Saturday, April 2, 2016

Τσίπρας: «Ύποπτος ο ρόλος του Τόμσεν. Δεν θα τον αφήσουμε να διαλύσει την Ευρώπη»


Πηγή: ΑΝΤ1
Στον απόηχο της αποκάλυψης του περιεχομένου της εν λόγω συνομιλίας, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, με υπουργούς και συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Κοτζιάς, με πηγές του Μαξίμου να σημειώνουν απο την πρώτη στιγμή ότι «η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας».


«Η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου», τόνισε σε δήλωση της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Όλα αυτά ενώ αναμένεται ως το βράδυ της Κυριακής η επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων, ώστε από το πρωί να αρχίσει ο νέος γύρος διαβουλεύσεων με κυβερνητικά στελέχη για την πρώτη αξιολόγηση, σε μια διαπραγμάτευση υπό την σκιά του Wikileaks 

Τσίπρας:  Κλονίζεται η εμπιστοσύνη προς το ΔΝΤ  


Ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε ήδη επιστολή προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ , υπογραμμίζοντας πως «η εμπιστοσύνη κλονίζεται μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks”.  

Ταυτοχρόνως απαιτεί εξηγήσεις και απαντήσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ κυρίως για τα  τρία κρίσιμα σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν: 

  • Πρώτον, για το ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας. 
  • Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. 
  • Τρίτον, ότι διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.


Ενημέρωση Παυλόπουλου, Βούτση και αρχηγών


Για την στάση της Κυβέρνησης, αλλά και το περιεχόμενο της επιστολής που απευθύνει στην Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τους πολιτικούς αρχηγούς, με πρώτον τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον κ. Παυλόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει εξηγήσεις για τις θέσεις του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη».

Τσίπρας - Συνέντευξη Τύπου - Βρυξέλλες




"Ύποπτος ο ρόλος του Τόμσεν" - "Δεν θα τον αφήσουμε να διαλύσει την Ευρώπη"


«Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη. Δημιουργείται μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης», δηλώνει ο Πρωθυπουργός στο Έθνος της Κυριακής.

Νωρίτερα, κυβερνητικά στελέχη έβαλαν πυκνά πυρά κατά του Π. Τόμσεν, στοχοποιώντας τον ως ενορχηστρωτή της διαχρονικής προσπάθειας πίεσης της Ελλάδας σε βαθμό ως και «πιστωτικού γεγονότος».

Ο ρόλος του πρώην επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα και νυν Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου είναι «ύποπτος» σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, αναφέροντας ότι διαρκώς από το 2010 ο εν λόγω τεχνοκράτης βάζει διαρκώς εμπόδια και προσκόμματα στην προσπάθεια της χώρας να ανταπεξέλθει στις συμφωνίες της και να βγει από την κρίση και την ύφεση.

Όπως σημειώνουν, στόχος του κ. Τόμσεν είναι να «αδειάσει» την Ελλάδα, κάτι που επιχειρούσε όσο αυτός μετείχε άμεσα στις διαπραγματεύσεις, αλλά και τώρα, ουσιαστικά χρησιμοποιώντας την υφισταμένη του Ντέλια Βελκουλέσκου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα ουσιαστικά αναμένει από την Κριστίν Λαγκάρντ να «αδειάσει» τον κ. Τόμσεν και να αποκηρύξει τις πρακτικές του.

Παγκόσμιος σάλος για την στάση του ΔΝΤ


Η αποκάλυψη του Wikileaks έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο, με μεγάλα  διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα να στηλιτεύουν την θέση του ΔΤΝ έναντι της Ελλάδας, με πίεση για αποδοχή σκληρών μέτρων υπό την απειλή της χρεοκοπίας. 

Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα από αναφορά του Euronews, σχετικά με τον διάλογο των Τόμσεν-Βελκουλέσκου, στην οποία το δίκτυο σημειώνει ότι «η συζήτηση αποκαλύπτει την εσωτερική στρατηγική του Ταμείου με σκοπό να εξαναγκάσει την Ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί περαιτέρω μέτρα, όπως η περικοπή των ελληνικών συντάξεων και των συνθηκών εργασίας και να πείσει την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να αποδεχθεί ελάφρυνση του χρέους. Ο Τόμσεν φέρεται να έχει πει ότι η συνεχιζόμενη αξιολόγηση θα έπρεπε να καθυστερήσει ώστε η απειλή ενός νέου «δημοσιονομικού ατυχήματος» στο χρόνο του δημοψηφίσματος για το Brexit, να τους επιτρέψει να πιέσουν και τις δυο πλευρές». 

Παυλόπουλος: Ο ESM να πάρει την θέση του ΔΝΤ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μέσω δικών του έμπειρων στελεχών «και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρωθυπυπουργός  ζήτησε από του Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκουαλτγιέρι, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής

No comments:

Post a Comment