Wednesday, December 2, 2015

Το ΝΑΤΟ απλώνει τα πλοκάμια του στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
«Ελπίζω αυτή να είναι η αρχή μιας υπέροχης συμμαχίας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, γ.γ. Στόλτενμπεργκ στο Μαυροβούνιο υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Λούξιτς καλωσορίζοντάς τον σήμερα στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ κατά την επίσημη πρόσκληση ένταξης της χώρας του στην Ατλαντική Συμμαχία. Σε μια καθαρά ψυχροπολεμική κίνηση στη γεοπολιτική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής, το ΝΑΤΟ απλώνει τα πλοκάμια του στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, στοχεύοντας όχι μόνο στο Μοντενέγκρο, αλλά και στην Γεωργία όπου έπαιξε παλιότερα και έχασε. Η επόμενη κίνηση ανήκει στον Πούτιν...


Αν και ο Στόλτενμπεργκ έσπευσε να τονίσει ότι η πρόσκληση στο Μαυροβούνιο δεν σχετίζεται με τη Ρωσία, διπλωματικοί αξιωματούχοι της Συμμαχίας σημειώνουν ότι αποτελεί ένα μήνυμα στη Μόσχα πως δεν μπορεί να θέτει ενστάσεις σχετικά με την πολιτική διεύρυνσης της συμμαχίας ακόμα και αν αυτό έγινε κατορθωτό στην περίπτωση της Γεωργίας το 2008. 

Ο Στόλντεμπεργκ τόνισε εξάλλου ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και για τη ΦΥΡΟΜ αλλά και για τη Γεωργία, όμως ακόμα αυτές οι χώρες δεν είναι έτοιμες να ενταχθούν πλήρως. 



Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως γεοπολιτικό διάδοχο της Σοβιετικής Ένωσης και θέλει την ανασύσταση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας ώστε να ασκήσει πιέσεις. Αυτό είναι άλλοθι για την ύπαρξή του, όμως οι πρόσφατες εξελίξεις ανέδειξαν τη Μόσχα ως σημαντικό παίκτη στη νότια Μεσόγειο και το ΝΑΤΟ αποφάσισε να κάνει κάτι γι' αυτό. Προωθώντας τα πυραυλικά του συστήματα κοντύτερα στη ρωσική σφαίρα επιρροής, δεν είναι μια καινούργια τακτική. Όποτε του δόθηκε η ευκαιρία (Κόσοβο, Γεωργία, Ουκρανία) την εκμεταλλεύθηκε. Αναπόφευκτα, η Μόσχα είναι ιδιαίτερα καχύποπτη σε κάθε διεύρυνση της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι θα αντιδράσει στην ένταξη του Μαυροβουνίου πλην όμως τηρεί σιγήν υχθύος για το τί ακριβώς προτίθεται να πράξει. “Ο κ. Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει την άποψή του για το ζήτημα. Ας περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις από τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών” απάντησε, σήμερα ο ρώσος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντιμίτρι Πεσκόφ. 

Σε ένα χρόνο από σήμερα, το Μαυροβούνιο αναμένεται να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Τώρα μένει να δούμε τί θα κάνει η Μόσχα γι αυτό...

No comments:

Post a Comment