Sunday, April 10, 2016

Σκοπιανοί αστυνομικοί τραυμάτισαν πρόσφυγες στην Ειδομένη - Μυστικό σχέδιο ΕΕ για υποδοχή 250.000 προσφύγων αποκαλύπτει η Die Welt


Συντάκτης: efsyn.gr
Πρωτοφανή και πολύωρα επεισόδια έγιναν σήμερα στη συνοριογραμμή μεταξύ Ελλάδας- Σκοπίων, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος προσφύγων με στόχο να περάσει τα σύνορα. Η αστυνομία των Σκοπίων προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και σφαιρών καουτσούκ προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δεκάδες άτομα και πολλά άλλα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Την ίδια ώρα στη Γερμανία η εφημερίδα Die Welt κάνει λόγο για μυστικό σχέδιο της ΕΕ να υποδεχθεί 250.000 Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία. Κι αυτό φαίνεται πως προφανώς το είχαν ήδη υποσχεθεί στην Τουρκία οι Ευρωπαίοι, όταν υπέγραφαν την πρόσφατη συμφωνία με την Άγκυρα.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και σφαιρών καουτσούκ προχώρησε η αστυνομία των Σκοπίων προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Στη συνέχεια ορισμένοι πρόσφυγες πέταξαν προς το μέρος των αστυνομικών πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα. Η ένταση συνεχίζεται, με κάποια διαστήματα ηρεμίας ανάμεσα, σύμφωνα με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές.

Εκατοντάδες περιστατικά και δεκάδες τραυματίες


Αναφορές για δεκάδες τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω της συνεχούς χρήσης χημικών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι πολλοί άνθρωποι κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού και ότι έχουν περιθάλψει δεκάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά.



«Τα περισσότερα από τα περιστατικά σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλεί η χρήση χημικών, αλλά έχουμε και κάποιους τραυματισμούς, που μας δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες καουτσούκ», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μέλος των ΓΧΣ.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΓΧΣ ανέφεραν το απόγευμα της Κυριακής ότι υπάρχουν 300 περιστατικά, εκ των οποίων τα 200 είναι με αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Τζέμο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, 34 άτομα είναι με ανοιχτά τραύματα και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.



Επίσης, συνολικά επτά τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς. Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς Αιμίλιο Σάτσογλου, οι τρεις από τους επτά έχουν ήδη επιστρέψει στον καταυλισμό, ενώ εκτιμάται από τους γιατρούς και η κατάσταση των υπολοίπων, χωρίς ωστόσο να εμπνέει ανησυχία.

Ο φράκτης και η οριογραμμή


Νωρίτερα, οι πρόσφυγες είχαν συγκεντρωθεί στην διάβαση μπροστά στον αγκαθωτό φράχτη φωνάζοντας συνθήματα και απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Προσπάθησαν να ρίξουν τον φράκτη και να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Όταν σε κάποια σημεία το κατάφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ τους απώθησαν, πίσω στην ελληνική πλευρά.



Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Δακρυγόνα κατά των προσφύγων στα σύνορα


Για νέο περιστατικό διασποράς φημών και παραπληροφόρησης κάνουν λόγο πληροφορίες, το οποίο ξεκίνησε από χειρόγραφο κάλεσμα γραμμένο στα αραβικά που αναρτήθηκε σε κολώνα της Ειδομένης για συγκέντρωση σήμερα το πρωί.

Από την πλευρά τους, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές αποσυνδέουν τη μαζική συγκέντρωση στη σιδηροδρομική γραμμή από το φυλλάδιο, που μοιράστηκε χθες από αγνώστους, καλώντας τους πρόσφυγες σε μαζικό πέρασμα από τα σύνορα.



«Κυκλοφόρησε κάποιο φυλλάδιο, όμως, στη σιδηροδρομική γραμμή έχουμε μία από τις διαμαρτυρίες που γίνονται καθημερινά, δεν πρόκειται για κάποια οργανωμένη προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα, είναι γύρω στα 150-200 άτομα», ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών.

