Friday, December 11, 2015

Η ρωσική επέμβαση αλλάζει το χάρτη της Μέσης Ανατολής


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος / Πηγή: South Front
Θυμάστε τη Μέση Ανατολή πριν από την Αραβική Άνοιξη; Θυμάστε το χάρτη της Συρίας πριν από δύο μήνες; Τίποτε δεν είναι πια το ίδιο. Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν ανηλεώς τους σαλαφιστές από θαλάσσης και αέρος υποστηρίζοντας τις επίγειες επιχειρήσεις του συριακού κυβερνητικού στρατού που καταλαμβάνει ένα-ένα τα προπύργια του Ισλαμικού Κράτους. Ο Πούτιν απειλεί να καταστρέψει όποιον του αντισταθεί, ακόμα και με πυρηνικά, έστω και για αστείο. Κι όταν η Ρωσία αστειεύεται με τα πυρηνικά κανείς δεν έχει διάθεση να γελάσει... 


Η κατάσταση στο έδαφος έχει αλλάξει τόσο πολύ που ο Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει την πολυτέλεια τώρα να επιβάλει και όρους σχετικά με ποιους από τους αντάρτες θα συνομιλήσει.

Στις 9 Δεκεμβρίου το ρωσικό ναυτικό έβαλε με πυραύλους Κρουζ κατά στόχων της ISIS από υποβρύχιο στη Μεσόγειο. Οι τύπου 3M-54 Kalibr πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το ντίζελ/ηλεκτροκίνητο Kilo-class υποβρύχιο “Rostov-on-Don”. Σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, οι πύραυλοι έπληξαν αποθήκες πυρομαχικών, ορυχεία και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Isis στη Raqqa.

Τις τελευταίες 3 ημέρες μόνο, οι αεροπορικές δυνάμεις της Ρωσίας έκαναν 300 αποστολές πλήττοντας 600 στόχους τρομοκρατών. Όλες οι αποστολές συνοδεύονταν από Su-30 μαχητικά.



Την Τρίτη ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA), μαχητές της φιλοιρανικής Hezbollah, οι ένοπλες δυνάμεις Αμύνης (NDF) και οι μαχητές της Harakat Al-Nujaba επιτέθηκαν σε μαχητές των οργανώσεων Al-Nusra, Harakat Nouriddeen Al-Zinki, Harakat Ahrar Al-Sham και Jaysh Al-Islam. Τα στρατεύματα που πρόσκεινται στο καθεστώς κατέλαβαν την ανατολική πλευρά του αυτοκινητόδρομου Δαμασκού-Χομς, ενώ απειλούν και την πόλη Αλ Ζόρμπα. Αν η πόλη αυτή περάσει στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων θα διακοπεί ο ανεφοδιασμός της ISIS από το Αλέπο στο Ιντλίμπ.

Από την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων, οι κυβερνητικές δυνάμεις αναπτύσσονται σε περιοχές - κλειδιά και χωριά με επιχειρησιακή σημασία και υποδομές, προκειμένου να αποκόψουν τους σαλαφιστές και να αποτρέψουν τη διαφυγή τους προς ασφαλείς περιοχές.

Τα συμπεράσματα βέβαια είναι ακόμη προσωρινά, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το στρατιωτικό μομέντουμ βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, ιδιαίτερα μετά από την αδυναμία των αμερικανών να στηρίξουν τις συριακές δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Και αυτό που όλοι υποπτεύονταν, ότι η ανοχή των τελευταίων 2 χρόνων απέναντι στην Isis  από τις ΗΠΑ και την Τουρκία, όχι μόνο δεν απέτρεψε τη δημιουργία του άξονα Τεχεράνης-Δαμασκού δημιουργώντας μια σουνιτική σφήνα στην καρδιά των σιιτών, αλλά τουναντίον έβαλε μετά από δεκαετίες ξανά τους Ρώσους στο γεοπολιτικό χάρτη της Μέσης Ανατολής με τάσεις εκδίκησης, τώρα γίνεται μπούμερανγκ για την αμερικανική επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Σήμερα, ο Πούτιν συνέχισε να βάλει εμμέσως πλην σαφώς κατά της Τουρκίας - αν και δεν την κατονόμασε - λέγοντας χαρακτηριστικά, στην ετήσια σύνοδο της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας: «Οποιαδήποτε απειλή για τον ρωσικό στρατό στη Συρία θα καταστρέφεται».

Την στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να ξεχάσει την κατάρριψη του Su-24 στη συριακή μεθόριο, δίνει εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να απαντούν άμεσα και με τον πιο σκληρό τρόπο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε άλλωστε ότι η Ρωσία συνδράμει μονάδες του αντιπολιτευόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού που μάχονται τους «τρομοκράτες» στη Συρία, παρέχοντάς τους αεροπορική κάλυψη και παραδίδοντάς τους όπλα και πυρομαχικά.



Πάντως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν αυτό τον ισχυρισμό.

Επομένως, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την Τρίτη στη Μόσχα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα έχει συνάντηση με τον Πούτιν αλλά και τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.


Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία, καθώς και οι παράλληλες προσπάθειες για την αποδυνάμωση και τη συντριβή του ISIS.

No comments:

Post a Comment