Tuesday, December 1, 2015

Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν...


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ΝΑΤΟ, μετά από τη δυναμική επέμβαση των Ρώσων στη Συρία, υποσχέθηκε σήμερα να ενισχύσει τη βοήθεια του προς την Άγκυρα, ενώ και η Μόσχα σύμφωνα με τον Πρόεδρο Άσαντ αναμένεται να αυξήσει τη δικιά της στη Δαμασκό. Αν η Isis δεν ήταν ο κοινός στόχος όπως επισημαίνουν διαρκώς Ομπάμα και Πούτιν, θα νόμιζε κανείς ότι οι δύο παραδοσιακοί εχθροί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου κατάφεραν τελικά να βρουν στη Συρία ένα ... πεδίο βολής φτηνό, για να λύσουν τις διαφορές τους. 


Με το Λίβανο διαρκώς αποσταθεροποιημένο, το Παλαιστινιακό να απειλείται με μια νέα ιντιφάντα, την Ιορδανία να καλοβλέπει τον Πούτιν, και τις Ηνωμένες Πολιτείες να μπαλατζάρουν μεταξύ των Κούρδων -του μόνου αξιόπιστου στρατιωτικού συμμάχου τους στην περιοχή- και της αναξιόπιστης Άγκυρας, η κάθοδος των Ρώσων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η πρόσφατη αντιπαράθεση τους με την Τουρκία πρέπει να ξύπνησε βίαια Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες που αναδιπλώθηκαν σήμερα με διπλωματικές και στρατιωτικές πρωτοβουλίες.

Με τα μάτια στραμμένα στους ... Ρώσους

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ θα αυξήσει, μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, τη βοήθειά του προς την Άγκυρα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Νατοϊκοί είχαν αποφασίσει να ενισχύσουν την τουρκική αντιαεροπορική άμυνα αναπτύσσοντας το 2012 αντιπυραυλικές συστοιχίες Patriot κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία. Όμως τους τελευταίους μήνες, και παρά το γεγονός ότι η περιοχή αποτελεί την πύλη των τρομοκρατών στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Γερμανία απέσυραν τις δύο συστοιχίες τους. Παραμένει σε λειτουργία μόνο μία συστοιχία, η οποία έχει αναπτυχθεί από την Ισπανία στα Άδανα (νότια Τουρκία). 

Όπως εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ, εκτός από τις συστοιχίες των Patriot που θα αναπτυχθούν εκ νέου, οι ΗΠΑ έστειλαν ήδη μαχητικά αεροπλάνα στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει μερικά αεροσκάφη, ενώ Γερμανία και Δανία έστειλαν πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο. 

Συνολικά, η Συμμαχία έχει στείλει γύρω στα δέκα πολεμικά πλοία στην περιοχή αυτή της Μεσογείου, ενώ όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που ζήτησε να μην κατονομαστεί, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε για παράδειγμα να στείλει στην Τουρκία αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης AWACS, τα οποία είχαν αποδειχθεί πολύ χρήσιμα κατά την κορύφωση της ουκρανικής κρίσης για την αξιολόγηση της κατάστασης επί του πεδίου. "Επιτρέπουν να έχουμε καλές πληροφορίες και τα ραντάρ τους μπορούν να βλέπουν πολύ πέραν του τουρκικού εδάφους", δήλωσε .

Ομπάμα καλεί Πούτιν να μην παρεμβαίνει στον εμφύλιο στη Συρία

Ταυτόχρονα, ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι όπου διεξάγεται η Σύνοδος για το κλίμα, κάλεσε τον ρώσο πρόεδρο να μην παρεμβαίνει στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το Αφγανιστάν είναι «νωπό στη μνήμη». Τόνισε δε ότι δεν περιμένει μια αλλαγή στη στρατηγική του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Συρία, αλλά πιστεύει πως η Μόσχα στο τέλος μπορεί να ενωθεί με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό που πολεμά τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. 

Άσαντ: Η υποστήριξη απ' τη Ρωσία θα είναι ισχυρή

Τέλος, σε συνέντευξη του στην τσεχική δημόσια τηλεόραση ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε πως η εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο στην Συρία άλλαξε τις ισορροπίες επί του πεδίου, προβλέποντας ότι η υποστήριξη αυτή θα παραμείνει ισχυρή. Και τόνισε ότι η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία στις 24 Νοεμβρίου, έδειξε αφενός τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τις εξελίξεις στα μέτωπα στη Συρία, που όπως υποστήριξε ο Σύρος πρόεδρος είναι υπέρ της κυβέρνησης αφετέρου την απώλεια της ψυχραιμίας του Ερντογάν, επειδή η ρωσική επέμβαση άλλαξε την ισορροπία στο έδαφος.

Τέλος, ανέφερε πως ανάμεσα στους Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη και ζητούν άσυλο υπάρχουν και τρομοκράτες. Ερωτηθείς εάν οι Ευρωπαίοι πρέπει να φοβούνται τους πρόσφυγες από τη Συρία, ο Άσαντ απάντησε: «είναι ένα μείγμα. Η πλειονότητά τους είναι καλοί Σύροι, πατριώτες. Αλλά ασφαλώς ανάμεσά τους έχουν παρεισφρήσει τρομοκράτες, αυτό είναι αλήθεια».

No comments:

Post a Comment