Tuesday, November 24, 2015

Μια πισώπλατη μαχαιριά δεν μένει αναπάντητη


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Αν η Μέση Ανατολή ήταν μέχρι τώρα ένα καζάνι που έβραζε, η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού πάνω από συριακό έδαφος από τουρκικά F-16 απειλεί να του τινάξει το καπάκι. Η προκλητικότητα της Άγκυρας που καταπατά επί δεκαετίες τον εναέριο χώρο των γειτόνων της δίχως να έχει τιμωρηθεί ούτε μία φορά, απειλεί πλέον να φέρει τον κόσμο στο κατώφλι μιας πολεμικής σύρραξης μεταξύ ενός μέλους του ΝΑΤΟ και της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης στον κόσμο. Και ο Τούρκος "σουλτάνος", που επέλεξε το δρόμο της αντιπαράθεσης με τον Πούτιν, τώρα θα θερίσει αυτά που έσπειρε... 
Ας δούμε όμως τις τελευταίες εξελίξεις, όπως τις μεταδίδουν τα ειδησιογραφικά πρακτορεία.



Μόλις μαθεύτηκαν τα νέα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ ακύρωσε την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ενώ οι ΗΠΑ με ανακοίνωσή τους ξεκαθάρισαν πως δεν ενεπλάκησαν στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. 
Ο Ερντογάν κάλεσε αμέσως έκτακτη σύσκεψη με τον Νταβούτογλου και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το αμερικανικό πεντάγωνο επιβεβαίωσε πως οι Τούρκοι ειδοποίησαν 10 φορές τους πιλότους του ρωσικού αεροσκάφους. 
Ο ρώσος αντιπρόεδρος κάλεσε τους ρώσους τουρίστες που είναι στην Τουρκία να την εγκαταλείψουν, ενώ οι αιτιάσεις της Άγκυρας ότι έχει βρει τους πιλότους και προσπαθεί να τους παραδώσει είναι εντελώς ψευδείς, αφού κυκλοφόρησε βίντεο από κινητό μουσουλμάνου αντάρτη που δείχνει μια ομάδα αντικαθεστωτικών να πανηγυρίζουν πάνω από το πτώμα ενός από τους πιλότους. 
Ο συγκεκριμενος έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του αλλά σκοτώθηκε από πυρά που προήλθαν από το έδαφος, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό γενικό επιτελείο. 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ένας άνδρας του ρωσικού σώματος πεζοναυτών σκοτώθηκε όταν ελικόπτερο Mi-8 που έσπευσε στην περιοχή όπου κατέπεσε το Σουχόι για να διασώσει τους χειριστές δέχθηκε πυρά από το έδαφος. 
Μετά από αίτημα της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκλιση του ΝΑΤΟ. 


Στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση μπορείτε να δείτε το ΒΙΝΤΕΟ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Οι νέες εξελίξεις προκαλούν παγκόσμια ανησυχία καθώς και οι δύο πλευρές δείχνουν δημοσίως ότι είναι έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα, ενώ η διεθνής κοινότητα κάνει έκκληση για ψυχραιμία και σύνεση.

Όμως ποιος ακούει τώρα τον Πούτιν; Ο ρώσος πρόεδρος φάνηκε εξαιρετικά χολωμένος με τους Τούρκους, αλλά και αιφνιδιασμένος, καθώς τον τελευταίο καιρό μόνο άσχημες δεν ήταν οι οικονομικές τους σχέσεις. Μάλιστα προειδοποίησε την Άγκυρα ότι θα υπάρξουν "σοβαρές συνέπειες" στις σχέσεις τους έπειτα από την "πισώπλατη μαχαιριά" του τουρκικού στρατού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε στη Συρία σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα με την Τουρκία και συνετρίβη τέσσερα χιλιόμετρα μέσα στο συριακό έδαφος. 