Στο κενό έπεσε η διαπραγμάτευση με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, που επιχείρησε πενταμελής αντιπροσωπεία των προσφύγων, κινήθηκε προς τον φράκτη.

Όταν οι πρόσφυγες είπαν σε αστυνομικούς ότι θέλουν να περάσουν τα σύνορα, εκείνοι απάντησαν ότι γνωρίζουν τα προβλήματά τους, αλλά η ΠΓΔΜ δεν θα γίνει χώρα τράνζιτ, και τους παρέπεμψαν στις επίσημες πληγές πληροφόρησης της Ε.Ε.

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη χημικών.

Καταδικάζει ο Γ. Κυρίτσης


Τη χρήση βίας κατά προσφύγων από τις αρχές των Σκοπίων καταδίκασε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, κάνοντας λόγο για «πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα σε πρόσφυγες και μετανάστες καλώντας «να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας».

Ο Γκέραλντ Κνάους αποκαλύπτει 


Η Γερμανία υποδέχθηκε ήδη τους πρώτους 32 πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, ωστόσο τα νούμερα ενδέχεται να αυξηθούν ραγδαία, καθώς



Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας φέρεται να περιέχει μια ανεπίσημη συμφωνία για την υποδοχή ενός μεγαλύτερου ποσοστού προσφύγων, όπως είπε στην εφημερίδα ο Γκέραλντ Κνάους του ευρωπαϊκού think tank «European Stability Initiative (ESI), ο οποίος θεωρείται και άτυπος σύμβουλος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο θέμα των προσφύγων.

«Η τουρκική πλευρά αναμένει ότι οι Ευρωπαίοι θα ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες να δέχονται ετησίως 250.000 Σύριους πρόσφυγες», είπε συγκεκριμένα στην Welt. Αυτό φαίνεται πως το έχουν κατά βάσιν συμφωνήσει, γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει πως προφανώς το είχαν καταρχάς υποσχεθεί στην Τουρκία.

Η υποδοχή τόσων προσφύγων ήταν προφανώς ένας όρος της Άγκυρας. Δεν υπήρχε περί αυτού επίσημη συμφωνία, αλλά προφορική.

Ωστόσο, ο Γκέραλντ Κνάους προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν πρώτα να δουν πως πραγματικά σταματάει η μεταναστευτική ροή στο Αιγαίο προτού προχωρήσουν σε αύξηση του αριθμού υποδοχής προσφύγων.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης, ότι ο αριθμός των 160.000 προσφύγων τους οποίους επρόκειτο να υποδεχθούν οι Ευρωπαϊκές χώρες από την Ελλάδα και την Ιταλία πλησιάζει μόνο κατά προσέγγιση.

Σύμφωνα με τον Κνάους οι προτάσεις της Κομισιόν για νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για το άσυλο είναι ακατανόητες, ενώ ο ίδιος συμπληρώνει πως η σημερινή συμφωνία με την Τουρκία πάσχει και στην προετοιμασία της, αφού δεν έγινε καμιά προεργασία για την εφαρμογή της. Γι αυτό θα ήταν καλύτερα η Κομισιόν «να έλυνε επιτέλους τα τρέχοντα προβλήματα» από το να κάνει μεγαλεπήβολα σχέδια. Είναι σαν να θες «να τρέξεις Μαραθώνιο, πριν να μπορείς καν να περπατήσεις», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο Κνάους.

Επιπροσθέτως μια αυτόματη κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ δεν είναι «πολιτικά πραγματοποιήσιμη και είναι σχετικά άσκοπη, διότι οι πρόσφυγες δεν θα μείνουν σε χώρες στις οποίες δεν θέλουν να ζήσουν. Πρόκειται για αερολογίες», προσέθεσε.


No comments:

Post a Comment