Tuesday, May 3, 2016

Ποιος πιστεύει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο μεγαλύτερος φιλέλλην πολιτικός μετά τον Μέτερνιχ δήλωσε κατηγορηματικά σήμερα ότι, δεν πιστεύει πως θα υπάρξει «μεγάλη κρίση» στην Ελλάδα φέτος, σημειώνοντας μάλιστα ότι η χώρα μας έχει σημειώσει ορατή πρόοδο. Δεν μας είπε όμως γιατί εκείνος κι η Λαγκάρντ καθυστερούν την αξιολόγηση του προγράμματος, προκειμένου να αποδεσμευτούν νέα δανειακά κεφάλαια. Επίσης, δεν μας είπε τί κατά τη γνώμη του αποτελεί μικρή κρίση... για να λάβουμε τα μέτρα μας.



Στου Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat, οι οποίες επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάκαμψη. Αν και ο χρόνος για την αποπληρωμή μεγάλων δόσεων πλησιάζει επικίνδυνα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων είναι εξαιρετικά θετική, με τους θεσμούς να έχουν κατανοήσει πλήρως πως δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Ως βάση συζήτησης, λέει το Μαξίμου έχει τεθεί ο αυτόματος μηχανισμός που προτείνει η ελληνική πλευρά. Και ρίχνει τα πυρά του κατά της προσπάθειας συγκεκριμένων ΜΜΕ για διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, αλλά και καταστροφολογία. «Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει» σημειώνουν κύκλοι της κυβέρνησης. 

Άγνοια δηλώνουν οι Γερμανοί


Βέβαια, πηγές του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωναν νωρίτερα  άγνοια για προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα μάλιστα με τη Deutsche Welle, νέα δεδομένα σε σχέση με την πορεία αξιολόγησης δεν υπάρχουν. Ωστόσο, στο δημοσίευμα διευκρινίζεται πως δεν έχει αποκλειστεί τηλεφωνική επικοινωνία του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Άγνωση πηγή στο Ρόιτερς: Γιατί βιάζεστε, η Ελλάδα δεν χρειάζεται την επόμενη δόση μέχρι τα μέσα Ιουλίου...

Το πιο ανησυχητικό όμως σημάδι ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα από το Πρακτορείο Ρόιτερς που αποκάλυψε ότι δεν είναι «πιθανό να υπάρξει συμφωνία στο έκτακτο Eurogroup» και το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η μορφή και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Επικαλούμενο δυο πηγές κοντά στις συζητήσεις που δεν έγιναν γνωστές, το πρακτορείο σημειώνει πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα. 

«Πραγματοποιούμε αργή πρόοδο. Δεν θα περίμενα μια τελική συμφωνία στις 9 Μαΐου. Είναι πολύ νωρίς. Θα υπάρξουν κάποιες εβδομάδες μετά από αυτό», δήλωσε ο ένας από τους δύο αξιωματούχους. Δεν υπάρχει το αίσθημα της ανάγκης γιατί η Ελλάδα δεν χρειάζεται την επόμενη δόση μέχρι τα μέσα Ιουλίου, υποστήριξε ο ίδιος. Επίσης, ανέφερε πως θα ήταν προτιμότερο να επέλθει συμφωνία πριν την 23η Ιουνίου, που πραγματοποιείται στη Βρετανία το δημοψήφισμα για το Brexit. Η δεύτερη πηγή υποστήριξε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να γεφυρωθούν τα κενά μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση χρέους.

Είναι άγνωστο αν αυτές οι δύο πηγές ανήκουν σε εκείνους "που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση της Ελλάδας για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους" ή αν παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, όμως κάτι τέτοιες πηγές έκαναν τους κράχτες στις αγορές, έφεραν τα capital controls πέρυσι και καταλήξαμε στο Τρίτο Μνημόνιο. Ας ελπίσουμε ότι θα διαψευσθούμε. 


No comments:

Post a Comment