Monday, September 19, 2016

Διπλωματία... μετά τον βομβαρδισμό της εκεχειρίας


Συντάκτης: efsyn.gr
Εκεχειρία ήταν και... πέρασε; Τίτλοι τέλους έδωσε σήμερα (Δευτέρα) για την -«άνωθεν» αποφασισμένη- παύση πυρός (η οποία έδειχνε εξαρχής θνησιγενής) ο συριακός στρατός, ο οποίος κήρυξε τον τερματισμό της εκεχειρίας στη χώρα. Μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες, αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί έπληξαν περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι, καθώς και χωριά που βρίσκονται κοντά στην πόλη.


Ωστόσο, την ίδια ώρα αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία συναντώνται πίσω από κλειστές πόρτες στη Γενεύη, προσπαθώντας να δώσουν νέα πνοή στην εκεχειρία. Μάλιστα, οι ΗΠΑ φέρονται έτοιμες να προτείνουν επέκταση της εκεχειρίας και δηλώνουν αποφασισμένες να συνεργαστούν με τη Ρωσία για την ενίσχυση των όρων της συμφωνίας και την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ώρες να ανακοινωθεί μία συμφωνία για νέα εκεχειρία - αν και αυτό το ενδεχόμενο συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το γεγονός που έπληξε σημαντικά την εφαρμογή της εκεχειρίας ήταν το δήθεν «λάθος» που διέπραξαν το περασμένο Σάββατο, Αμερικανοί αεροπόροι, οι οποίοι βομβάρδισαν εν ψυχρώ μονάδες του συριακού στρατού, σκοτώνοντας τουλάχιστον ενενήντα και τραυματίζοντας άλλους 100 άνδρες.  

Σήμερα, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διέπραξαν μια «καταφανή επίθεση» εναντίον της χώρας του.  



Κάθε φορά που το Κράτος της Συρίας προελαύνει στο μέτωπο και (καταγράφει πρόοδο) στη διαδικασία της εθνικής συμφιλίωσης, τα Κράτη που διάκεινται εχθρικά προς τα εμάς επιτείνουν την υποστήριξή τους στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Τελευταίο παράδειγμα, η καταφανής επίθεση των ΗΠΑ εναντίον μιας θέσης του συριακού στρατού... Τα μέρη που διάκεινται εχθρικά στη Συρία κάνουν ό,τι φαντάζει αδύνατο για να συνεχίσουν τον πόλεμο οι τρομοκράτες.

Υπενθυμίζεται ότι το «ατύχημα» έλαβε χώρα το Σάββατο σε στρατιωτική βάση στο βουνό Θάρντα, στα περίχωρα της υπό κυβερνητικό έλεγχο πόλης Ντέιρ αλ Ζορ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ στην ανατολική Συρία, που πολιορκείται από το «Ισλαμικό κράτος» - το οποίο, άλλωστε, ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας. Υποτίθεται ότι οι Αμερικανοί (με τη συνδρομή, ενδεχομένως, Βρετανών, Δανών και Αυστραλών) αεροπόροι νόμισαν ότι βομβάρδιζαν μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης, και γι' αυτό όπως λένε σταμάτησαν την επιχείρηση αμέσως μόλις ενημερώθηκαν (από τους Ρώσους) πως χτυπούσαν λάθος στόχο: μάλιστα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ εξέφρασε τη λύπη της Ουάσινγκτον για το φονικό πλήγμα, υποστηρίζοντας πως «δεν έγινε από πρόθεση».

Έπειτα από την αεροπορική επιδρομή, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το όρος Θούρντα και πλέον μπορούν να εμποδίζουν τις κινήσεις των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων.

Από την πλευρά της η Ρωσία είχε δηλώσει πως η εκεχειρία «δεν έχει νόημα» μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις από τους αντάρτες και την ανικανότητα των ΗΠΑ να συνεργαστούν, καταγγέλλοντας ουσιαστικά τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν διαθέτουν «κανέναν αποτελεσματικό μοχλό προκειμένου να ασκήσουν επιρροή στην αντιπολίτευση στη Συρία». Μάλιστα, η Μόσχα κατηγόρησε τους αντάρτες ότι παραβίασαν την εκεχειρία «302 φορές».

No comments:

Post a Comment