Wednesday, April 13, 2016

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Το Grexit φεύγει, η «τρόικα» έρχεται


Συντάκτης: Τάσος Τσατάλης
«Δεν ξέρω αν το ποδόσφαιρο είναι ο νικητής ή ο ηττημένος, θα δούμε ώς την Παρασκευή…» είπε -κατηφής, είναι η αλήθεια- ο Γιώργος Γκιρτζίκης, αποχωρώντας από το γραφείο του Σταύρου Κοντονή χθες το μεσημέρι. Κάπου εκεί πρέπει να αναζητηθεί το τελικό συμπέρασμα από τις χθεσινές εξελίξεις που απομακρύνουν το ενδεχόμενο ποδοσφαιρικού Grexit.


Οι υποχωρήσεις της ΕΠΟ βγαίνουν… πιο βαριές στη ζυγαριά από τις αντίστοιχες του Κοντονή.

Και έπειτα από έντεκα (!) προσπάθειες αντίστοιχων προκατόχων του την τελευταία 20ετία να «κάνουν κάτι» απέναντι στο καθεστώς απόλυτης ασυδοσίας της ΕΠΟ, με τα γνωστά για το ποδόσφαιρο αποτελέσματα, ο υφυπουργός Αθλητισμού της τωρινής κυβέρνησης πετυχαίνει να φέρει τη FIFA.

Και η FIFA έρχεται από την επόμενη εβδομάδα. Οχι όμως, όπως συνήθως, για να προσφέρει την απόλυτη προστασία της στην ΕΠΟ, αλλά για να αναλάβει να δρομολογήσει τις παρεμβάσεις που έβαλε σε προτεραιότητα ο Ζακυνθινός πολιτικός.



«Να έρθει η FIFA εδώ να δει τι γίνεται και να βάλει μια τάξη» είναι αίτημα που ακούγεται πολλά χρόνια στον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το κάνει πράξη τελικά ο Κοντονής.

Ερχεται η «τρόικα»


Για πρώτη φορά εντός Δ.Σ της ΕΠΟ, ο εκπρόσωπος της FIFA, ο Κύπριος Κωστάκης Κουτσοκούμνης, είπε ορθά κοφτά πως «όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο συζητάει για το “Koriopolis” και την εγκληματική οργάνωση. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό».


Για τις 20 Μαΐου και λόγω της αποχής των δικηγόρων, αναβλήθηκε η εκδίκαση της έφεσης των τεσσάρων πρώτων καταδικασθέντων για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων του 2011.

Η μία υπόθεση κρατάει από το 2011, η άλλη από το 2013. Μια γεμάτη πενταετία δηλαδή, που αν ήθελε κάποιος από τους προκατόχους του Κοντονή μπορούσε, όπως αποδεικνύεται, να είχε αναγκάσει τη FIFA να ασχοληθεί με το «τι γίνεται στην Ελλάδα».

Εγινε τώρα, από τον συγκεκριμένο υπουργό. Και όσοι από χθες μιλούν για «κωλοτούμπα», αυτό ακριβώς θέλουν να καλύψουν.

Πως ο τωρινός υφυπουργός Αθλητισμού έδωσε απάντηση τελικά στο «τι κάνει η Πολιτεία για όσα γίνονται».

Οι χθεσινές εξελίξεις αλλάζουν το σκηνικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο που μπαίνει, στην ουσία, υπό διεθνή επιτήρηση.

Εγκαθίσταται «τρόικα» της FIFA, που θα αναλάβει να βγάλει άκρη με τα ζητήματα που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Ακόμη και με την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, όπως είπε χθες ο ίδιος ο Κουτσοκούμνης. Εκεί έγκειται η πιο σοβαρή ήττα της ΕΠΟ, πέρα από το ότι μπαίνει στη γωνία η «ραχοκοκαλιά» της σημερινής της διοίκησης.

Το μεγάλο αντάλλαγμα που παίρνει η κυβέρνηση για να δώσει το «πράσινο φως» για να αρχίσει πάλι το Κύπελλο είναι πως η FIFA θα διασφαλίσει ότι άμεσα τα τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΠΟ, Παπανικολάου, Υφαντής, Προύντζος και Παπακωνσταντίνου, που διώκονται στο πλαίσιο της έρευνας για την «εγκληματική οργάνωση», θα παραπεμφθούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, με το ερώτημα της απομάκρυνσης από την ομοσπονδία.

Το... άδειασμα


Εδώ είναι φανερό πως ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης «άδειασε», μπορεί και αναγκαστικά αλλά μπορεί και όχι, τέσσερα βασικά του στελέχη. Από τους οποίους οι δύο από πολλούς θεωρούνται πιο… διοίκηση από τον ίδιο τον Γκιρτζίκη.



Ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ δεν εμπλέκεται στην έρευνα για την «εγκληματική οργάνωση». Εχει θέματα με τις υποθέσεις της κάρτας υγείας, των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και των εγκαταστάσεων στον Αγιο Κοσμά.

Διασφάλισε λοιπόν πως μέχρι να περάσει και καταστατικά η αλλαγή που θα επιτρέπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας να ασχολείται και με υποθέσεις πριν από το 2015, καταργώντας την εκπληκτική πατέντα της ΕΠΟ, θα μένει στη θέση του.

Αλλά είναι δύσκολο να πάει στις εκλογές της ΕΠΟ τον Οκτώβριο, αν παραμείνει υποψήφιος, χωρίς να έχει παρουσιαστεί και ο ίδιος στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Ανεξάρτητο όργανο


Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι ανεξάρτητο όργανο που αποτελείται από τακτικούς δικαστές. Από αυτούς που, να μην ξεχνάμε, επιβλήθηκαν στην ΕΠΟ με την περσινή νομοθετική παρέμβαση Κοντονή.

Για τον τρόπο που λειτουργεί είναι ενδεικτικό πως πριν από λίγους μήνες δικαίωσε την ΑΕΚ για την περίπτωση της σκληρής ανακοίνωσης κατά της διοίκησης της ΕΠΟ, στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

Η FIFA, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε πως θα δώσει μέχρι την Παρασκευή στον Κοντονή τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν άμεσα οι παραπομπές των τεσσάρων παραγόντων και των διαιτητών Δημητρόπουλου, Γιάχου και Σπάθα, που επίσης διώκονται για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης».

Οι «έξω» ζητάνε βέβαια να μπουν στη συζήτηση οι νομοθετικές παρεμβάσεις από το 1999 μέχρι σήμερα και ο Κοντονής δήλωσε σχετικά χθες πως θα προσπαθήσει ξανά να τους εξηγήσει πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται, συμπληρώνοντας πως «δεν γίνεται οι νόμοι να φτιάχνονται, όπως επιθυμεί η ΕΠΟ».



Παράλληλα, χαρακτήρισε μετά τις χθεσινές εξελίξεις, το 2016 «χρονιά-τομή για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Οι δηλώσεις έγιναν κατά την αποχώρησή του από το μέγαρο Μαξίμου, αργά το απόγευμα.

Πήγε για να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για τη βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε και να την «επισφραγίσει» με την επίσημη κυβερνητική έγκριση.

«Θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας για την εμπλοκή των διεθνών συνομοσπονδιών, για τον εποικοδομητικό ρόλο που αυτές έπαιξαν και για το γεγονός ότι όσα ζητούσαμε επί μονίμου βάσεως εδώ και ένα χρόνο θα υλοποιηθούν πλέον άμεσα με τη δική τους συνδρομή», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων πριν φύγει από το Μαξίμου.

«Η κυβέρνηση, αφού διαπίστωσε πως ορισμένα από τα ζητήματα που είχαμε θέσει στην απόφαση διακοπής του Κυπέλλου πλέον ικανοποιούνται, δεσμεύεται να επιτρέψει τη διεξαγωγή του».

Και τώρα Κύπελλο…


Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση... δίνει Κύπελλο. Υπό προϋποθέσεις συνεχίζεται η διοργάνωση.

Πρώτα θα χρειαστεί μέχρι αύριο η FIFA να στείλει και εγγράφως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Στη συνέχεια η ΕΠΟ να αποσύρει την προσφυγή της στο ΣτΕ, που ποτέ δεν υποστήριξε στην πραγματικότητα, και να καταθέσει αίτημα για την επανεξέταση της απόφασης, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο αθλητικός νόμος του Κοντονή!

Τώρα το πώς θα γίνει το Κύπελλο είναι ακόμη ανοιχτό. Σχεδόν σίγουρα όλα τα ματς που απομένουν θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.

Φωτό: ΑΝΑmpa


Και φυσικά και ο τελικός συγκαταλέγεται σε αυτά. Αν είναι μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, το πιθανότερο είναι πως θα έχουμε ξένο διαιτητή.

Αλλη μια τεράστια ήττα της ΕΠΟ, αφού με «σφραγίδα» FIFA πλέον χαρακτηρίζεται ανίκανη να επιλέξει διαιτητή που θα διασφαλίσει την καλή πίστη και των δύο ομάδων που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο.

Οσον αφορά ημερομηνίες, τα πράγματα είναι πολύ στριμωγμένα και πριν από την Παρασκευή, που θα παρθεί, αν όλα πάνε ομαλά, και επίσημα η απόφαση, δεν θα ξέρουμε σίγουρα πότε θα γίνουν οι αγώνες.

Το πιθανότερο είναι όμως πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει αγωνιστική δράση.

No comments:

Post a Comment