε το εξτρεμιστικό «ΙΚ», το PKK και τις ακροαριστερές οργανώσεις DHKP-C και MLKP.
Μιλώντας ανωνύμως χθες στο πρακτορείο Reuters, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι οι έρευνες «επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στο Ι.Κ.».
«Δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει ανάμειξη άλλων χωρών», δήλωσε η ακαδημαϊκός, νυν υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη μεταβατική κυβέρνηση της Αγκυρας, Μπερίλ Ντεντέογλου, στηρίζοντας τα σενάρια έξωθεν «δακτύλου».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Ισμέτ Γιλμάζ, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι οι δραματικές περιφερειακές εξελίξεις καθιστούν ευάλωτη την ίδια την Τουρκία.
Ομως τα εύλογα ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας στην προγραμματισμένη φιλειρηνική συγκέντρωση του Σαββάτου ολοένα και πληθαίνουν.
Δεχόμενοι βροχή ερωτήσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο μεν μεταβατικός υπ. Εσωτερικών, Σελάμι Αλτινόκ, αρνήθηκε κάθε ευθύνη, ενώ ο υπ. Δικαιοσύνης, Κενάν Ιπέκ, απάντησε με ένα σαρδόνιο χαμόγελο στο ερώτημα εάν σκοπεύει να παραιτηθεί, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της λαϊκής αγανάκτησης στη χώρα.
Πιστός στην τακτική της πόλωσης, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου κάλεσε χθες σε επείγουσες διαβουλεύσεις τους ηγέτες της κεμαλικής και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας επιδεικτικά εκτός το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα-εταίρο του στη μεταβατική κυβέρνηση: το HDP.
Ομως και αυτή η κίνηση του γύρισε μπούμερανγκ, καθώς ο μεν εθνικιστής ηγέτης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρνήθηκε να προσέλθει, ο δε ηγέτης της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αξίωσε την άμεση αποπομπή των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.
Με το τριήμερο εθνικό πένθος που κηρύχθηκε εν τω μεταξύ από το Σάββατο στη χώρα, η προεκλογική εκστρατεία για την πλέον αμφίρροπη αναμέτρηση στα τουρκικά χρονικά μπήκε προς το παρόν στον πάγο.
«Η αναβολή των εκλογών δεν συζητείται καθόλου, ούτε ως πιθανότητα. Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά την 1η Νοεμβρίου», διαβεβαίωσε ανωνύμως στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ομως «εξαιτίας των αυξημένων κινδύνων, τα μέτρα ασφαλείας στις προεκλογικές συγκεντρώσεις θα ενισχυθούν κι άλλο»...

«Στοπ» στις εικόνες

Στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση επέβαλε «μπλακάουτ» στην προβολή εικόνων από τις φονικές εκρήξεις «για να μη δημιουργείται πανικός στον κόσμο», απειλώντας όσους παραβιάσουν την οδηγία με «πλήρες μπλακάουτ» στην ενημέρωση (κάτι που λίγο-πολύ ήδη συντελείται με τις διώξεις σε βάρος ΜΜΕ και δημοσιογράφων και τελευταίο «δείγμα» τη σύλληψη του διευθυντή της γκιουλενικής Today’s Zaman, την Παρασκευή, με την κατηγορία της ανάρτησης προσβλητικών σχολίων κατά του προέδρου Ερντογάν στο Twitter).

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν χθες νέο κύμα αεροπορικών βομβαρδισμών κατά θέσεων του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία και το Βόρειο Ιράκ, ένα 24ωρο αφότου η «Ενωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν-KCK» κάλεσε τους Κούρδους αντάρτες να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή «δίκαιων εκλογών» την 1η Νοεμβρίου.

No comments:

Post a Comment