Wednesday, November 25, 2015

Οι Ρώσοι δεν κήρυξαν πόλεμο στην Τουρκία, απλά βομβαρδίζουν ό,τι κινείται


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Επειδή την αρκούδα ποσώς την ενδιαφέρει αν το φαί της θα είναι ψημένο ή ωμό, δεν την ενδιαφέρει κι αν η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Το πρόβλημα μαζί της είναι αλλού. Αν κάνεις το λάθος να κυνηγήσεις στο χώρο που κυνηγάει κι εκείνη, μπορεί πολύ σύντομα να βρεθείς εσύ στη θέση του θηράματος. 



Η Τουρκία, με την κατάρριψη του ρωσικού τζετ, έδειξε καθαρά τις προθέσεις της στη Μόσχα και το πώς "βλέπει" εκείνη και το ΝΑΤΟ την ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Νο 1 τρομοκρατικό μονοπάτι της εποχής μας, την παραμεθόριο Συρίας - Τουρκίας. Η Ρωσία του Πούτιν που θεωρεί τη Συρία δικό της χώρο επιρροής, περίμενε εδω και δεκαετίες να πατήσει το πόδι της τόσο νότια και όμως με τον εμφύλιο βρήκε την ευκαιρία να στείλει συμβούλους, αεροπλανοφόρα, αεροσκάφη και μετά την κατάρριψη του τζετ, πυραύλους και στρατό.
Σίγουρα η περηφάνια των Ρώσων είναι πληγωμένη, αλλά κανείς δεν θα κηρύξει τον πόλεμο σε κανέναν γιατί στη μοντέρνα εποχή, όπως μας έχουν μάθει οι Αμερικάνοι, δεν είναι ανάγκη. Απλά βομβαρδίζεις. Χειρουργικά, αυτόν που σε ενοχλεί.

Έτσι κάνουν και οι Ρώσοι το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην πύλη των τρομοκρατών στην Ευρώπη.
Νωρίτερα σήμερα η ρωσική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας. Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος από την τουρκική πολεμική αεροπορία. Εκτός από τις 12 αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο τμήμα της Λαττάκειας, οι Ρώσοι υποστήριξαν και τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις κατά τις συγκρούσεις τους με τους μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα και Τουρκμένους μαχητές στις περιοχές Τζαμπάλ Άκραντ και Τζαμπάλ Τουρκμάν. Τα ρωσικά πολεμικά πλοία εκτόξευσαν πυραύλους από τη Μεσόγειο και βαρύ πυροβολικό βομβάρδισε την περιοχή...

Τζετ φαντάσματα βομβαρδίζουν στοχευμένα φορτηγά σε συνοριακή διάβαση...

Η είδηση από την Καθημερινή. Ένα βίντεο που γυρίστηκε σε μια μεθοριακή διάβαση στα σύνορα της Συρίας με την επαρχία Κιλίς στη νότια Τουρκία κατέγραψε φορτηγά να φλέγονται, έπειτα από μια αεροπορική επιδρομή, την οποία κατήγγειλαν εργαζόμενοι του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Αρωγής (IHH) στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ο εργαζόμενος της ανθρωπιστικής οργάνωσης που κατέγραψε τις σκηνές αρχικά κατήγγειλε ότι "φαίνεται πως τα φορτηγά διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στοχοθετήθηκαν στους βομβαρδισμούς".
Μετά όμως άλλαξε τη γνώμη του και επισήμανε ότι τα φορτηγά δεν είναι ιδιοκτησίας τους και ότι δεν έχουν πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα εκείνων που εξαπέλυσαν τους βομβαρδισμούς. Οι βομβαρδισμοί έπληξαν ένα χώρο στάθμευσης φορτηγών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι. Τι να είχαν άραγε αυτά τα φορτηγά στις καρότσες τους; Και γιατί ο άνθρωπος άλλαξε τόσο γρήγορα την άποψή του; 



Η Ρωσία θωρακίζει τις βάσεις της με πυραύλους S-400

Όπως ανακοίνωσε ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου η Ρωσία θα αναπτύξει πυραυλικά συστήματα S-400 που θα θωρακίσουν την αντιαεροπορική άμυνα της στη βάση της στη Συρία. Με την ανάπτυξη αυτών των συστημάτων τελευταίας γενιάς ολοκληρώνονται τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και τα οποία περιλαμβάνουν 
  • την ανάπτυξη ανοικτά της επαρχίας της Λαττάκειας ρωσικού καταδρομικού πλοίου εξοπλισμένου με πυραύλους Moskva και αντιαεροπορικά συστήματα 
  • και την συνοδεία των ρωσικών βομβαρδιστικών που επιχειρούν στη Συρία από ρωσικά καταδιωκτικά αεροσκάφη.

Φοβούνται τις οικονομικές συνέπειες οι Τούρκοι

Ο τομέας της ενέργειας που συνιστά το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, καθώς και άλλες εμπορικές συναλλαγές, όπως ο τουρισμός, αλλά και διάφορα πολιτικά ζητήματα όπως οι Κούρδοι της Συρίας είναι η ατζέντα του πιθανού κόστους για την Τουρκία.

Ο οικονομικός και πολιτικός «πόλεμος» που μπορεί να κηρύξει η Μόσχα στην 'Αγκυρα αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία της τουρκικής πλευράς.

Προς το παρόν υπάρχει μόνο η πληροφορία που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί απόφασης της Μόσχας να σταματήσει τις εισαγωγές λευκού κρέατος από την Τουρκία, από την 1η Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών αφορούν το φυσικό αέριο, διακοπή της εισαγωγής του οποίου θα έχει τρομερές επιπτώσεις στην Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τον αγωγό «Turkish Stream» μετά τη δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ότι ενδέχεται να δεχτούν πλήγμα κάποια κοινά σχέδια Ρωσίας – Τουρκίας.

Αν θέλετε να διαβάσετε πάντως αν ο Πούτιν έχει δίκιο που χαρακτηρίζει τους Τούρκους συνεργούς της ISIL ένας αναλυτής στο Guardian δίνει αρκετές λεπτομέρειες στο άρθρο " Is Vladimir Putin right to label Turkey ‘accomplices of terrorists’?" σε αυτή τη διεύθυνση 
ενώ το άρθρο έχει μεταφρασθεί και από την iefimerida




No comments:

Post a Comment