Ο Πούτιν είπε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β':
"Η σημερινή απώλεια είναι μια πισώπλατη μαχαιριά που μας επέφεραν οι συνεργοί των τρομοκρατών", ¨"Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω διαφορετικά αυτό που συνέβη σήμερα (...). Δεν θα ανεχθούμε ποτέ εγκλήματα όπως το σημερινό... 
...Βέβαια, θα αναλύσουμε όλα αυτά που έχουν συμβεί. Και αυτό το τραγικό γεγονός θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ρωσοτουρκικές σχέσεις".
 Σύμφωνα με τον Πούτιν, το αεροσκάφος και οι ρώσοι πιλότοι "δεν απειλούσαν καθόλου την Τουρκία" εφόσον "εκπλήρωναν την κύρια αποστολή τους" χτυπώντας ομάδες μαχητών που αποτελούνται κυρίως από ρώσους πολίτες στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Λαττάκεια.
'Είχαμε πάντα με την Τουρκία καλές σχέσεις γειτονίας αλλά ακόμη περισσότερο φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση. Δεν ξέρω ποιος είχε ανάγκη αυτό που συνέβη σήμερα. Σίγουρα όχι εμείς", είπε ο Πούτιν. 

Στη συνέχεια, ο Πούτιν εξέφρασε τη λύπη του που η Άγκυρα ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος, αντί να συζητήσει το θέμα αυτό απευθείας με τη Μόσχα. Κι έκλεισε τη συνέντευξη λέγοντας:
"Υπογράψαμε με τους Αμερικανούς μια συμφωνία για την αποτροπή συμβάντων στον συριακό εναέριο χώρο. Η Τουρκία αποτελεί τμήμα εκείνων που υποτίθεται ότι μάχονται κατά της τρομοκρατίας στον αμερικανικό συνασπισμό."
Δείτε τι είπε ο Πούτιν στη συνέντευξη τύπου
https://www.youtube.com/watch?v=7343nXyGS0s

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε στον Πούτιν λέγοντας ότι 
"Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της και ν' απαντήσει αν ο εναέριος χώρος της παραβιαστεί παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως η Τουρκία θα κάνει "ό,τι είναι απαραίτητο" προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας". 
Οι Αμερικάνοι παρότι δεν θέλουν να εμπλακούν σε αυτή την κρίση, υπεράσπισαν την Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο τύπου του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συνταγματάρχη Στιβ Ουόρεν να επιβεβαιώνει τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, ότι δηλαδή ο τουρκικός στρατός προειδοποίησε τους Ρώσους πιλότους 10 φορές προτού εμπλακεί και ότι οι Ρώσοι δεν ανταποκρίθηκαν.

Οι δηλώσεις Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν θα επισκεφθεί την Άγκυρα, όπως σχεδιαζόταν για τις 25 Νοεμβρίου και μιλώντας στους δημοσιογράφους από το ρωσικό θέρετρο Σότσι της Ερυθράς Θάλασσας, συνέστησε στους Ρώσους να μην επισκέπτονται την Τουρκία τονίζοντας πως η απειλή της τρομοκρατίας εκεί δεν είναι μικρότερη απ΄ό,τι στην Αίγυπτο, όπου ένα ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη τον περασμένο μήνα ως αποτέλεσμα βομβιστικής επίθεσης.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας χαρακτήρισε την κατάρριψη του αεροσκάφους Σουχόι Su-24 από μέρους της Τουρκίας «μη φιλική ενέργεια», ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπεβλήθη επίσημη διαμαρτυρία στον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της Τουρκίας στη Μόσχα για το επεισόδιο. Εν συνεχεία, υπογράμμισε τη θέση της Μόσχας πως το ρωσικό αεροσκάφος δεν παρεισέφρησε στον εναέριο χώρο της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της αποστολής του εναντίον θέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Τέλος, κατέστησε σαφές ότι οι επιχειρήσεις των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων δεν θα επηρεαστούν από την κατάρριψη του μαχητικού.

Οι κινήσεις της Τουρκίας

 Η Άγκυρα ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ γραπτώς για την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, ενώ ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έχει ήδη συναντηθεί με τους επιτετραμμένους της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, καθώς και με τον πρεσβευτή της Γαλλίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προεδρεύσει, αργότερα σήμερα, μιας υψηλόβαθμης συνόδου ασφαλείας, όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις και στην οποία θα λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτγολου, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουζί Ακάρ, ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT Χακάν Φιντάν και ορισμένοι υπουργοί.

No comments:

Post a Comment